Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 17. november 2021

Uus trend: keskkonnasõbralik ja hooldusvaba taimekatus

Kauaoodatud tootearendus on jõudnud lõpule ja alates sellest sügisest saab ka Eestis soetada valmislahendusena murukatust, mida on tänu moodulitele võimalik paigaldada kuni 45-kraadisele katusele. Katusel võib kasvatada nii madala kõrgusega hooldusvabasid taimi, aga omaniku soovi korral võib ta rajada oma hoone katusele ka roosiaia.

„Taimekatused ei ole ju tegelikult midagi uut, nende varaseimaks näiteks võiks tuua umbes 600 eKr rajatud Babüloni ripp-aiad. Tollal ehitati, tõsi küll, konstruktsioon kivimaterjalile. Meie taimekatuste põhjaks on keskkonnasõbralik ja pikaealine taaskasutatud plastkatus,” tutvustab taime- ja plastkatuste müüja ATK Invest OÜ asutaja ja juhataja Tanel Kuningas. ATK Invest on Baltikumis sedalaadi katuste ainus ametlik maaletooja.

Täna on Eureko Green taimekatust rajatud pigem grill-, aia- ja saunamajade katusele, kuid Kuninga sõnul on moodulitest elemente võimalik paigaldada ka eluhoonetele. „Selleks peab olema hoone konstruktsioon siiski piisavalt tugev, sest katuse kaal on umbes 120 kg ühe ruutmeetri kohta. Meilt saab tellida nii valmis täidetud kaste kui ka tühje mooduleid. Meie taimed on madalad ja igihaljad ega vaja hooldust, aga kui omanik on suur aednik ja soovib veidi rohkem panustada, võib ta loomulikult oma katuseaia ka ise rajada.”

Kuningas nendib, et taimekatused on lisaks silmailule ka kasulikud. „Näiteks vähendab selline katus hoone üldist soojusjuhtivust, kattes paljaid tumedaid katusepindu, mis suvisel ajal muidu liigselt kuumeneksid. Samas külmemal perioodil kahandab selline katus maja küttevajadust. Taimed takistavad ka sadevee liigset kogunemist ning sudu ja tolmu levikut, püüdes kinni paljud õhus leiduvad saasteained. Lisaks annab taimekatus hoonele kaitse liigse müra eest.”

Rohekatused sobivad väga hästi avalikku ruumi, mida saab nautida terve kogukond. Kokkuvõttes tõstab omanik tänu rohelisele katusele oma kinnisvara väärtust, sest hoone energiatõhusus suureneb ja maja saab kaunima väljanägemise.

Uue katusematerjali valikul tuleks mõelda veel rohkem kui kaks sammu ette

ATK Invest on aastaid pakkunud katusekatematerjalina lihtsalt paigaldatavat, pika garantiiga ja hooldusvaba plastkatust, mille populaarsus tõuseb üle maailma. „Kuigi sõna „plast” tekitab sageli inimestes kerge vastuseisu, on tegelikult tegemist innovaatilise taaskasutava materjaliga, mis pärineb vanadelt autodelt. Täpsemalt on kasutusele võetud väga vastupidav plast, mille koostist on parandatud ning millele on lisatud värvained ja UV-stabilisaatorid, et tagada toote parem kvaliteet välitingimustes kasutamiseks,” selgitab Kuningas.

Eriti kiidavad kliendid, et Tšehhis toodetud katused on unikaalne lahendus nii vanade regielamu stiilis hoonete kui ka modernsete majade viilkatustele, sest tegemist on kerge, vaid 7 kilogrammi ruutmeetri kohta kaaluva materjaliga, mis on kivikatusest kuni 10 korda kergem. Seda on lihtne paigaldada ning katus ei vaja hilisemat värvimist ega puhastamist samblast. Eemalt laastukatusena välja nägev katuse annab hoonele vana hõngu uues kuues. Lisaks on saadaval ka sileda kivi imitatsiooni.

Plastkatuse paigaldus ei olene aastaajast ega ilmast. Ning lisaks nii uutele kui ka renoveeritavatele katustele saab materjali edukalt kasutada ka kauakestva fassaadikattena. Tehas on taaskasutatud plastist katusematerjali arendamise ja tootmisega tegelenud üle 25 aasta ning julgevad anda sellele ülimalt pika, 30-aastase garantii. Katuseid on saadaval pruuni ja musta tooni, mis sobivad ilusti kokku enamike teiste värvidega. Samuti saab katuse tellida vastavalt tellija soovile erineva mustri või kujuga.

Plastkatus on hooldusvaba, sellel ei hakka kunagi kasvama sammal, sest selle veeimavus on null. Samuti see ei lagune, mõrane ega roosteta ning on vastupidav järskudele temperatuurimuudatustele, olgu tegemist kõrvetava päikese või paukuva pakasega. Lisaks tekitab plastkatus erinevalt näiteks plekk-katusest tuule ja vihmaga väga vähest müra.

Katuse paigaldamiseks läheb laias laastus tarvis haamrit, saagi, naelu ja natuke baasteadmisi. Keerulisem on katta plastmaterjaliga kaldharjasid, vintskappe, pöörangukohti, neelusid ning katusenurki. Selleks saab teavet ja näpunäiteid ATK Invest spetsialistidelt ja kuna ettevõtte tegeleb katusematerjali müügi kõrval ka nende paigaldamisega, on keerulisemate projektide puhul mõistlik tellida teenus neilt.

Rohkem infot ja fotosid tehtud töödest leiab www.plastkatus.ee

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785