Autor: Tõnu Toompark • 4. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statistika: Elamispindade arenduslaenude rekordiline käive

Eesti Panga andmetel oli elamispindade arendusprojektide laenude käive 2014 III kvartalis 25,3 miljonit eurot. Arenduslaenude käive on väga hüplik olles seotud konkreetsete projektide konkreetsete laenuotsustega. Siiski võime öelda, et tegemist on viimase viie aasta kõige suurema eluasemelaenude arendusprojektide laenude käibe näitajaga.

Arvata võib, et 2008.-2009. aasta jooksul vaevalt päris uusi arenduslaene anti. Pigem peegeldab statistika vanade arenduslaenude refinantseerimist. Nii võime öelda, et viimase kvartali elamispindade arenduslaenude rekordkäive kehtib isegi pikema ajaperioodi jooksul.

Arvestades, et Tallinna elamispindade arendusturul on uute projektide lisandumine olnud väga kiire, siis lähituleviku osas võiksime pigem oodata nii uute projektide turule tulemise kui laenukäibe kasvu tempode mõningast pidurdamist.

Uute pakkumiste arv on kasvanud oluliselt, kuid siiski veel murettekitavast pakkumiste arvu kasvust veel rääkima ei peaks. Siiski jääb uute korterite müügitempode kasv oluliselt pakkumise lisandumisest allapoole.

Lisaks peab kasvanud konkurentsi tingimustes uusarenduste juures silmas pidama, et Tallinna kui Eesti suurima ja kõige atraktiivsema arenduspiirkonna uute ja vanade korterite summaarne tehingute arv on nüüd juba kaks kvartalit järjest vähenenud. Kas on põhjust arvata, et kogu turu tehingute arvu languse keskkonnas on võimalik, et uute korterite tehingute arv jätkab siiski kasvamist ja uusi arendusprojekte peaks endises tempos pakkumisse juurde paiskama?

Mittefinantsettevõtetele antud laenude jääk eesmärgi lõikes (miljon eurot)

Mittefinantsettevõtetele antud laenude käive eesmärgi lõikes (miljon eurot)

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785