Autor: Primostar • 27. märts 2024

Primostar: ehitussektori väljakutse on teha tööd kiiremini, säästvamalt ja rohelisemalt

Maa-aluste raudbetoonkonstruktsioonide hüdroisoleerimisele spetsialiseerunud Primostar on omas valdkonnas Eesti suurim tegija. Ettevõtte fookus on kasutada hüdroisolatsioonimaterjale nutikalt, et saavutada optimaalne tulemus, vähendada materjalikulu ning olla seejuures keskkonnasõbralik. Oma kogemusi jagatakse heal meelel ka teistele ehitusturul osalejatele konsultatsioonide ja seminaride korraldamise kaudu.

Järgmine tasuta seminar toimub kolmapäeval, 3. aprillil 2024

„Ehitussektoris on pidev väljakutse, kuidas teha rohkem vähema aja ja väiksemate kuludega. Ka hüdroisolatsioonitööde puhul peab leidma viisi tööaja minimeerimiseks ning töötundidest maksimumi saamiseks ning lisaks tuleb vaadata keskkonnasäästlikkuse ja tööjõukulude kokkuhoiu poole,” toob Primostari juht Indrek Uusalu välja tänase ehitusturu peamised murekohad.

Ta nendib, et maapealse ruumipuuduse tõttu ehitatakse üha rohkem uusi hooneid maa-aluste parkimismajadega. Seda silmas pidades on oluline valida optimaalne hüdroisolatsioonilahendus, mis võtab arvesse konstruktsiooni ja selle otstarvet ning võimaldab lõpetada materjalide ületarbimise. Viimase kümne aasta jooksul on Euroopa ehitussektor liikunud bituumenibaasiga toodetelt üle konstruktsioonisisese hüdroisolatsiooni kasutamisele, mis koosneb spetsiaalsetest profiilidest ning kristallilisest betoonilisandist. See lahendus säästab nii aega kui ka raha ning on keskkonnasõbralik ka tänu betoonilisandile, mis põhineb looduslikel komponentidel, erinevalt naftapõhisest tehismaterjalist nagu bituumen, mis paiskab keskkonda palju mürgiseid ühendeid.

Primostar juht Indrek Uusalu: „Nii lõpptarbijad kui ka töövõtjad on muutumas aina keskkonnateadlikumaks ja seega nõudlus vastavate ehitusmaterjalide järele aja jooksul kindlasti kasvab.”

„Keskkonnasäästlikkus on tõusev trend kogu maailmas. Otsitakse tõhusamaid ja rohelisemaid lahendusi. Kuigi praegu ei pruugi selliste lahenduste kasutamise kogemus olla veel turueelis, on lähedal aeg, mil valdkonna liidriks saavad kõige suurema keskkonna- ja ressursitõhusate lahenduste kogemusega ettevõtted,” prognoosib Uusalu. „Nii lõpptarbijad kui ka töövõtjad on muutumas aina keskkonnateadlikumaks ja seega nõudlus vastavate ehitusmaterjalide järele aja jooksul kindlasti kasvab.”

Ehituses on oluline kasutada ressursisäästlikke ja efektiivseid lahendusi ning üks selline võimalus on torkreetbetooni tehnoloogia. Eesti ehitusturul on torkreetbetooni tehnoloogia vähetuntud, kuigi antud tehnoloogia võib pakkuda efektiivseid ja ainulaadseid alternatiive tuntud ehitusmeetoditele. Ühepoolse raketisega seinte rajamisel pakub see tehnoloogia mitmeid eeliseid, sealhulgas kiirust ja materjali ning tööjõu kokkuhoidu. Lisaks võimaldab torkreetbetooni kasutamine konstruktsioonide tugevdamist, betoonist kaitsekihi loomist ning kaljupinnase stabiliseerimist, mida saab rakendada nõlvade kindlustamisel ja tunnelite ehitamisel. Torkreetbetooni mitmekülgsus ja betooni vastupidavus muudavad selle ideaalseks valikuks projektide puhul, kus nõutakse kiiret ja tugevat lahendust, mis tagab pikaajalise vastupidavuse ja ohutuse ning samal ajal väärtustab keskkonna ressursse.

Hüdroisolatsiooni uusim trend: konstruktsioonisisene keskkonnasõbralik lahendus

Primostar on väga hästi kursis ehituses toimuvaga ja seda seetõttu, et ettevõte mitte lihtsat ei müü tooteid, vaid teostab ka objektidel nõuetekohast toodete paigalduse kontrolli, mille läbi aitame klientidel vähendada riskide tekke ohtu. „Käsikäes ehitajatega töötades näeme sektori kitsaskohti ja loome ise innovatsiooni. Kuna omame Eestis kohapeal tootmisettevõtet, hoiame kokku nii tootmiskuludelt, transpordilt kui ka üleliigsetelt tootepakenditelt. See kokku teeb meist roheliselt mõtleva ja keskkonnasäästliku tootja,” selgitab Uusalu.

Klassikaliselt kasutatakse maa-aluses betoonkonstruktsiooni hüdroisolatsioonis paari erinevat viisi, näiteks SBS rullmaterjali, mida paigaldatakse gaasipõleti abil. Lisaks on olemas bituumenvõõp hüdroisolatsioonid ning ka külmakleebitavad rullmaterjalid. Hüdroisolatsiooni ajastu uus trend on aga konstruktsioonisisene ehk valge vanni lahendus kristallilise veekindluslisandiga, mida kasutatakse aktiivsete betooni parandavate kristallide lisamiseks betooni enne valu. Samas on vajaminevate materjalide kogus võrreldes tavapäraste rullmembraanidega kuni 8 korda väiksem ning lahendus kestab muretult sama kaua kui konstruktsioon.

Primostari lahendusega pole vaja kasutada lisaseadmeid ning kogu paigaldatav materjal jääb konstruktsiooni sisse. Maa-alustele betoonkonstruktsioonidele arendatud hüdroisolatsioonilahendus aitab maa-aluse konstruktsiooni hüdroisoleerida vaid kolme materjaliga: töövuugi- ja praotekitaja profiilide ning kristallilise veekindluse betoonilisandiga. Betoonis kasutatav kristalliline lisand annab betoonile iseparanemisvõime kuni 0,4 mm pragude korral. WPM® praotekitaja profiil on USAs patenditud ning Euroopas, Araabia Ühendemiraatides ja Ukrainas on profiil patendi ootel.

„Võrreldes teiste hüdroisolatsioonilahendustega on valge vanni hüdroisolatsioonilahendus nii materjali kui ka tööjõukulu poolest kõige optimaalsem ja seeläbi ka rohelisem valik,” nendib Primostari juht. „Lisaks on meie toodetel nüüd EPD ehk toote keskkonnadeklaratsioon. Jätkusuutlikkus muutub ehituses üha olulisemaks ning nende eesmärkide täitmiseks ja tulevikus ehitamiseks on ülioluline teada ehituses kasutatavate materjalide ja toodete keskkonnamõju.”

EPD sertifikaat on oluline näiteks selliste hoonete puhul, mis ehitatakse vastavalt keskkonnasõbralikele LEED ja BREEAM kriteeriumitele. 2022. aastast on nii Rootsi kui ka Norra turul kohustuslik, et ehitusmaterjalidel oleks EPD sertifikaat, milles on olemas toodete keskkonnamõju ning eluringi analüüs. Sarnane nõue on juba Prantsusmaal, Hollandis ja Belgias ning ühinemas on ka teised Euroopa riigid.

praotekitaja

Tasuta seminar jätkusuutlikest ehituslahendustest

Nutikas hüdroisolatsioonimaterjalide nutikas kasutamine aitab oluliselt vähendada materjalide kasutamist ning keskkonna saastamist ning seetõttu on Primostar suurepärane koostööpartner igale peatöövõtjale ja ehitusfirmale, kes soovivad olla ehitussektori eeskõnelejad.

Koos Ehituskeskusega korraldab Primostar tasuta hübriidseminari „Jätkusuutlikud lahendused ehituses”, mis toimub kolmapäeval, 3. aprillil 2024 kell 10–13.30 Tallinna Ehituskoolis, Pärnu maantee 162 (teise korruse suures aulas) ja Zoomi veebikeskkonnas.

Ettekannetega esinevad Kristjan Lepik, diplomeeritud ehitusinsener tase 7 (Traveter Grupp OÜ), Kaarel Kiisler, MSc, diplomeeritud insener (Primostar OÜ) ja Paavo Pikand, MSc, diplomeeritud ehitusinsener tase 7 (Civen OÜ).

Seminarist osavõtt on tasuta, ent vajalik on registreerumine.

Kohtumiseni seminaril!

Vaata ka www.primostar.eu

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785