Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 31. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Küttesüsteemid ja värske õhu lahendused olgu lihtsad, aga kauakestvad

Tehnoloogia areng võimaldab tänapäeval ehitada ning renoveerida soodsalt, kiirelt ja samal ajal vastupidavalt ning energiatõhusalt. Tuleb teha vaid õigeid valikuid, et investeering elanike mugavuse tõstmisse ning vee-, kütte- ja energiakulude kokkuhoidu end tõesti ära tasuks.

Radiaatorite valikul tuleb lähtuda võimsusest ja praktilisusest

Radiaatorikeskus pakub Eestis parimat valikut keskkütte­radiaatoreid alates kanali­radiaatoritest ja konvektoritest kuni disain- ja vannitoaradiaatoriteni. Ettevõtte suurim müügiartikkel on Termoluxi teraspaneelradiaatorid, mis on toodetud Suurbritannia kontserni, maailma suurim teraspaneel­radiaatorite tootja Stelrad Radiators Group (SRG) tütarettevõtte Termo Teknik poolt. Radiaatoritel on sertifitseeritud eripärana kergelt kumerdatud nurgad, tänu millele on seda ohutu kasutada ühiskondlikes hoonetes nagu koolid ja lasteaiad. Alates 2018. aasta algusest on tootearenduse käigus parendatud radiaatorite väljundvõimsust. Selle tulemusena on Termoluxi paneelradiaatorite soojusväljastused paranenud ja on konkurentidest samade mõõtude korral 3–5% võimsamad. Kuigi sarnaseid radiaatori marke tundub kohalikul turul olevat palju, kipuvad need siiski mõne aastaga turult kaduma ning nii on Termolux tegelikkuses ainus, kes jõuab teenindada tänu kohalikule laoseisule peaaegu igat projekti.

Pikaajaline praktika näitab, et enamikus objektides tuleb töö käigus teha jooksvalt muudatusi, näiteks asendada projektijärgne radiaator teise mõõdus radiaatoriga ning siis on iga minut kõrges hinnas. Radiaatorikeskus on klientidele mugav partner, kes suudab operatiivselt leida sobiva asenduse oma laost ning pakub aastatepikkusel kogemusel baseeruvat nõustamist. Radiaatorikeskuse Baltikumi suurimas laos on pidevalt valikus enam kui 30 000 erinevas mõõdus Termoluxi teras­paneelradiaatorit.

radiaatorikeskus.ee

Kompaktne ja kiirelt paigaldatav värskeõhumoodul lahendab siseruumide õhuprobleemid

Nõukogude ajal ehitatud kortermajade suur probleem on korraliku ventilatsiooni puudumine. Üks populaarsemaid ja mugavamaid lahendusi korterite sisekliima parandamiseks on värskeõhumooduli paigaldus radiaatorite taha. Mooduli kasutamine säästab ühistut suurte ja kohmakate ventilatsioonitorude paigaldamisest eluruumidesse, sest selle jaoks puuritakse radiaatori taha läbi fassaadi sobiv ava. Sinna lähebki seade, mille kaudu hakkab ruum saama värsket, sooja ja puhast õhku. Värskeõhumooduli eelis on lisaks tema kompaktsusele lihtne ja kiire paigaldus.

Küttemaailma tootevalikus on kortermajade ventilatsioonilahendustele spetsialiseerunud Rootsi ettevõtte Acticon AB värskeõhumoodul Easy-Vent. Alates 1992. aastast parimaid lahendusi arendanud ettevõtte Easy-Vent värskeõhumoodulit eristab teistel turul pakutavatest analoogidest eeskätt asjaolu, et see on valmistatud metallist ja toote konstruktsioon on väga tugev ning läbimõeldud.

Eestis pakutava peamise konkureeriva toote seade on valmistatud plastist, samuti on selle konstruktsioonis võrreldes Easy-Vent seadmega mõned puudused. Näiteks selleks, et suurendada radiaatori ülemisest osast väljuvat temperatuuri, on Easy-Vent projekteerinud väikse ava esipaneeli ja alumise klapi vahele. Eelsoojendatud õhk seguneb külma õhuvooluga, mis tõstab temperatuuri üleval ja suurendab mugavust ruumis – see on väga hea funktsioon, eriti kui tuba on saavtanud vajaliku temperatuuri ning radiaator enam ei küta. Analoogtoodetel aga see lahendus puudub ja külm õhk levib üle põranda.

Lisaks on seadmele võimalus lisada spetsiaalne klapp, millega saab reguleerida õhuhulka, mida ruumi lastakse – seda ka juhul, kui Easy-Vent on juba paigaldatud ja ekspluatatsioonis mõnda aega olnud. Sisemise filtri vahetuse puhul on samuti tootel suur eelis, sest selle saab vahetada lihtsalt ning mugavalt radiaatori taga olevat seadme ülemist kaant avades. Seega pole filtrivahetamiseks vaja kummardada, laskuda põlvedele ega teha täiendavaid pingutusi. Universaalne Easy-Vent sobib enamikule radiaatorimarkidele ega vaja kuni 1400 mm pikkuse radiaatori puhul lisakinnitusi.

kyttemaailm.ee

Kauglugemissüsteemid hoiavad ühistute vee- ja küttekuludel silma peal

Erinevate seadmete tarbimisandmete kauglugemine on muutunud tänapäeval elu normiks – seda toetavad Euroopa direktiivid, aga eeskätt soovivad mugavat teenust tarbijad ise. Tarbimisandmete kauglugemine tagab ressursside õiglase jaotuse – suurim probleem majapidamises on tarbijatelt õigeaegselt saabumata andmed, mis tingib valearvestusi ning soodustab ka võlgnevuste kasvu ja pettusi.

Optimaticu kaubamärgi all arvestuslahendusi arendav Küttemaailm OÜ on rajanud kauglugemissüsteeme nii uusehitistele kui ka renoveeritavatele hoonetele Eestis juba üle kümne aasta. Meie lahendused hoiavad erinevate hoonete vee- ja küttekuludel silma peal rohkem kui 30 asulas üle Eesti, lisaks on lugemises 5000 strateegilise tähtsusega kaugküttevõrgu mõõtepunkti, mis jälgivad reaalajas soojuse tarbimist ning võrgukarakteristikuid.

Sageli paigaldatakse veearvesti lae alla, kuhu elanik ei saa hästi ligi, samuti pole ka lihtsa vaadeldavuse korral kõigil meeles näite õigeaegselt fikseerida ja haldurile edastada. Küttemaailm pakub erinevaid lahendusi andmete kauglugemiseks – olgu tegemist serverlahendusega, kus andmete allalaadimine toimub iseteeninduse veebikeskkonnas, või käsiterminaliga kauglugemisega, mille puhul on halduril oma seade, kuhu andmed laekuvad. Seadmete kauglugemine toimub nii-öelda õhu kaudu läbi raadiomooduli. Probleem raadiosignaali puhul võib tekkida aga paksust raudbetoonist konstruktsioonidega hoone puhul, ent sel juhul on nutikaks lahenduseks Mbus võrk, kus iga seade on ühendatud kaabliga. Kahjuks tuleb tänagi veel ette palju objekte, kus on mõeldud vaid algse ehituskulu minimaliseerimisele, mille tulemusena peab oluliselt kõrgemaid lisainvesteeringuid tegema hiljem, kui objekt on juba valmis ja üle antud. Eriti taunitav on see topeltkulu tõttu, sest uusi seadmeid ei saa lisada olemasolevatele, vaid välja vahetatakse äsja paigaldatud odavad seadmed, mis ei toeta kauglugemise juurutamist.

Objektidele, kus eelarve ei näe ette kauglugemissüsteemi, kuid veearvesti on paigaldatud just lae alla, on otstarbekas valida selline arvesti, mille tabloo on nähtav ka ilma lae all turnimiseta. Üks võimalus on ultraheliarvesti, mida tohib paigaldada ekraaniga allapoole, kuid mis on tavalisest mehhaanilisest arvestist üle viie korra kallim. Teine võimalus spetsiaalne arvesti, millel on tehases paigaldatud näidik pööratud 45kraadise nurga alla: tänu sellele saab arvesti nõuetekohaselt paigaldada ja andmete saamiseks pole vaja kasutada peeglit või muid keerulisi abivahendeid.

Optimatic pakub parima valiku vee- ja küttekulude arvestusseadmeid: ultraheli soojusmõõtjaid, küttekulude jaotureid, mehaanilisi ja ultraheli-veearvesteid ning kauglugemissüsteeme. Esindame maailmas tuntud kaubamärke, näiteks Kamstrup, B-Meters, Siemens ja Axioma.

optimatic.ee

Küttemaailm OÜ on usaldusväärne partner küttelahendustes juba peaaegu 15 aastat. Ettevõtte tegevuse fookus on tänaseks koondunud kahe ärisuuna vahel, kus ollakse aastatepikkuse töö tulemusel omandanud turuliidri positsiooni: registreeritud kaubamärgi Radiaatorikeskus alt pakutakse suurimat valikut erinevaid keskkütteradiaatoreid ning lisaseadmeid Läänemere regioonis ning kaubamärgi Optimatic alla on rajatud arvestite kauglugemissüsteeme juba üle 10 aasta.

Kuidas optimeerida vee- ja küttekulusid ning milline on mõistlik lahendus arvestite kauglugemiseks, rääkisid Küttemaailm OÜ juhatuse esimees Denis Grigorjev ja projektijuht Tanel Prii.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785