Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 18. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puitmajaliit paneb Hiina eksportimiseks lätlastega seljad kokku

Shanghai külje all asuv elementmaja on mõeldud kohvik-restoraniks. Hoone tootis ning Hiina eksportis Saare Erek.
Foto: Saare Erek
Eesti ja Kesk-Läänemere regiooni puidutöötlemise sektor on oma tehnoloogilise arengu ja ekspordikogemusega saavutanud Euroopa turul arvestatava positsiooni, kuid Aasia turule sisenemise praktika erineb EL-i turust märkimisväärselt. Kesk-Läänemere regiooni ettevõtete konkurentsivõime tõstmiseks Hiina turul on ellu kutsutud projekt LEF Network to China, millega liitus ka Eesti Puitmajaliit.

Uutee eksportturgude puhul on väga tähtis korralik eeltöö. Suurriigi, nagu Hiina korral tundub info- ja töömaht eriti hoomamatu ka laialdase rahvusvahelise ärikogemusega ettevõtte jaoks. Oluline turule sisenemise info on võimalik välja sõeluda aga näiteks koostöös teiste sarnaste sektorite ja ettevõtetega. Eesti Puitmajaliit asutuski partnerina Läti Kaubandus-Tööstuskoja juhitavasse Central Balticu projekti „LEF Network to China: Läti-Eesti-Soome puidusektori koostöövõrgustiku eksporditugi Hiina turule“ koostöö arendamise ja toetamise eesmärgil.

„Oleme klastri tegevusi planeerides kümne aasta vältel keskendunud Euroopa turu avamisele ja Eesti puitmajaklastril on kindlasti suur roll selles, et meie puitmajatootjad on täna Euroopa suurimad oma valdkonna eksportöörid. Järgnevatel aastatel soovime lisaks põhiturgude toetamisele aidata ettevõtetel siseneda ka kaugematesse riikidesse, mida LEF projekt suurepäraselt võimaldab,“ põhjendab projektis osalemist Eesti Puitmajaliidu tegevjuht Lauri Kivil.

„Kindlasti on projekti lisandväärtus ka koostöö arendamine Läti kolleegidega, pakkudes meile neutraalse võimaluse oma peamisi konkurente paremini tundma õppida. Hiina turu mahtu arvestades oleme regioonina kindlasti partnerid,“ lisab Kivil.

LEF Network to China projekti eesmärk on toetada kõrge lisandväärtusega puidupõhiseid tooteid (puitmajad, sisekujundus- ja ehitusmaterjalid, puidust aknad-uksed jne) valmistavate Eesti, Läti ja Soome ettevõtete sisenemist Hiina turule. Projekti raames saavad ettevõtjad suurendada oma teadmisi, oskusi ja kogemusi Hiinast kui sihtturust ning sealsest ärikeskkonnast.

Projekti tegevused hõlmavad ühised kontaktreise Hiina, osalemist ühisstendiga erialamessidel, sektorit tutvustavate hiinakeelsete materjalide koostamist, ekspordikoolitusi, ettevõtetele ekspordiplaani koostamist, turu-uuringuid, kohapealset tuge, et jõuda õigete partneriteni Hiinas ja aidata ettevõtetel arendada välja oma müügivõrgustikku.

Projekti juhtpartneriks on Läti Kaubandus-Tööstuskoda, partneriteks Eesti Kaubandus-Tööstuskoda, Läti Puitehituse Klaster, Eesti Puitmajaliit ja Satakunta Rakenduskõrgkool Soomest.

Projekti kestab kuni märtsini 2021. Projekti tegevuste elluviimist rahastab Euroopa Liidu Regionaalarengu Fond  1 178 072 euroga.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785