Autor: Tõnu Toompark • 5. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vahe 20% korteri tehinguhinna ja pakkumishinna vahel ei ole erandlikult palju

Tallinna ja Eesti korteriturg näitas aasta esimeses kvartalis aktiivseid arenguid. Tehinguid tehti üksjagu palju ja hinnatasemedki on liikunud aastatagusega võrreldes ülespoole. Kui aga võrrelda portaali KV.EE pakkumishindade ja reaalsete tehinguhindade vahet, siis see on endiselt üksjagu lai. Positiivse trendina on vahe pakkumishindade ja tehinguhindade vahel kahanemas.

2012. a. esimeses kvartalis tehti Eestis 3310 korteritehingut. Aastaga on tehingute arv kasvanud julgelt 25%. Tallinna aasta esimese kvartali tehingute arv 1546 on aastatagusest isegi 30% kõrgemal. Tegemist on korteritehingute arvu tõusuga, mille sarnast nägime viimati 2009. a. kinnisvaraturu põhja järel.

Suurte kasvunumbrite taust seisneb kindlasti osalt selles, et aasta tagasi saabus Eestisse euro. See tekitas kinnisvaraturul hetkelise tardumuse, kus nii ostjad kui müüjad ootasid, kas midagi hakkab juhtuma. Midagi põnevat aset ei leidnud ja juba esimese kvartali lõpus taastus kinnisvaraturul tavapärane toimetamine.

Korteritehingute hind on analoogselt tehingute arvule tugevas tõusu. Aastaga tõusis Eesti korteritehingute keskmine hind 12%, Tallinnas 13%. Siin on aastataguse valuutavahetusega raske mingeid paralleele tõmmata, sest tehingute arvu seisak mullu hinnatasemeid ei mõjutanud.

2012. a. esimese kvartali korteritehingu keskmine ruutmeetrihind oli Eestis 741 eurot ja Tallinnas 1075 eurot. Korterite pakkumishinnad portaali KV.EE statistika alusel aga oli Eestis 995 ja Tallinnas ümmargused 1300 eurot.

Selge on see, et korterite struktuur suuruse, hinnad ja asukoha osas ei pruugi olla täpselt samasugune nagu on tehingute struktuur. Siiski ei ole sugugi erandlik tavapärane pakkumiste hinnavahe võrreldes reaalsete tehinguhindadega 20% suurusjärgus.

Paljud portaalide pakkumised on tugevasti ülehinnatud ning see tähendab enamasti pikka müügiperioodi, mille käigus tuleb paratamatult hind reaalse maailma tasemetega kooskõlla viia. Erandlik juhus on, kus pime kana leiab tera ehk ülehinnatud korteripakkumine leiab ostja, kes on turuväärtust valmis üle maksma, kuid see on pigem harv erandlik sündmus.

Tallinna korterite pakkumishind on portaalis KV.EE juba kolm aastat olnud vahemikus 1200-1300 €/m². Sama ajaga on korterite reaalsed tehinguhinnad tõusnud suurusjärgust 600 €/m² tänase tasemeni 741 €/m². See tähendab, et protsentuaalne vahe tehinguhindade ja pakkumishindade vahel on vähenenud. See on üks põhjus, miks tänane turg on aktiivsem, kui see veel mingi aeg tagasi oli.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785