Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 16. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Kaubamaja valmib aastaks 2025

Foto: Kaubamaja
Tallinna Kaubamaja ehk Gonsiori tn 2/Rävala pst 6 kinnistute uushoonestamise arhitektuurivõistluse võitis võistlustöö nimega “CITY BREAK”, mille esitas arhitektuuribüroo DAGOpen OÜ.

Võistlustöö autorid on Jaan Kuusemets, Erko Luhaaru, Anne Vingisar, Jose De la Pena Gómez Millan, Jose A Pavón Gonzalez ja Myriam Rego Gómez arhitektuuribüroodest DAGOpen OÜ ja BAKPAK ARCHITECTS S.L.P.

“Meie soov oli tuua Tallinna linnaruumi midagi uut ja eristuvat, mis samas suhestuks hästi ümbritsevaga," rääkisid võidutöö autorid. Nende sõnul oli esitatud lähteülesanne keerukas, arvestada tuli väga paljude tehniliste nõuetega, kehtivate detailplaneeringutega ning samuti hoone keskse ja tundlikuasukohaga Tallinna südalinnas, seega proovisid nad läbi mitmeid variante.

"Paljud praegused hooned on pigem introvertsed ja suletud, uus Kaubamaja saab olema avatud ning lähedalt linna- ja tänavaruumiga suhtlev. Tõime sisse perimetraalse aatriumi idee, mis toob kaubandus- ja kohvikupinnad väljastpoolt vaatajale nähtavale. Nii ei ole Kaubamaja ainult ostukoht, vaid ka mõnus kohtumispaik,” iseloomustasid oma tööd võidutöö autorid.

Detailplaneeringutele vastavalt on uushoonestuse lubatud suletud maapealne brutopind 57 000 ruutmeetrit. Tallinna esinduskaubamaja pind suureneb praegusega võrreldes kuni 2,5 korda.

Võitja valis 15 laekunud võistlustöö hulgast välja žürii, kuhu kuulusid Tallinna Kaubamaja Kinnisvara AS juhataja Peeter Kütt, AS MSI Grupp juhataja Mati Ivask, Kaubamaja AS juhataja Erkki Laugus, Tallinna Linnaplaneerimise Ameti esindajana detailplaneeringute teenistuse direktor Arvo Rikkinen, arhitektid Martin Aunin (EAL), Jaak Huimerind (EAL) ja Peep Jänes (EAL).

Valik oli keeruline

“Meie soov arhitektuurivõistlust väljakuulutades oli leida parim võimalik arhitektuurne lahendus, mis saab olema aluseks Kaubamaja Tallinna müügimaja, Rävala pst büroohoone ning maa-aluse parkla projekteerimisele ning ehitamisele. Žürii tegi oma üksmeelse otsuse äärmiselt läbikaalutletult, kaasates mitmeid oma valdkonna tunnustatud eksperte ning võttes arvesse väga erinevaid asjaolusid, alates tehnilistest näitajatest ning vastavusest kehtivatele detailplaneeringutele kuni üldise arhitektuurse sobivuseni linnaruumi,” rääkis žürii esimees, Tallinna Kaubamaja Kinnisvara AS juhataja Peeter Kütt.

“Meil on väga hea meel, et Kaubamaja arhitektuurivõistlusele laekus nii palju kvaliteetseid töid, nii et žüriil oli valiku tegemine päris keeruline – see on hea märk," ütles Eesti Arhitektide Liidu president Katrin Koov.

Uue hoone arhitektuurse lahenduse teevad huvitavaks liigendatud klaaspinnad, eristuv materjalikäsitlus ning vahetu suhestumine linnaruumiga, mis muudavad hoone avatuks ja kutsuvaks. Näiteks võimaldab klaasvöö heita väljasolijatel pilku Kaubamajas toimuvale ning korruste kaupa nihkes olev aatrium avab huvitavad sisevaated.

Samuti on võidutöö arhitektid väga õnnestunult kasutanud ära hoone astmeliselt liigendatud katusepinna vaadete avamiseks ning tekitamaks hubaseid terrassidega kohvikupindu, mille planeerimisel on arvestatud muuhulgas ka soodsate ilmakaartega. Zürii hinnangul on võitnud ideekavand hea lähtekoht edasiseks tööks, mil pööratakse tähelepanu juba üksikasjadele ning pannakse paika täpsustatud siselahendused.

Arhitektuurivõistluse võidutöö autoriga alustatakse projekteerimisläbirääkimisi ning seejärel esitatakse Tallinna linnale taotlus projektitingimuste saamiseks. Kui kõik läheb ootuste kohaselt, siis loodetakse ehitusega alustada aastal 2020 ning see võtab aega vähemalt neli-viis aastat. Kuna tegemist on pika arendusprotsessiga, mis puudutab väga paljusid ametiasutusi ja ettevõtteid, saavad kõik tähtajad ning arenduse lõplik maksumus selgeks edasise töö käigus.

Maja valmib mitmes etapis

"Ehitusprotsessi pikkust mõjutab ka see, et maja valmib mitmes etapis, nii et kogu selle aja jooksul jääme alati külastajatele vähemalt olulisemate kaubagruppide osas avatuks," ütles Laugus. 

Maineka arhitektuurivõistluse kuulutasid 12. juunil välja Tallinna Kaubamaja Kinnisvara AS ja MSI Grupp AS koostöös Tallinna Linnaplaneerimise Ameti ja Eesti Arhitektide Liiduga.

Kaubamaja kvartali arhitektuurivõistlusele laekus kokku 15 tööd. Võidutöö “CITY BREAK” järel tuli teisele kohale “KOO KII”, autoriks OÜ HG Arhitektuur, ning  kolmandale kohale “OONYKS”, autoriks Peeter Pere Arhitektid OÜ. Zürii eripreemia pälvisid B Kontekst OÜ võistlustöö “SARVIK KANNAB PRADAT” ning AB Emil Urbel OÜ võistlustöö “TEEMANT”. Rahvahääletuse ehk publiku lemmiku tiitli sai endale “VÕRK”,  mille autoriks Arch-D OÜ.

Vaata kõiki võistlustöid SIIT.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785