Autor: Ehitusuudised • 6. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Menukas ehituse projektijuhtimise seminar tuleb taas

31. jaanuaril toimuval Ehituse projektijuhtimise hommikuseminaril jagame keerukate ehitusobjektide näitel kogemusi ja nõuandeid, kuidas saavutada eesmärke piiratud tööjõu, aja ja raha koosmõjus ning ootamatusi ületada. Kuulajani jõuavad nimekate projektijuhtide kogemused otse ehitusplatsilt.

Volitatud teedeinsener Alan Muruväli on Eesti viimase 25 aasta ühe suurima tee-ehitusprojekti Kose-Ardu teelõigu rajamise projektijuht. Muruväli osalusel valminud teine suurprojekt on Tartu Idaringtee II ehitusala lõigus Emajõgi – Ihaste tee. 2014. aastal viis ta läbi asfaltkatete kuumtaastamistöid riigiteedel 100 km ulatuses. Samuti on Muruväli juhtinud rekonstrueerimistöid T10 Risti – Virtsu maanteel ja Tallinna tänaval Kuressaares. Muruväli jagab oma kogemust, kuidas õige suhtlusega luua hea koostöö meeskonnas, saada läbi tellijate ja ehitusjärelvalvega ning saavutada ehituslikud ja finantsilised eesmärgid.

Teiseks esinejaks on Riho Metsla, Haart Ehituse projektijuht, kelle kanda oli kommunismiohvrite mälestuspaiga ehituse projektijuhtimine. Metsla räägib, kuidas vaatamata tehnilisele keerukusele suudeti tööd Eesti rahvale olulisel objektil viperusteta läbi viia. 33 000 ruutmeetril laiuva memoriaali rajamiseks tuli välja kaevata 45 000 kuupmeetrit pinnast, kulus 3000 kuupmeetrit betooni ja 500 tonni metallplaate.

Tallinna ühel suurimal tuiksoonel Peterburi maantee alguses asuv T1 seob arendaja sõnul kokku kaubanduse, meelelahutuse ning uudse arhitektuurilise ruumitunnetuse. Keskuse 80 000 ruutmeetril on ruumi 150 kauplusele ja enam kui 30 toitlustusasutusele. Objektijuht Tanel Ojang räägib suure ja keeruka projekti telgitagustest. Mis läks plaanipäraselt ja mida tuleks tulevikus mahukate ehitusprojektide läbi viimisel silmas pidada? Loe T1 ehitusest SIIT.

Ehitustrusti projektijuht Jaano Tootsi teeb ülevaate Aasta ehitaja tiitli toonud keskuse ehitustöödest. Helilooja Arvo Pärdi tervikliku isikuarhiivi ning laiematele teemadele avatud uurimis- ja õppekeskkonna tarbeks valminud hoonet peetakse Eesti ehitusmaastikul suurepäraseks saavutuseks. Keskusehoone laitmatu kvaliteet ja insenertehniline keerukus on pälvinud palju kiidusõnu. Hoolimata sellest, et keskuse brutopind on üsna väike, küündis objektil hõivatud töömeeste arv küündinud saja lähedale. Lisaks vajadusele teha tööd nõudlike Hispaania arhitektide ja nõudliku tellijaga, esitas keskuse ehitus ka väljakutse ehituse käigus võimalikult vähe ümbritsevat metsakeskkonda häirida. Loe keskuse ehitusest pikemalt SIIT.

Ehitustrust on esindatud ka eelviimases ettekandes. Tartu Ülikooli raamatukogu renoveerimine kulges üle kivide ja kändude: 2016. aasta kevadel algas remont ja külastajatele oleks raamatukogu pidanud uksed avama juba 2016. aasta sügisel. Kahjuks ei suutnud ehitaja ülikooli määratud tähtaegadest kinni pidada ja ülikool lõpetas lepingu. Veiko Seliste räägib, kuidas õnnestus Ehitustrustil Tartu Ülikooli raamatukogu rekonstrueerimistööd neli kuud enne tähtaega valmis saada ning kui suurt rolli mängisid projektijuhi oskused graafikus püsimisel.

Tellingute spetsialist Silver Liepkais teeb ülevaate tellinguprojekti põhjalikust planeerimisest: 3D joonised ja koormusarvutused aitavad hoida kokku kulusid, võita aega monteerimisel ja hõlbustavad suhtlemist tööde teostaja, peatöövõtja ja lõppkliendi vahel.

Registreeru Ehituse projektijuhtimise hommikuseminarile soodushinnaga SIIN.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785