Autor: Ehitusuudised • 15. mai 2019

Süsteem põlengusuitsu eemaldamiseks sobib ka hoone regulaarseks tuulutamiseks

Hoonete, iseäranis nn avalike hoonete tuleohutuse alased nõuded muutuvad üha karmimaks ja nii peavad kõigele muule lisaks uutel ühiskondlikel hoonetel olema eraldi suitsuärastusaknad või -luugid.
Foto: EuroVentEst

Suitusärastusaknad on mõeldud ennekõike selleks, et juhtida põlevast hoonest välja suits ja mürgised gaasid, et hõlbustada inimeste evakueerimist ning päästemeeskonna tööd hoone sees. Üldine nõue nendele akendele või luukidele on see, et need peavad asetsema ehitise kõrgemates kohtades ning olema avatavad ühest kohast ühe nupuvajutusega. Tavaliselt asub süsteemi juhtpult kusagil kindlas kohas päästemeeskonna hoonesse sisenemiseks mõeldud ukse lähistel.

Kui aga sellised süsteemid on nõutavad ja neid tuleb niikuinii uute hoonete ehitamise või vanade rekonstrueerimise käigus rahjada, siis on mõistlik anda neile ka igapäevaselt praktiline kasutusfunktsioon ruumide tuulutamisel. Selleks saab süsteemi lisada lüliteid, mis ei ole mõeldud hädaabikasutuseks, vaid paiknevad kõikidele hoones alaliselt töötavatele inimestele ligipääsetavates kohtades ning on vastavalt vajadusele vabalt kasutatavad näiteks nagu ruumi valgustuse lülitid.

Kohustuslik ja vajalik lahendus

Esimesena hakkas Eestis selliste süsteemide projekteerimise ja valmistamisega tegelema tänavu oma 20. tegevusaastat tähistav ettevõte EuroVentEst, mille 1999. aastal koostöös Saksamaa firmaga D+H Mechatronic AG asutas Peterburist Eestimaale äri ajama tunud Albert Dubnitski, kes on tänaseni koos oma abikaasa Anastassiaga ettevõtte osanikud.

Sisuliselt perefirmana tegutsev EuroVentEst oli omal ajal sisuliselt esimeseks pääsukeseks siinmail, mis suitsueemalduse-, ventilatsiooni- ja päikesekaitse süsteemide projekteerimise, müügi, valmistamise, paigaldamise ja hooldamisega tegelema hakkas. Tänaseks on konkurents muidugi tihedaks muutunud, ent suur hulk nii Eestis kui Soomes teostatud töid tuntud objektidel ja prestiižsetest referentsidest pungil portfell annavad tunnistust kõrgel tasemel pädevusest, mille toel vene rahvusest abielupaar siinmail oma äri edendab.

„Kliendil on võimalik kord juba väljaehitatud suitsueemaldussüsteemi kasutada ruumide regulaarseks õhutamiseks.” Anastassia Dubnitski

Viimase aja projektid, kus EuroVentEst suitsu väljajuhtimise ja ventilatsioonisüsteemide rajamisel on osalenud, on näiteks Noblessneri kvartal, Balti jaama turuhoone, Arsenali keskus, Tallinna uus vangla ja Vanemuise teater. Juba aastaid on oldud osaline Tallinna lennujaama hoone rekonstrueerimises, mida aastate jooksul on järk-järgult muudkui laiendatud. Kusjuures kuuldavasti seisab järjekordse juureehituse rajamine lennujaama praegusele terminalihoonele peagi taas ees ning usutavasti leiavad seal rakendust ka EuroVentEsti lahendused.

OÜ EuroVentEst finantsjuht Anastassia Dubnitski märgib, et peaasjalikult on ettevõtte pakutavate lahenduste tellijaiks ehitusfirmad, kes peavad teostama arhitektide koostatud projekte, mille lahendustesse on juba sisse kirjutatud selliste ventilatsiooni- ja suitsuärastussüsteemide rajamise vajalikkus. Eramajadele vähemalt Eestis automaatselt mootoritega avatavaid ja ühest puldist juhitavaid aknasüsteeme enamasti ei paigaldata. Ühest küljest ei nõua seda seadus, teisalt puudub selleks otsene vajadus ja kolmandaks teeks see ehituse omahinna märgatavalt kallimaks kui see ühele eraehitajale vastuvõetav on.

„Meie pakutav suitsueemaldussüsteem tähendab ruumide loomulikku ventileerimist ja põhineb distantsilt automaatselt avatavatel akendel või luukidel, mille kaudu suits ja kahjulikud gaasid leiavad ruumidest väljapääsu n-ö naturaalsel moel,” selgitab Anastassia Dubnitski. „Samas on need süsteemid justkui kaks ühes – esmalt täidavad nad muidugi kohustuslikus korras ohutuse tagamise ülesannet ruumides, kus viibib üheaegselt palju inimesi. Teisalt on aga kliendil võimalik kord juba väljaehitatud suitsueemaldussüsteemi kasutada ruumide regulaarseks õhutamiseks.”

Mõeldud igapäevaseks kasutamiseks

Suitsu eemaldamiseks mõeldud aknad asuvad üldjuhul katusel näiteks spetsiaalse katusekuplina või hoone kõrgemates osades. Näiteks kõikide vastsete kaubanduskeskuste laed ja katused on selliste automaatselt avatavate suitsueemaldusluukidega varustatud, tarvitseb vaid teinekord mõnes ostukeskuses käies korraks pilk üles suunata, et neid näha.

Mootori ja automaatika kasutamise eelis seisneb eelkõige selles, et seda süsteemi saab igapäevaselt kasutada teinekord võib-olla suurte ja raskete või halvasti ligipääsetavates kohtades paiknevate akende avamiseks ja sulgemiseks. Süsteem on üles ehitatud niimoodi, et selle n-ö aju tsentraalse protsessori näol ja keskne juhtimispult asuvad päästjatele kergesti ligipääsetavas kohas ja seal nad juba teavad, mida ja kus konkreetsel juhul tohib avada kus vastupidi peavad kõik uksed ja aknad olema suletud, et tule levikut takistada. Hoone peale laiali saab aga paigaldada süsteemis olevaid erinevaid luuke avavaid lüliteid, mida saavad juba kasutada teisedki hoones tegutsevad inimesed.

Lisaks saab süsteemi ühendada mitmesugueid andureid, näiteks sellise, mis vihmahoo saabudes keskpulti teate saadab, et aken tuleks sulgeda. Samuti sellise, mis reageerib tuule tugevnemisele ja annab samuti käskluse, et igaks juhuks tasub aknad-uksed-luugid kinni panna. Säärase signaali saanud süsteem toimetab edasi juba automaatselt, inimene ei pea võib-olla kümnete suure hoone peal laialipaigutatud akende seisukorda pidevalt kohapeal jälgima.

Akende-luukide alumiiniumprofiilid tulevad Saksamaalt, profiile on kümneid erinevaid ja uusi lahendusi katsetab D+H Mechatronic pidevalt. Tellijal on valida suitsuluuke mitmekesiste disainilahenduste hulgast, et need oleksid efektiivselt kasutatavad ning harmoneeruksid samas hoone väliskujundusega. Väärib märkimist, et kõikidel suitsuärastussüsteemides kasutatavatel osadel ja detailidel on Euroopa Liidus nõutav CE-märgistus, mis näitab, et juhtmestik, mootor, luugi kinnitusmehhanism või aknaraami profiil on sertifitseeritud ja vasta euroliidus kehtestatud normatiividele.

Foto: EuroVentEst

Igale hoonele eraldi lahendus

Selleks, et välja arvestada, kui palju, millise asetusega ja kui suured suitsueemaldusluugid peavad ühes või teises erineva põrandapinna ja kubatuuriga ruumis olema, tuleb teada seaduses etteantud norme. Kõik selle kalkuleerivad süsteemi projekteerimise käigus välja EuroVentEsti spetsialistid. Selle juures tuleb olla piinlikult täpne ja seadusetähes näpuga järge ajada, sest hiljem, kui päästeameti inimesed tulevad juba hoonet vastu võtma ja ilmnevad puudused, on nende kõrvaldamine juba märksa keerulisem ja loomulikult ka kulukam.

Sültuvalt asukohast saab luukide avamise mehhanismiks valida kas ehituskonstruktsiooni siise peidetava kettülekande või hammaslattülekande, mida üldjuhul kusagile peita ei õnnestu, aga teinekord lihtsalt ei ole tehniliselt võimalik luugi sulgemist ja avamist lahendada kettühendusega.

Kui tegemist on spetsiaalse suitsueemaldussüsteemi luugiga, siis peab see olema valmistatud alumiiniumprofiilist. Kui võib-olla et varem läkski läbi lahendus, kus ükstaskõik millisele aknale oli pandud mootor ja hoovastik selle avamiseks, siis tänapäeval on nõuded karmimad ja konkreetsemad ning kõik sellise süsteemi juures kasuatatavad osad peavad olema vastavalt kontrollitud ja varustatud lubadega nende kasutusvaldkonna kohta.

Ka elektrimootorite valik on lai ja hõlmab tootekataloogis oma kümmekond lehekülge. Variante nende kasutamiseks on samuti palju, näiteks sõltuvalt luugu suurusest ja raskusest võib selle avamiseks piisata ühest väiksest mootorist, aga võib vaja minna ka kahte võimast mootorit jne.

Anastassia Dubnitski sõnul oleneb süsteemi korrasolek nii sellest, kas kasutatavad materjalid on läbinud sertifitseerimise ning on kvaliteetsed, kui ka sellest, kas need on paigaldatud õigesti.

„Lisaks sellele, et me neid süsteeme igal konkreetsel objektil vastavalt tellimusele ja nõuetele välja arendame, tagab EuroVentEst ka süsteemi regulaarse jälgimise ja hooldamise,” kinnitab ta. „Kui tiheda intervalliga ülevaatust ja hooldamist teha, sõltub hoone spetsiifikast ja muidugi ka tellija soovist. Mõnes kohas tuleb seda teha lausa igas kuus, mõnes kohas käime korra aastas.

TASUB TEADA

Suitsueemalduse süsteemid on ühiskondlikes hoonetes kohustuslikud

• Otstarve: juhtida tulekahju korral ruumidest efektiivselt välja kuumust, suitsu ja põlemisel tekkida võivaid mürgiseid gaase.

• Paigaldatakse enamasti katusesse või hoone ülemisse ossa, sest suletud ruumis tõuseb tulekahju ajal kuumus ja suits üles lae alla ja levib siis piki lage.

• Suitsueemaldussüsteem koosneb loomuliku tõmbega suitsuluugust, seda kinni-lahti liigutavast mootorist, anduritest ja mootorite tööd juhtivast keskarvutist ning lülititest.

• Vajadusel võib luukide sisse või ette ühendada ka spetsiaalseid äratõmbeventilaatoreid.

• Peamised kasutuskohad: ühiskondlikud hooned (kontorid, teenindussaalid, kaubanduskeskused, koolimajad, lasteaiad, kortermajade trepikojad jne), tööstus- ja laohooned, haiglad.

• Kui häirenupp aktiveeritakse, avab täisautomaatne süsteem kohe arvutis etteantud aknad ja luugid.

• Süsteem on varustatud akuga, mis tagab selle töö ka elektrikatkestuse puhul.

• Suitsueemaldussüsteemi korrashoiu ja nõuetekohase hoolduse eest vastutab hoone omanik.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785