Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 4. jaanuar 2022

Ilmus käsiraamat "Madalsüsinikehituse suunas"

ET Infokeskus ASi eestvedamisel ilmus esimene eesti keelde tõlgitud ning Eesti oludele kohandatud madalsüsinikprojekteerimist ja -ehitamist käsitlev raamat „Madalsüsinikehituse suunas“.

Raamatu autorid Tarja Häkkinen ja Matti Kuittinen kirjutavad raamatu eessõnas, et selle käsiraamatu eesmärk on pöörata tähelepanu kliimaprobleemidele ning suunata üliõpilased ning valdkonna tulevased spetsialistid ja praegused tootearendajad, projekteerijad, ehitajad ja omanikud madalsüsinikprojekteerimise ja -ehituse põhimõtete juurde. Käsiraamat on mõeldud nii õpperaamatuks kui ka projekteerimise juhendiks. Lisaks aitab raamat tootearendajatel mõista projekteerijate ja ehitajate teabevajadusi madalsüsinikehituse alal. Ehitajatele ja omanikele annab raamat vahendid eesmärkide seadmiseks ja nende täitmise jälgimiseks projekteerimise ja ehitamise eri etappidel.

Käsiraamatus tutvustatakse madalsüsinikhoone projekteerimise põhimõtteid. Kliimamuutused on tõusnud üheks suurimaks mureallikaks. Kõige tõsisemate ja pöördumatute muutuste ärahoidmine oleneb suuresti tulevaste aastakümnete heitkoguste arengust.

Tehiskeskkond mõjutab kliimat oma elukaare eri etappidel mitmel moel. Heiteid tekitavad nii toorainete hankimine, toodete valmistamine, transport, pinnasetööd, ehitamine kui ka paigaldustööd. Suure osa heitkogustest tekitab energiatarbimine hoonete kasutamise käigus, kui sisekliima tingimusi ja hoone üldist toimivust soovitakse hoida teatud tasemel. Koguheidet mõjutavad ka hoone lammutamine ja jäätmete käitlemine taaskasutamiseks või lõplikuks ladestamiseks. Kliimamõjusid on püütud vähendada hoonete energiatõhususe parandamise teel. See on endiselt oluline, kuid sellest üksi ei piisa. Edaspidi tuleb pöörata tähelepanu tehiskeskkonna kogu elukaarele.

Vajalikud kliimameetmed ei hõlma aga üksnes kahjude vähendamist. Kuigi ehitamine mõjub kliimale ja planeedi ressursikasutusele kahjulikult, saab selle protsesse parandades saavutada suuremaid edusamme kui paljudel muudel aladel. Selline vaatenurk aitab muuta tehiskeskkonna rolli nii, et see on osa lahendusest, mitte probleemist.

Käsiraamatus põhjendatakse, miks tuleb kliimamuutustesse suhtuda tõsiselt ja hinnatakse ehitustegevust heitkoguste seisukohast. Samuti tutvustatakse elukaare (olelusringi) hindamise meetodi põhitõdesid ja nende kohaldamist madalsüsinikehituse hindamisel. Eelkõige pööratakse tähelepanu madalsüsinikhoone projekteerimise lähenemisviisidele ja variantidele. Käsiraamatus vaadatakse läbi kogu kavandamisprotsess, antakse juhiseid eri etappide kohta ning võetakse arvesse eri osaliste vaatenurki. Lõpetuseks arutatakse selle üle, milliseid oskusi ja teadmisi on vaja tulevikus ning selgitatakse madalsüsinikehituse positiivseid mõjusid.

Käsiraamatu ilmumist toetas Digitaalehituse klaster ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest.

Raamatu saab soetada siit.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785