25. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FIDIC lepingud jätkavad pealetungi

FIDIC lepinguid on saatnud märkimisväärne edu eri riikides üle maailma ning nende kasutamine on jätkuvas tõusutrendis ka Eestis, eelkõige infrastruktuuri ja ühisveevärgi riigihangetes. FIDIC lepingute levikut mõjutavad ka mitmed finantseerimisasutused, näiteks Maailmapank ja EBRD, kes eelistavad FIDIC lepinguvormide kasutamist ehitusprojektide rahastamisel.

Rumeenias näiteks on jõutud koguni sinnani, et siseriikliku õigusaktiga on FIDIC punase, kollase ja rohelise raamatu kasutamine tellijatele riigihangetes kohustuslikuks muudetud. 

Tegemist on Insener-konsultantide Rahvusvahelise Föderatsiooni (FIDIC) väljatöötatud ehitus- ja projekteerimisvaldkonna töövõtulepingute standardtingimustega. Neist enimkasutatav - nn „punane raamat“ - nägi esmakordselt ilmavalgust juba 1957.aastal. Loomulikult on nii seda kui teisi FIDIC lepinguid aastate jooksul pidevalt kaasajastatud.

FIDIC lepingu olulise pooltargumendina tuuakse tihti esile selle mõistlikku tasakaalu lepingupoolte õiguste ja kohustuste vahel. Tõsi on ka see, et oma kindel roll nende lepingute laiemal levikul on Maailmapangal ja teistel finantseerimisasutustel, kes projektide rahastamisel on soosinud just FIDIC´ut.

FIDIC lepingute lai kandepind ei tähenda kaugeltki seda, et lepingutingimused oleksid ideaalsed ning nende kohaldamine probleemitu. Rääkides kahest olulisemast FIDIC´ust - kollane ja punane raamat - siis tegu on eelkõige suurte projektide tarbeks väljatöötatud lepinguformaadiga. Sellele viitab kasvõi lepingute aukartustäratav lehekülgede maht. Orienteeritus suurprojektidele tähendab paratamatult ka seda, et regulatsioonid on kohati liialt kohmakad ja koormavad.  

Kitsaskohaks mahukus ja keerukas sõnastus

Kitsaskohana tuleb esile tuua ka lepingute keerukat sõnastust ja seal kasutatud viitetehnikat, mis teevad tingimuste jälgimise ning tõlgendamise parajalt komplitseerituks. Eeltoodu kehtib enamgi lepingute tõlkeversioonide puhul. Et tegu on rahvusvaheliste lepingutega, mis arvestavad erinevate õigussüsteemide lahendusi (sh inglise õigust), võivad FIDIC regulatsioonid kohaliku praktika kontekstis kohati üsna raskesti mõistetavaks osutuda. 

FIDIC lepingute edukas kasutamine eeldab tellijalt ja tema projektimeeskonnalt häid teadmisi ning eelnevaid kogemusi selle lepinguformaadiga töötamisel. Seda nii lepingu Eritingimuste koostamisel, millel on lepingu toimimisel ja õnnestumisel määrav tähendus kui ka hilisemas lepingu täitmise faasis. Lepingu täitmisprotsessis on eriline roll ka Inseneril, kellele on FIDIC lepingutes antud nii tellija huvide esindaja, tehnilise eksperdi, lepingu haldaja kui sõltumatu vahemehe vastuolulised rollid.

Väiksema või keskmise suurusega ehitushangete puhul on tellijal soovitav tõsiselt kaaluda, kas FIDIC punase või kollase raamatu kasutamine on projekti mahtu ning osapoolte pädevust arvestades ikkagi mõistlik ja otstarbekas. Alternatiiviks on siin nii varem äraproovitud lepinguteksti, ETÜ või ka FIDIC lühiformaadi („roheline raamat“) kasutamine.

MIS ON MIS?

Enimkasutatavad FIDIC ehitusala standardlepingud

Punane raamat -  s.o klassikaline ehitustöövõtuleping, kus ehitatakse tellija antud projekti alusel - s.o projekteerimis- ja ehitustöövõtuleping, kus töövõtja teostab nii projekteerimise kui ehitamise - ehitustöövõtulepingu lühiformaat väiksematele objektidele

(„Conditions of Contract for Building and Engineering Works, Designed by the Employer“)Kollane raamat

(Conditions of Contract for Electrical and Mechanical Plant and for Building and Engineering Works, Designed by the Contractor“) Roheline raamat

(„The Short Form of Contract: Agreement, General Conditions, Rules for Adjucation and Notes for Guidance“).  FIDIC soovitab seda objektidele maksumusega kuni 500 000 USD.  

Täiendavalt on FIDIC väljatöötanud spetsiifilisemad ehitusala lepingud (Hõbedane raamat, Kuldne raamat jt).

Eestis kasutatakse FIDIC lepinguid kõige sagedamini infrastruktuuri ja veevärgi riigihangetes. Eesti on FIDIC saavutanud laiema kandepinna just riigihangetes, erasektori lepingutes rakendatakse harvem. Kasutamist on leidnud ka tellija konsultatsiooniteenuse näidistingimused ehk FIDIC Valge raamat.

FIDIC tingimustega n.ö konkureerivaks Eesti dokumendiks võib pidada majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi tellimusel koostatud Ehituse Töövõtulepingute Üldtingimusi (ETÜ 2005).

FIDIC lepingute levikul Euroopas on oma roll EBRD´l (European Bank for Reconstruction and Development), Maailmapangal ja teistel finantseerimisasutustel, kes eelistavad ehitusprojektide rahastamisel FIDIC kasutamist. Ka Eesti riigihangetes on lepingute kasutamise puhul olulist tähendust omanud finantseerimisasutuste FIDIC´u soosing. FIDIC´ut kasutatakse ehitushangetes ka Lätis ja Leedus, samuti endistes idabloki riikides nagu Poola, Ukraina jt. 

Artikli autor on Marko Mehilane, advokaadibüroo Entsik & Partners vandeadvokaat ja partner 

 

 

 

 

 

 

Autor: Advokaadibüroo ENTSIK & PARTNERID ehitusõiguse blogi

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785