Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 17. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kolm salakavalat ohtu suvistel ehitusplatsidel

Foto: Pixabay
Kuigi Eestis on päikeselised suveilmad pigem erandiks kui reegliks, tasub meilgi suvisele töökeskkonnale iseloomulikke ohutegureid tähele panna ja ennetada, soovitab Sotsiaalministeerium.

Väljas töötades joo piisavalt vett, väldi kohvi.

Kanna heledaid ja hingavast materjalist riideid.

Palav ilm ei ole vabandus isikukaitsevahendite mittekasutamiseks.

Jälgi oma nahal toimuvaid muutusi ja vajadusel konsulteeri arstiga.

Ajutise iseloomuga töödel on vajalik läbida ohutusjuhendamine samadel tingimustel kui täiskoormuse juures.

Väljaõppega seotud dokumentatsioon peab olema kirjalik.

1. Janu korral on hilja

Peamine erinevus, millega tuleb arvestada suvisel ajal välitöid planeerides on palavusest ning päikesekiirgusest tingitud ohutegurid. Suure koormusega füüsilise töö tegijatel on oht palava ilmaga kaotada kehast higistamisega liigset vett.

Uuringute kohaselt väheneb kehaline sooritusvõime, kui keha vedelikusisaldus on vähenenud 1–2%. Janu annab märku tavaliselt siis, kui kehast on juba üle 2% vedelikke vähenenud, mistõttu on janu korral juba hilja reageerida.

Kõige parem viis antud ohtuteguritega tegelemiseks ongi ennetus. Vett tuleb tarbida nii enne tööd, töö tegemise ajal kui ka taastumiseperioodil. Suur veevahetus viib organismist välja hulgaliselt mineraalaineid, mistõttu oleks soovitav juua kõrgema mineraalainete, eelkõige kaltsium ja magneesiumisisaldusega vett. Isikukaitsevahendite kasutamine nagu kiiver, respiraator, kaitsekindad ja –jalanõud võivad suurendada vee aurustumist keha pinnalt, ent see ei ole vabandus isikukaitsevahenditest loobumiseks. Samuti võiks vältida kofeiini liigtarbimist, sest ka see viib sisemistest kudedest vett välja.

2. Ettevaatust päikesega

Lisaks veekaotusele on vaja silmas pidada ka liigsest UV-kiirgusest tekitatud kahjude vähendamist. Liialt suur UV-kiirguse hulk võib halvimal juhul tekitada nahavähki. Eestlaste hele nahk on vastuvõtlik välistele teguritele ja selle tõttu tuleks eriti tähelepanelik olla, kui nahal on ohtralt sünnimärke, tedretähnid, punased või blondid juuksed. Kõik see viitab eriti tundlikule nahale, mis vajab päikese käes olemised vähemalt 30 SPF kaitsekreemi.

Suurt rolli mängib ka riietus. Valida tuleks riided, mis lasevad kehal hingata, samas kaitseksid jäsemeid õlgu ja ülaselga päikesepõletuse eest. UV-kiirgus muutub ohtlikuks ja tekitab nahapõletusi paljudel inimestel, kui UV-indeks kerkib üle 6. Milline on hetkeolukord, saab kontrollida ilmateenistuse koduleheküljelt.

3. Abitööjõud ootab juhendamist

Suvisel hooajal on rohkem (väli)tööd ning selle tõttu vaja leida ajutist abistavat tööjõudu. Ehitussektoris on ajutiste töötajate tervisek(ahjud sageli suuremad kui mujal, mis tähendab, et rohkem tuleb panustada ennetustegevustesse.

Äärmiselt oluline on tähtsustada ettevõttes vähese staažiga töötajate juhendamist ja väljaõpet, sh ka töötajaid, kes on tööl tähtaegselt. Hea juhendamine ja väljaõpe tagavad, et töötajad tunnevad ohtutuid töövõtteid ja oskavad õigesti käsitseda ohtlikke masinaid. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785