7. detsember 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvarafirma pettis pere kodutuks

Lõuna-Eestis kinnisvara vahendav ühemehefirma müüs Tartus keldrikorteri, mis osutus elamiskõlbmatuks. Raha ära maksnud mees sai hiljem teada ka selle, et korter ei olegi tema nimele kirjutatud.

«Eluisu hakkab kõige selle jama peale otsa saama,» sõnas Tartusse kolinud Kalev Pihlamäe kurvalt pärast pool aastat kestnud väntsutusi ja sekeldusi elukohaga. Sellele ei paista lõppu tulevatki, sest Lähtel oma korteri maha müünud ja saadud raha eest Tartusse korteri ostnud meest ja tema kaht alaealist last ootab tänavale tõstmine, kirjutas SLÕhtuleht.

Kinnisvara vahendanud osaühing Lõuna-Eesti Kinnisvara on Lähte korteri müügist saadud raha endale võtnud, kuid korterit mehele ei müünud. Pealegi osutus Tartus Kroonuaia tänava maja keldrikorter elamiskõlbmatuks.

Kalev tunnistab, et oli rumal, kui Lõuna-Eesti Kinnisvara omaniku, juhatuse liikme ja ainsa töötaja Koit Kallaste juttu uskuma jäi ja kõigile paberitele alla kirjutas.

«Kõik sai alguse siis, kui tahtsin Lähtel oma korterit maha müüa. Kolmetoaline korter jäi meile suureks. Kuidagi sattusin esimese hooga selle firma peale,» meenutab Kalev ja kirub, et ei oleks pidanud kohe esimese büroo kasuks otsustama. Kalev sõlmis Koit Kallaste firmaga veebruaris Lähte aleviku korteri lihtkirjaliku müügiesinduslepingu. Sõlmiti teinegi lihtkirjalik ostu-müügi eelleping, mille järgi kinnisvarafirma kohustus Kalevile müüma Kroonuaia 26-1 korteri. Hinnaks oli määratud 200 000 krooni ja selle raha pidi kinnisvarafirma saama Lähte korteri müügist.

Mais õnnestuski Lähte korter 300 000 krooni eest maha müüa. 30 000 krooni sellest oli varem tasutud maakleritasudena Lõuna-Eesti Kinnisvarale. Notariaalse müügilepingu järgi kandis ostja müüja palvel veel 242 000 krooni Koit Kallaste firma pangakontole selgitusega «Kroonuaia 26 krt 1 ost».

«Kallaste tuli juba Lähte korteri juures mesimagusa jutuga, et aitab kolida ja küttevõlg ei ole probleem. Meie sõlmitud lepingu järgi oli mul ka õigus Kroonuaia korter enne üle vaadata,» räägib Kalev. Ühel hetkel oli Kalevi sõnul aga kolimisauto ukse ees ja mees koos laste ja maise varaga viidi Tartusse.

Selleks ajaks oli Kalev mõistnud, et asi ei ole õige. «Hakkasin kahtlustama siis, kui ta tahtis, et müüksin ka oma isa korteri temale,» ütles Kalev. Ka selleks oli mehel ja kinnisvarafirmal eelleping tehtud, kuid kahtlustama hakanud Kalev ei müünud isakodu. Seepeale sai Kallaste väga vihaseks ja läks kohtusse.

Kroonuaia korteri uus omanik nõuab kohtus, et Kalev korteri vabastaks. Kuid see pole ainus häda. Ta on võtnud Kallastelt raha ja allkirjastanud laenulepingu, mis tähendab igas kuus suuri intresse.

Koit Kallaste on esiti nõus ajakirjanikuga rääkima, aga kohe, kui Lõuna-Eesti Kinnisvara omanik ja ERI kinnisvarabüroos hindamisosakonna juhataja ametit pidav noormees kuuleb Kalevi nime, ütleb ta, et ei kommenteeri midagi ja viskab toru hargile.

Kalev andis Lõuna-Eesti Kinnisvara vastu pankrotihoiatuse, nõudes oma raha 15. detsembriks, ja ütleb, et tõenäoliselt esitab ka kuriteokaebuse, süüdistades Koit Kallastet kelmuses.

Kallaste atestaat on Eesti Kinnisvarahindajate Ühingu kutsekomisjonis mõni aasta tagasi peatatud, sest tal oli aastamaks tasumata. Tema eelmine firma, osaühing Korsakof Invest, sundlõpetati.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785