Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 13. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Noblessneri kvartal sai nurgakivi

Foto: Arno Mikkor
Eile asetati ajaloolises Noblessneri sadamalinnakus nurgakivi BLRT ja Merko poolt arendatavale elu- ja ärilinnakule. Kodusadama arenduse esimene maja kerkib vaid seitsme meetri kaugusele merepiirist ning sealsed korterid ja äripinnad valmivad 2017. aasta lõpuks.

Kogu Noblessneri sadamalinnakut arendava BLRT grupi kinnisvara arendusdirektori Ivar Piirsalu sõnul ootab piirkonda ees kiire areng ajaloolisest tööstusrajoonist noobliks elu-, äri- ja meelelahutuskeskkonnaks. “Noblessneri põnev ajalugu ulatub 1913. aastasse, mil siia rajati allveelaevatehas. Sellest ajast pärandina säilinud võimsad hooned on plaanis samm-sammult rekonstrueerida ja anda neile uus elu näiteks büroopindade, kohvikute-restoranide või kunstigaleriina,” rääkis Piirsalu sadamalinnaku tulevikust. Juba mõne aastaga ehitab BLRT Noblessneris välja promenaadi koos uue linnaväljakuga, taastab jahtklubi hoone ja korrastab kontsertpaigana tuntust kogunud valukoja.

Merko Ehitus Eesti elamuehitusdivisjoni direktori Tiit Kuusiku sõnul on projekti arhitektuurse lahenduse autor, rahvusvahelise arhitektuurikonkursi võitnud Arhitektuuribüroo Pluss seadnud fookusesse inimeste elamis-, liikumis- ja tegevusvõimalused. „Kodusadam on arendatud inimestest lähtuvalt – autod viime maa-alusele tasandile, majade sisehoovidesse rajame privaatsed mängu- ja puhkealad, maju ümbritsevad jalakäijatele mõeldud tänavad, linnaväljak ja promenaad,“ lisas Tiit Kuusik.

Noblessneri Kodusadama projekt hõlmab kokku nelja kortermaja, kuhu on kavandatud 208 korterit ning ligi 3700 m² büroo- ja kaubanduspinda. Esimese etapi raames valmib vahetult mere kaldale Noblessneri jahtsadama kõrvale 6-korruseline 66 korteriga kortermaja ja 225 parkimiskohaga maa-alune parkla. Staapli 4 kortermaja esimesele korrusele kavandatud äripinnad on tulenevalt mereäärsest asukohast ja vaadetest sobilikud söögikohtadele ja merelist elustiili väärtustavatele ettevõtetele. Teise etapi raames valmib kolm kortermaja aadressidel Staapli tn 3, 8 ja 12.

Noblessneri sadamalinnak väärtustab unikaalset ajaloolist pärandit ning maalilist mereäärset asukohta. Vahetus läheduses asub Lennusadam, Kalamaja park ning 2017. aasta lõpuks valmiv Euroopa IT-agentuuri peakontor. Täna pääseb Noblessnerisse Tööstuse tänava kaudu, majade valmimise ajaks rajatakse täiendav ligipääs otse Kalaranna tänavalt, sealhulgas kergliiklusteed, mis tagavad ühendused kergliiklustunneli, linnaväljaku, rannapromenaadi ja Kalaranna teega. Parkimise korraldamiseks rajatakse parklad ning hiljem parkimismajad.

Vaata, milline kvartal hakkab tulevikus välja nägema, siit.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785