Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 21. oktoober 2022

Bauroci uus krohvisüsteem tagab konstruktsioonidele pika ea nii siseruumis kui ka väljas

Poorbetoontoodete tootja Bauroc tõi turule uue universaalse krohvisüsteemi, mis lihtsustab oluliselt klientide elu viimistlusmaterjalide valikul. Mineraalsete toodete sari sobib kasutamiseks nii kuivades ja niisketes ruumides kui ka õues ning on ideaalne poorbetoonist konstruktsioonide viimistlemiseks.

„Uus tootesari on värske uudis nii kohalikul Eesti turul, aga ka välisturgude jaoks, kuhu oma poorbetoonist tooteid müüme. Oleme uut krohvisüsteemi müünud vähem kui kuu, kuid kliendid, kes on toodete kohta täpsustusi küsinud, on andnud väga positiivset tagasisidet,” ütleb Bauroci tootespetsialist Karl Viirmann.

Ta lisab, et inimestele meeldib, et Bauroc on taas muutnud nende elu seoses viimistlusmaterjalide valikuga lihtsamaks. „Viimistlusmaterjalide tootjaid ja maaletoojaid meie turul jagub ja kõikidel on suhteliselt suur sortiment. See teeb mõneti klientide elu keeruliseks krohvide ja pahtlite valikul, kuid meie tegime selle valiku nende eest ära, pakkudes ideaalselt sobivaid tooteid poorbetoonist konstruktsioonide viimistlemiseks. Uus tootesari on universaalne ja selle kasutuskohtadele piiranguid praktiliselt ei ole.”

Viirmanni sõnul on Bauroci eesmärk olla materjalitootja, kelle käest saab poorbetoonist tervikliku süsteemi nii seinte ja lagede ehituseks kui ka nende viimistlemiseks.

Tootesari sisaldab nakkekrunti, kergaluskrohvi, viimistluskrohvi ja viimistluspahtlit

Mineraalsete bauroc krohvisegude tootesarja kuuluvad nakkekrunt, kergaluskrohv, viimistluskrohv ja viimistluspahtel.

Primer nakkekrunt vahend poorbetoonist seinte kruntimiseks nii sees kui väljas enne krohvimist ja pahteldamist. Kasutamiseks tuleb lahjendada kontsentraati veega vahekorras 2 osa krunti ja 1 osa vett ning kanda puhtale, kuivale ja tolmuvabale pinnale rulli, pintsli või harjaga ühtlaselt kogu pinna ulatuses kuni aluspinna täieliku märgumiseni. Krunt on pärast kuivamist värvitu. Kruntimiseks vajalik õhu ja pinna temperatuur peab olema vahemikus 8-30 kraadi ning kruntida ei tohi otsese päikesekiirguse, vihma või tugeva tuule korral! Kuivamisaeg 20 kraadi ja 65% suhtelise õhuniiskuse juures on 12 tundi, seejärel on pind valmis edasiseks töötlemiseks.

Kui siseseinte aluspind ei ole perfektne, tuleb kasutada esmaseks tasandamiseks kergaluskrohvi – see on mineraalne armeeritav kergkrohv poorbetoonist müüritise viimistluskihile aluskihi loomiseks nii sise- kui ka välispindade tarvis. Kergaluskrohvi tuleb kanda ebatasasele pinnale minimaalselt 5 mm kihina ja krohvipind täiendavalt siluda vähemalt 2 mm paksuse pahtlikihiga. Aluskrohvi kiht vajab võrguga armeerimist.

Kergaluskrohv on lubja ja tsemendi sideainel kõrgkvaliteediliste mineraalsete lisanditega armeeritav krohvisegu ja seetõttu väga elastne. Krohvi soojuserijuhtivus on ca 3 korda väiksem kui tavalistel krohvisegudel ning selle erikaal on ca 1/3 võrra kergem. Kergaluskrohvitööde soovitav temperatuur on vahemikus 10-20 kraadi ning krohvitud pinda tuleb kaitsta otsese päikesekiirguse, kõrge temperatuuri või tuule poolt põhjustatud liiga kiire kuivamise eest. Kuivavaid pindu tuleb vajadusel niisutada.

Kui sisesein on piisavalt sile, piisab ainult viimistluspahtlist 5 mm paksuse kihina ja armeerimisest sobiva kangaga. Pahtel kantakse seinale kahes kihis: esmalt paksem 3-4 mm kiht, millesse surutakse armeerimiskangas ja seejärel kantakse täiendavalt peale 1-2 mm pahtlikiht.

Välisviimistlusel tuleb jälgida õhutemperatuuri ja ilmastikuolusid

Välisviimistluse puhul on esmane soovitus kasutada terviklikku välisviimistlust: plokkseinale kantakse vähemalt 10 mm paksune armeeritud kergaluskrohvi kiht. Aluskrohvi peale kantakse ühes kihis viimistluskrohv. Selle kasutamiseks peab aluspind olema tasane, puhas, kuiv, tugev, kandevõimeline ja vaba nakkumist takistavatest ainetest. Aluskrohvi võib katta alles pärast piisavat kuivamist ja kõvastumist. Värskelt kergaluskrohviga krohvitud aluspinna korral ei ole kruntimine vajalik. Krohvi pealekandmise ja kuivamise ajal peab õhu- ja aluspinnatemperatuur olema vahemikus 5-30 kraadi, krohvimistöid ei tohi teostada otsese päikesekiirguse, tugeva tuule, udu või kõrge õhuniiskuse korral.

Viimistluskrohv on valget värvi ja selle pinnastruktuur jääb krobe, täiteaine terasuurus on kuni 2 mm. Soovides värvilist seina, tuleb pärast krohvimist värvida sein üle mineraalsele väliskrohvile sobiva fassaadivärviga. Viimistluskrohvi pikaajalise püsivuse tagab pinna katmine veeauru hästi läbi laskva fassaadivärviga, näiteks Caparol Sylitol Finish 130 või Caparol ThermoSan.

Peeneteraline viimistluspahtel müüritise, ebatasaste aluspindade või aluskrohvi tasaseks pahteldamiseks nii kuivades kui ka niisketes ruumides, nii sise- kui ka välispindadel. Toote peamine kasutuskoht on bauroc plokkseinte siseviimistlus. Valmispahtel kanda pinnale pahtlilabida, silekellu või pahtlipritsiga. Korraga pinnale kanda 1-5 mm paksuse kihina. Pärast pahtlisegu tasandamist ja lühiajalist kuivamist töödelda pind käsnhõõrutiga (viltida) või siluda roostevabast terasest siluriga. Peale kuivamist lihvida mehaaniliselt maha ebatasasused. Pahtli pealekandmise ja kuivamise ajal peab õhu- ja aluspinnatemperatuur olema vahemikus 5-30 kraadi. Krohvimistöid ei tohi teostada otsese päikesekiirguse, tugeva tuule, udu või kõrge õhuniiskuse korral. Pahtliga viimistletud pind on normaaltingimuste korral üle värvitav umbes 7 päeva pärast.

Loe lähemalt: www.bauroc.ee

Bauroc AS on Põhja-Euroopa suurim poorbetoontoodete valmistaja. Poorbetoon on poorse struktuuriga mineraalsel toorainel põhinev kerge ning tugev kivimaterjal, mis valmistatakse autoklaavset töötlemist sisaldava tootmisprotsessi käigus. Bauroc AS omanikfirmaks on 1991. aastal loodud Eesti pereettevõte Yaico AS. Bauroc valmistab tooteid kahe peamise kaubamärgi – bauroc ning ROCLITE all ning kolmveerand müügikäibest tuleb väljaspool Eestit. Ettevõtte teiseks tegevusvaldkonnaks on peamiselt Soome ja Eesti turule suunatud JÄMERÄ kivimajade müük, alates projekteerimisest kuni soojapidava majakarbi püstitamiseni.

Bauroci tehastes valmistatud tooteid turustatakse kokku 11 riigis, kõigis Balti- ja Põhjamaades ning lisaks Poolas, Saksamaal ja Šveitsis. Lai tootevalik, mis sisaldab erinevaid plokitooteid, armeeritud silluseid ja paneele ning paigalduseks vajalikke liimsegusid ja tarvikuid, leiab kasutust kõikjal ehituses – nii eramute kui mitmekorruseliste elumajade, büroo-, põllumajandus- ning tööstushoonete rajamisel.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785