Autor: Teeli Remmelg • 15. november 2022

Eesti puit ei suuda enam välisturgudel konkureerida

Eestis kasutatakse puitu üha agaralt eramajade ehitamisel, kuid suuremaid korrusmaju ei julge tellijad veel ette võtta. Mis on selle põhjused? Ka on Eesti puittooted kaotamas konkurentsieelist välisturgudel, sest meie sisendhinnad on juba kõrgemad kui Soomes või Rootsis.

XMetsa- ja Puidutööstuse Liidu tegevjuht Henrik Välja. Foto: Andras Kralla

Metsa- ja Puidutööstuse Liidu tegevjuht Henrik Välja lahkab Eesti puitehituse ning puiduturu probleeme raadiosaates „Eetris on ehitusuudised.“

Räägime ka ettevõtete murest, et kuigi puidu hind turul on languses, on laod veel täis kallima hinnaga ostetud Venemaa puitu. Samas kurdavad saeveskid, et neile puitu ei jätku ja peavad seda ostma Rootsist kõrgema hinnaga kui sealsed pikaajaliste lepingutega kliendid. Kas puidu hinnal on veel langusruumi, kuigi tootmiskulud üha suurenevad?

Juba on tulnud teated esimestest sulgemistest ja koondamistest, aga kas puidutootjaid tabab koondamislaine või jõuab turg enne tasakaalupunkti kui ettevõtetel eelmistel headel aastatel kogutud rasv otsa saab?

Lisaks räägime, mis paneks puitu enam ehituses kasutama ja kuidas vältida kvaliteetse puidu lõhkumist küttepuudeks, milleks kõrged hinnad võivad hetkel ahvatleda. Samuti, mida riik saaks teha, et puidu hind püsiks konkurentsivõimelisena, ettevõtted ei läheks pankrotti ja suudaksid töökohti säilitada.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785