Autor: Mart Saa • 26. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Areng seisab pankade ettevaatlikkuse taga

Ülemiste vanakesele mõeldes on parem kui Tallinna linn kunagi valmis ei saagi ja praegu tõenäoliselt ei saa kunagi valmis ka Tallinna City – moodsa arhitektuuri ja kaasaegsete tehniliste lahendustega kvaliteetsete büroohoonete linnak Tallinna südames.

Ootus selliste hoonete järgi ei ole vaid soov täita koledad tühemikud pealinna südames, kus praegu mudaseid autoparklaid peetakse, vaid ettevõtete ja ametkondade reaalne vajadus leida endale korralikud bürood heas asukohas.

Bürool ja bürool on vahe

Erinevalt kümned aastad tagasi ehitatud hoonetest, peavad kaasaegsed büroopinnad vastama tehnilistele lahendustele, mis tagaksid mugava töökeskkonna nii suvel kui talvel. Uuemad hooned peavad olema saanud ka energiamärgise, mis tähendab, et ilma soojusvahetiteta seda tagada ei suudeta.

Uuemates hoonetes on kogu sisekliima juhitav arvutitega ja näiteks puudub akende avamise võimalus. Temperatuuri muutmine toimub läbi juhtimiskeskuse, parimates majades on võimalus muuta ka õhuniiskust. Kasutatakse ka liikumisandureid, ehk kontoris lülitatakse välja valgus, keeratakse väiksema võimsuse peale küte/konditsioneer juhul kui liikumine pindadel puudub. Kvaliteetsed hooned on näiteks City Plaza, Delta Plaza, Metro Plaza, Peterburi Ärikvartal, Estconde Ärihoone.

Viimastel aastatel koliti tugeva hinnakorrektsiooni tingimustes vanematelt pindadelt uutele, mida pakuti üürile sageli vanadega samadel tingimustel. Uute büroohoonete ehitus on aga peatunud ja korralikke piisavalt suuri pindasid praktiliselt enam saada ei ole. Vakants on suurenenud just vanemates hoonetes, ent sinna enam tagasi minna ei soovita.

Turul on nõudlus olemas

Täna on mitmetel arendajatel plaanis alustada uute hoonete ehitamisega, sest potentsiaalsed üürnikud on olemas. Põhiküsimus, miks ehitusega alustatud ei ole,  on raskused finantseeringu leidmisel. Pangad on olnud uute projektide suhtes ettevaatlikud, kuigi turuolukord on selgelt paranemas - vakants vähenenud ja nõudlus kasvab. Loodan, et esimesed uued projektid on kohe tulemas.

Esimestele reageerijatele, kes ka finantseerija leivad, on kvaliteetsete büroopindade kliendid olemas. Üürihinnad saavad seal olema mitte alla 10,5 eur/m² sõltuvalt hoone projektlahendusest, palju on üüritava pinna ja üldpinna vahekord, viimistlusmaterjalidest. 

Lähiaja arengud Tallinna büroohoonete turul sõltuvad praegu suurel määral pankadest.

 

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785