23. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Merko maitseb maadevahetuse vilju

Tallinnas Kristiine linnaosas, Vuti tänava eramaja hoovis haugub basseti moodi sõbralik koer Filly möödujate peale. Varsti on tal haukumist palju rohkem, sest Merko maadevahetuse viljad toovad juurde uusi naabreid.

21 meetri kaugusele nende majast ehitab Merko järjekordse neljakorruselise kortermaja, kuhu kolib 11 peret. Majaaluse krundi sai Merko tütarfirma maadevahetuse teel, kirjutab tänane Äripäev.

Filly peremees Rait Reinaru on kortermaja ehitamise vastu võidelnud mitu aastat ja eelmisel reedel esitas ta halduskohtusse kaebuse. Ta taotleb vastu võetud detailplaneeringu kehtestamisest loobumist ja detailplaneeringus muudatuste tegemist - kokkuvõtvalt ehitusmahu vähendamist. Eriti taotleb ta Räägu 10a kinnistu hoonestusala muutmist nii, et maja jääks rohkem tänava äärde, mitte tema maja lähedale. Räägu 10a maja aknad avaneksid üsna tema koduõue.

Alguses pidi sinna kerkima suurem munitsipaalmaja, kuid 2002. aastal läks korda 80 naabri allkirja toel Kristiine halduskogu veenda plaanist loobuma.

Rahu saabus vaid kaheks aastaks. 2005. aastal sai Merko tütarfirma OÜ Woody riigilt vahetuskaubana kümneid eramajakrunte Tüve, Räägu, Kännu, Vuti, Varese ja Mooni tänavale oma Pirital asuvate looduskaitsealuste maade vastu.

Merko ehitab kruntidele peamiselt 3-4korruselisi kortermaju. Kui sealkandis jalutada, siis on näha, et mõlemal pool Sõpruse puiesteed seisavad Merko rohelised sildid püsti ja ehitus käib.

Merkole on toeks Tallinna üldplaneering, mis ütleb, et Kristiines võivad eramajade vahel olla üksikud 3-4korruselised kortermajad. "See on tõlgendamise küsimus: mis on üksikud," sõnab üks naabritest Rein Valk.

Reinaru maja naabruses on kolm kortermaja juba valmis. Järgmise kolme maja vastu ta koos naabritega veel sõdib. Merko kavandab neisse kokku 61 korterit. Majadele tehakse just uut detailplaneeringut, sest munitsipaalmajade jaoks mõeldu ei sobinud, kõrgepingekaabli paiknemise nõuded olid muutunud. Eramajaomanikud on kortermajadega leppinud, kuid tahaksid vähemalt madalamaid, kolmekorruselisi.

Tallinna linnaplaneerimisamet põhjendas Reinarule kortermajade mahutamist eramajade vahele sellega, et linn võitleb nii valglinnastumise vastu. Teiseks kinnitas linnaplaneerimisameti juht Igor Volkov kirjas Reinarule, et 21,5 meetrit majade vahena vastab igati heale planeerimistavale.

ASi Merko Ehitus elamuehitusdivisjoni direktor Tiit Kuusik kommenteeris, et iga ehitus on kompromiss uute korteriomanike ja tulevaste naabrite vahel. "Ideaalseid lahendusi ei ole," lausus ta. Kuusik lisas, et Merko ei kavatse kortermajade korruste arvu vähendada.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785