25. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Intelligentne pro clima INTELLO® (PLUS) eirab soojustamise ehk aurutõkete ehitusfüüsikalist kuldreeglit

Aasta 2016 läheb ajalukku, sest nüüd muutub ehitiste soojustamine ja aurutõkke valik ehitusinsenerile ja ehitajale, aga ka tavakodanikule tunduvalt arusaadavamaks ning lihtsamaks.

Aastani 2016 kehtis nn kuldreegel: sisepinna veeauru juhtivus peab välispinna omast olema 5-10 korda väiksem. Nii suur erinevus annab aurutõkkematerjali pakkujale võimaluse tõlgendamiseks vastavalt vajadusele ehk küsitavale konstruktsioonile. Räägitakse isegi, et veeaurujuhtivus peaks olema 5-10 korda suurem. See segadus on meid pikalt häirinud, kuid on nüüdseks kõrvaldatud.

Tegelikult on probleemi juba ammu lahendanud kaubamärk „pro clima®“. Aastatepikkuse arendustöö järel on alates 2004 aastast toodetud intelligentset auru- ja õhutõket INTELLO® (PLUS). INTELLO®(PLUS) on intelligentne auru- ja õhutõke, mis omab ainulaadset niiskusmuutlikku kliimamembraani. Seda nimetatakse ka targaks aurutõkkeks, sest membraan töötab vastavalt niiskuskoormusele, s.t talvel on ta auru tõkestav ja suvel auru läbilaskev ning see toimib kõigis maailma kliimavöötmetes. INTELLO® on mõeldud plaatvilladele ja INTELLO® PLUS on armeeritud, mis lubab teda kasutada nii plaatvillade, kui ka puistevillade sisemise auru ja õhutõkkena. Puistevilladel ilma armeeringuta auru- ja õhutõkke kasutamine on keelatud.

Aastate jooksul on nii välismaa kui Eesti teadusasutused INTELLO®(PLUS)-i väga palju kordi katsetanud, testinud, uurinud ning analoogtoodetega võrrelnud. INTELLO®(PLUS) on lõppraportites olnud alati esile tõstetud ja väga positiivselt heaks kiidetud. Süsteemil INTELLO®(PLUS) on sellised süsteemisertifikaadid nagu Soome VTT, Iirimaa NSAI, Inglismaa BBA ja Prantsusmaa CSTB. Tooted: mastiks ORCON F, universaalne ehitusteip TESCON VANA ja auru- ja õhutõke INTELLO®PLUS on Saksamaa tarbijaajakiri Stiftung Warentest väljaande 4/2012 testivõitjad.

26. jaanuaril 2016. väljastas Saksamaa Ehitustehnika Instituut(DIBt) INTELLO®(PLUS)-ile ehitustehnilise heakskiidu nr. Z-9.1-853, mis on niiskusmuutlike auru- ja õhutõkete valdkonnas esimene ja väga ainulaadne. See ainulaadne ehitustehniline dokument tunnustab aurutõkestava välispinnaga konstruktsioonide puhul esimese ja ainukese niiskusmuutliku auru- ja õhutõkkematerjalina just INTELLO®(PLUS)-i.

Ilma lisatuulutuseta difusioonikindlateks konstruktsioonideks loetakse metall-, muru-, kruusakattega lame- või viilkatuseid. Käesoleva aastani oli nii Saksamaa kui ka Eestis selliste konstruktsioonide ehitamine keeruline, sest vastavalt Saksamaa nõuetele peavad ehitusinsenerid tõestama difusioonikindlate konstruktsioonide toimivuse vastavalt DIN normidele. Peale DIBt heakskiidu väljastamist ei vaja INTELLO®(PLUS)-ga ehitatud konstruktsioonid enam tõestamist nende toimivuse kohta. Lisaks eelpool öeldule ei ole vastavalt DIBti poolt väljastatud ehitustehnilisele tunnustusele vajadust kaitsta puitkonstruktsioone puidukaitsevahenditega. Kuid see kehtib muidugi ainult juhul, kui kasutada õhkupidavalt paigaldatud intelligentset auru- ja õhutõket INTELLO®(PLUS). Kõikide teiste aurutõkete puhul tuleb difusioonikindla väliskihiga puitkonstruktsioone hallituse eest kaitsma puidukaitsevahenditega.

Kõik aurutõkked ja ka intelligentne auru- ja õhutõke INTELLO®(PLUS) peavad olema paigaldatud õhkupidavalt. Kaubamärk „pro clima®“ on tegelenud alates 80ndte algusest õhku- ja tuultpidavatele konstruktsioonidele mõeldud lahendustega. Meie oleme selle valdkonna tunnustatud spetsialistid ja meid nimetatakse ka õhupidavuse pioneerideks. Kõik Eesti esimesed energiasäästlikud hooned ja passiivmajad on tihendatud „pro clima®“ toodetega. See on usaldus ja ajas kestvus, mis on Eestis juba aastast 2007 esimene omataoliste toodete seas. Lisaks ainulaadsele INTELLO®(PLUS)-le on meil katustele ja seintele mõeldud SOLITEX seeria monoliitse membraaniga katuse aluskatted ja tuuletõkked. Eelpool nimetatud toodete õhku- ja tuultpidavaks paigaldamiseks on vaja laia valikut ajas kestvaid erinevaid ehitusteipe (TESCON, EXTOSEAL, UNI TAPE jne), avatäidetele mõeldud teipe( CONTEGA), juhtmete ja torude mansette (KAFLEX, ROFLEX), mastikseid (ORCON F, ECO COLL), tihenduskorke (STOPPA), krunte (TESCON PRIMER) jne. Toodete ajas kestvus on ehitamisel väga oluline. Nii on pro clima® teibid TESCON VANA, TESCON No.1 ja UNI TAPE läbinud testi, mis kinnitab nende teipide eeldatavaks elueaks 100 aastat.

Meil on hea meel, et meie kliendid saavad turvaliselt kasutada INTELLO®(PLUS)-i ja võivad olla nüüd vabad hirmudest, kõhklustest ja kahtlustest. Kuldreegel, et sisepinna veeauru juhtivus peab olema välispinna omast 5-10 korda väiksem, kõigi toodete ja lahenduste puhul enam ei kehti. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785