14. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aamos Atlas üheksa korda mõõdab, et üks kord lõigata

Tarmo Rahula: „Oleme oma teenustefookuse suunanud peamiselt eraklientidele ja korteriühistutele.“
Foto: Aamos Atlas
Geodeetiliste mõõdistustööde firma Aamos Atlas on noor, 2015. aastal loodud ettevõte, ent noorus ei tähenda kogenematust – nende neljal geodeedil tuleb töökogemust kokku üle 80 aasta.

Aamos Atlas pakub geodeetilisi teenuseid laias spektris, mida peate oma tugevaimaks küljeks?

Tegevjuht Tarmo Rahula (TR): Kõik meie pakutud teenused on kaetud tugevate tegijatega. Keskendume geodeetilistele alusplaanidele, maamõõdutöödele, ehitusgeodeetilistele mõõdistustöödele, hoonete ülesmõõdistamisele ja inventariseerimisele.

Geodeetiline alusplaan on väga aktuaalne teema just korteriühistutele, mis kavatsevad hakata oma maja renoveerima, soojustama või mingeid liitumisi tegema.

Kellele olete oma teenused rihtinud?

TR: Oleme oma teenustefookuse suunanud peamiselt eraklientidele ja korteriühistutele, aga teeme ka mitme suurprojekteerijaga koostööd.

Millal eraklient või korteriühistu vajab geodeetilist alusplaani?

Vastutav spetsialist Olavi Oeselg (OO): Kui soovitakse hakata uut hoonet ehitama, vanale hoonele midagi juurde ehitama või seda renoveerima, siis vajatakse ehitusprojekti, aga projekti tegemiseks on vaja geodeetilist alusplaani ehk geoalust. Geoalusel on kujutatud detailne maapealne situatsioon koos kõikide maa-aluste tehnovõrkudega, kuhu on kantud ka maapinna elementide kõrgused ning samakõrgusjooned. Alusplaan kooskõlastatakse trassivaldajatega.Geoalus peaks vastama sellele, mis antud ajahetkel objektil toimub. Geodeetilise alusplaani valmimisel esitavad geodeedid selle ka kohalikule omavalitsusele.

TR: Geodeetiline alusplaan on A ja O uue hoone paika saamiseks krundil kui ka olemasolevale hoonele muudatuste tegemiseks, sest selle võtab projekteerija aluseks, sinna peale saab täpselt koordinaadistiku järgi paika panna igasugused muudatused, uued rajatised ja ehitised. See on väga vajalik just korteriühistutele, kes kavatsevad hakata oma maja renoveerima, soojustama või mingeid liitumisi tegema, sest siis on ilmtingimata vaja kehtivat geodeetilist alusplaani. Geoalus on vajalik ka omavalitsuses ehitusloa saamiseks muudatuste tegemisel.

Mida tuleks teada ehitusgeodeetilistest mõõdistustöödest?

TR: Mistahes ehitustegevusega kaasnevad alati mõõtmis- ja märkimistööd. Projekteerija määrab maja asukoha ja suunad sõltuvalt detailplaneeringu andmetest ja kliendi soovist. Et maja kuidagi nihkesse ei läheks ja et see tuleks ikka ristkülikukujuline, märgime meie hoone teljed ja detailide projektijärgsed asukohad looduses. Pärast hoone valmimist toimub teostusmõõdistamine ehk mõõdame hoone parameetrid üle, kas ehitise mõõtmed ja asukoht vastavad projektile.

Et maja ehitama hakata, peab olema tehtud hea geoalus, kus on märgitud rajatud trasside asukohad ja pikkused kuni liitumispunktideni. Teostusmõõdistus tähendab seda, et kui on maha pandud trassid, näiteks elektrikaabel, veetorustik, siis enne kaeviku kinni ajamist peab geodeet need üles mõõtma ja tegema selle kohta eraldi joonise.

OO: Teostusmõõdistust on vaja igale uuele objektile: rajatisele, hoonele, trassile.

Kui objekt on valmis saanud, siis kontrollitakse selle vastavust projektile. Seda nõuab kohalik omavalitsus, teostusmõõdistamisega määratakse digitaalselt objekti asukoht ja selle alusel kantakse see hooneregistrisse.

Oluline osa teie töös on hoonete detailne mõõdistamine ehk inventariseerimine. Juulis 2015 hakkas kehtima ehitusseadustik, mis tõi kaasa mitmeid muudatusi. Kui palju andis see teile inventariseerimistööd juurde?

OO: Kui omanik ei leia oma kinnistul olevate hoonete või rajatise sissekannet ehitisregistrist, tuleb üle 20ruutmeetrise ehitusaluse pinnaga seadustamata hoone registrisse kanda, selleks aga tuleb tellida hoone detailne mõõdistamine ehk inventariseerimine. Ehkki nendeks toiminguteks on aega 1. juunini 2020, on see juba praegu toonud tööd juurde. Kui eraisikul on vaja oma hoonet seadustada, leiab ta tee meie juurde.

TR: Jah, tuleb mõõdistada need ruutmeetrid, et saada majale kasutusluba ja sellisel juhul kutsutakse geodeet kohale, kes teeb alusplaani. Lisaks nõutakse eraldi inventariseerimisplaani, mis sisaldab maja plaani, korruste plaane, lõikeid, vaateid. Mõõdistusprojekt on vajalik, kui soovitakse muuta korteri või maja plaanilahendust. Sealt on näha, milliseid seinu tohib maha võtta, kui palju materjali kulub ühe või teise töö jaoks, kuidas on võimalik välisseina soojustada.

Milliste aktuaalsete küsimustega veel teie poole pöördutakse?

TR: Üks selline teema on piiride ettepanekute plaan, mida soovitakse, kui elatakse näiteks ühisomandis olevas majas ja tahetakse teha naabritele ettepanek läbirääkimiste alustamiseks krundi jagamise osas. Teine asi on maavalduste piiride täpsustamisedmitmesugustel põhjustel, näiteks on märgid kadunud ja nüüd tuleb need varasemate andmete järgi taastada. Soovitakse kõikvõimalikku geodeesia-alast konsultatsiooni, sest see on valdkond, mis nõuab palju tehnilisi ja juriidilisi teadmisi.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785