Autor: Lisandra Treimann • 9. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tulekul ehituse projektijuhtimise seminar

Jaanuari lõpus jagame keerukate ehitusobjektide näitel projektijuhtimise kogemusi ja nõuandeid, kuidas saavutada eesmärke piiratud tööjõu, aja ja raha koosmõjus ning ootamatusi ületada.

Kogemused otse ehitusplatsilt

Nordecon Betooni projektijuht Taavi Kaiv räägib hommikuseminaril moodulmajade valmistaja Harmeti tootmishoone ehitusest. Nordeconi jaoks oli moodulmajade tehase ehitamine suurim omataoline projekt, mis tuli ellu viia vähem kui aastaga. Selle aja jooksul pidid valmima ka juurdepääsuteed koos tehnovõrkudega.

Hommikuseminar toimub 31. jaanuaril 2018 Tallinnas. Registreeru SIIT!

Kaiv annab ülevaate, milliseid eripäraseid ülesandeid tuli 26 845 ruutmeetrise ühekorruselise tootmis- ja laopinna ning kolmekorruselise kontori- ja olmeruumide ploki ehitamise käigus lahendada.

Eesti üks parimaid projektijuhte, Merko Ehitus Eesti projektidirektor Tiit Joosti avab Tallinna Lennujaama trammiliini taristu projekteerimise ja ehituse telgitaguseid. Projekti muutsid keerukaks, aeganõudvaks ja kalliks mitmed eritingimused, näiteks vajadus tagada kogu ehituse ajal rongide plaanipärane liiklus. Praegu võib tagasi vaadates öelda, et nähtud vaev tasus end kindlasti ära – unikaalne kahetasandiline trammi- ja rongiristmik ühendas Tallinna lennujaama kesklinnaga mugavamaks kui kuskil mujal Euroopas varem kogetud on.

Kuidas lepingutes orienteeruda ja seljatagust kindlustada?

Lisaks räägib Advokaadibüroo Concordia vandeadvokaat Ott Saame õigusalastest baasteadmistest, mis aitavad projektijuhil ehituse osapooltega ladusalt suhelda, vett pidavaid kokkuleppeid teha ja tööd koordineerida. Mida mahukam on projekt, seda rohkem on ka lepinguid, reegleid jm õiguslikke tegureid, milles tuleb projektijuhil ootamatuste vältimiseks orienteeruda.

Tutvustame teile Eesti ehitusturul uudset lepinguvormi - integreeritud projektiteostust (IPD ehk integrated project delivery), mis võimaldab moodustada püsiva meeskonna tellija, projekteerija ja ehitaja esindajatest ning töötada koos hoone kavandamisest ehituse valmimiseni. Sellisel juhul toimub projektijuhtimine n-ö avatud eelarve meetodil. Plussideks on võimalus vältida projekteerimisvigu, muresid operatiivselt lahendada ja ehitustööd kiiremini lõpetada.

Projektijuht vastandlike sihtide vahel

Päevakajalise teemana oleme kavva võtnud ettekande teemal “Projektimeeskond kui müügiosakonna lubaduste lunastaja”, millest räägib Mercus Software Eesti juht Valeri Tiik.

Projekti ebaõnnestumisel on kaks vastandlikku põhjust, ütleb Tiik. Üks neist on vale eelarvestus ja teine ületööd, mille eest klient ei maksa. Selleks, et ehitustöödega alustada, tuleb plaanida töid kliendile vastuvõetavas mahus ja hinnaklassis. Et aga ka edaspidi hankeid võita, on vaja välja lubatud ehitus kliendile vastuvõetavas kvaliteedis valmis saada.

Tiik räägib, mida nõuab ehitusprojektide edukas haldamine ning jagab näiteid tipptegijatelt, sh eelarvestamise ja projektijuhtimise headest tavadest Soomes. Kuuleme projektijuhtimissüsteemi juurutamise raskustest ja võimalikest lahendustest, et seda valulikku protsessi ettevõtte jaoks sujuvamaks muuta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785