11. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootsi kinnisvarahinnad on toppama jäänud

Rootsi kinnisvarahinnad on kogu riigis enamasti paigalseisus, kirjutas Rootsi pmajandusleht Dagens Industri.

Viimased kolm kuud on kinnisvarahinnad kõikjal riigis paigal seisnud. Eriti paistab see silma eramuteturul Rootsi kolmes suurimas linnas: Stockholmis, Göteborg's ja Malmös. Stockholmi kesklinnas on eluasemete keskmine hind siiski tõusnud ja uueks rekordtasemeks on 45 192 Rootsi krooni (77 287 Eesti krooni) ruutmeetrist. Pealinna äärelinnades aga ei ole hinnad viimase kolme kuu jooksul muutunud.

Göteborg's on hinnad sama ajaga veidi langenud. Samas aga on hinnad märgatavalt tõusnud nii Malmö kesklinnas kui äärelinnades.

"Malmö regioonis tõusevad hinnad jätkuva suure sisserände ja vähese pakkumise tõttu," ütles kinnisvarabüroo Fastighetsbyrå juht Per Johnler. Uued elanikud tulevad peamiselt Taanist, kus on kõrgemad hinnad ja intressid. See tekitab surve kohalikule kinnisvaraturule.

Kuigi Rootsi keskpank kavatseb sel aastal tõsta intresse vähemalt 4 protsendini ja enamiku analüütikute arvates hinnad enam ei tõuse, usub Põhjamaade ühe juhtiva kinnisvaraarendusfirma JM juht Johan Skoglund jätkuvasse kasvu eelkõige just suurlinnades.

"Kõik ei sõltu vaid intressist. Küsimus on sissetulekutes, tööturus ja suures sisserändajate hulgas," ütles ta. Viimase 12 kuuga on Stockholmi kolinud 27 000 inimest ja Johan Skoglundi sõnul on see 40 aasta kõrgeim arv.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785