Autor: Tõnu Toompark • 7. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statistika: Eluasemelaenude tähtsus elamispindade turul hakkab suurenema

Eesti elamispindade käive oli 2014 II kvartalis 377 miljonit eurot. Vaatamata korteritehingute arvule on tegemist siiski viimase kuue aasta rekordilise elamispindade käibega. Korterite asemel aitab nüüd käivet turgutada majade sektor.

Elamispindade tehingute käibe 9-protsendilise käibe kõrval kasvas eluasemelaenude käive 12 protsenti. Uusi eluasemelaene väljastati 2014 II kvartalis 199,4 miljonit eurot.

Kasvava laenukäibe arvelt on pisut kerkinud kogu elamispindade tehingute laenuga finantseerimise määr. Kogu elamispindade tehingute käibest finantseeriti 2014 II kvartalis 52,8% kvartal varem olnud 48,5% vastu.

Olukorras, kus üüriturg hakkab investorite jaoks sära kaotama ja uute üüriinvesteeringute maht väheneb väheneb ka äriettevõtete elamispindadega tehtavate tehingute arv. Nii võib prognoosida, et lähemate kvartalite jooksul suureneb eraisikute tehingute osakaal elamispindade turul ja see suurendab ka eluasemelaenudega elamispindade tehingute finantseerimise määra.

Elamispindade tehingukäive ja eluasemelaenude käive (mln €) ning laenude osakaal tehingukäibest (%)

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785