Autor: Tõnu Toompark • 10. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aktiivne üüriturg pärsib elamispindade ostu-müügihindu

Elamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE indeks on näidanud nappi tõusu ja kerkinud 61,8 punktile. Aastataguse ajaga võrreldes on indeks plussipoolel kõigest 0,8%.

Pakkumishinnast pisut enam on muutunud pakkumiste arv. Aastaga on müügipakkumiste arv kasvanud 4% ja hetke seisuga on portaalis KV.EE 20 500 elamispindade pakkumist. Küll on oluliselt vähenenud üüripakkumiste arv.

Aktiveerunud üüriturg omab oma mõju ka korterite ostu-müügiturule. Oleme olukorras, kus kinnisvarahinnad on madalate palkade ja kõrge tööpuuduse tingimustes kättesaamatud on üüriturg muutunud vilkaks.

Selle tulemusena pöördub uut kodu otsiv inimene elamispinna ostmise asemel üüriturule. Seetõttu on elamispindade ostu-müügihindade tõus pärsitud. Seda isegi vaatamata isegi faktile, et sissetuleku ja eluaseme ostu-müügihinna suhe on viimaste aastatega võrreldes ostja jaoks vägagi soodsal tasemel.

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785