Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 19. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sven Pertens mõisteti kohtus õigeks

Foto: Raul Mee
Tallinna ringkonnakohus mõistis õigeks Sven Pertensi, keda prokuratuur süüdistas väidetavas soodustuskelmusele kaasaaitamises. Prokurör Kaido Tuulemäe kõigi ringkonnakohtu argumentidega ei nõustu ja kaalub riigikohtule kassatsiooni esitamist.

Ainsana leidis tõendamist see, et Sven Pertens allkirjastas AS Lemmikäinen Eesti ja AS Level vahel sõlmitud töövõtulepingu ja andis nõusoleku sõlmida kahe firma vahel töövõtuleping. Pertens kinnitas esimese lepingu allkirjastamist ja nõusoleku andmist alltöövõtulepingu allkirjastamiseks, kuid eitas tahtlikku kaasaaitamist Leveli võimalikule kelmusele KIK-ilt toetuse taotlemisel.

Maakohtu hinnangul on välistatud Pertensi poolt tahtlik kaasaaitamistegu.  

Ringkonnakohus märkis, et tõendite puudumist Pertensi teadmisest lepingute sõlmimisest väidetava soodustuskelmuse toimepanemise eesmärgil, möönab apellatsioonis ka prokuratuur.

Ringkonnakohtu kolleegiumi lõppjäreldus oli, et Pertensi käitumises ei ole tuvastatav kuriteo toimepanemise koosseis ning seega kuulub Pertens talle esitatud süüdistuses õigeksmõistmisele.

Endist Lemminkäineni juhti ja läinud kevadest TREV-2 Gruppi juhtivat Sven Pertensit süüdistati soodustuskelmuse katsele kaasaaitamises. Pertens ise eitas süüd ning seda, et kriminaalasi oli seotud tema lahkumisega Lemminkäinenist. Ta lahkus Lemminkäinen Eesti tegevjuhi kohalt ülemöödunud suvel, olles ettevõttes töötanud ligi 20 aastat.

Pertensit süüdistati selles, et ta olevat ettevõtte juhatuse liikmena teadlikult esitanud valedokumente ja aidanud niimoodi teise ettevõtte esindajal pettuse teel saada toetust Keskkonnainvesteeringute Keskuselt (KIK). Teise ettevõtte esindaja taotles valeandmetega dokumentide abil betoonehitise lammutuseks KIKilt toetust, näidates tööde tegijana ettevõtet, mida esindas Pertens. Tööde maksumusena näidati enam kui 89 000 eurot.

Esitatud valeandmete põhjal rahuldas KIK taotluse ning maksis ettevõttele üle 26 000 euro toetust, ent kohapeal asja kontrollides avastas KIK, et tööd tegi tegelikult taotluse esitanud ettevõte ise ning jättis toetussumma välja maksmata.

Ringkonnakohus kinnitas oma eilse otsusega, et prokuratuuri süüdistus on alusetu ning Pertens kuulub õigeksmõistmisele.

Pertens: prokuratuur süüdistab kergekäeliselt

Pertens ütles kommentaariks, et on korduvalt rõhutanud oma süütust ning nüüd on ka kaks kohtuastet seda kinnitanud. "Veelgi enam, ringkonnakohus seadis kahtluse alla ka selle soodustuskelmuse täideviimisteo, millele kaasa aitamises prokuratuur mind süüdistas," märkis Pertens.

"Arvestades nii maa- kui ringkonnakohtu otsustes leitut, paneb mind imestama, kuidas Eesti riigiorgan, prokuratuur, süüdistab inimest niivõrd kergekäeliselt. Maakohus ja eriti ringkonnakohus leidsid, et minu väidetava teo kohta tõendeid polnudki ning prokurör süüdistas mind ainult "siseveendumuse" pinnal," kommenteeris Pertens. Ta lisas, et soovitab igaühel, kes teab, et teda süüdistatakse alusetult, säilitada eneseväärikus ja võidelda enda õiguste eest.

Prokurör kaalub kassatsiooni

Prokurör Kaido Tuulemäe kõigi ringkonnakohtu argumentidega ei nõustu. „Kohtuasja vaidlus seisnes selles, kas Sven Pertens teadis, et töövõtulepingut allkirjastades aitab ta kaasa soodustuskelmusele. Prokuratuuri hinnangul viitas tõendite kogum sellele, et ta teadis, kuid kohus hindas tõendeid teisiti. Tõendite hindamine ongi kohtu ülesanne ja õigeksmõistmised normaalne osa kohtusüsteemist," teatas Tuulemäe. "Siiski on ringkonnakohtu põhjenduses argumente, millega ma ei nõustu. Seetõttu kaalun kassatsiooni esitamist riigikohtule.“

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785