Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 31. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fotod! Merko alustas Noblessneri sadamalinnaku ehitust

Foto: Merko Ehitus
Merko ja BLRT arendatav kuuekorruseline kortermaja kerkib vaid seitsme meetri kaugusele merepiirist. Maja valmimise ajaks lubab BLRT lõpetada laevaehitustööd seal paiknevas tehases ja lammutada tootmishoone.

Noblessneri Kodusadama projekt hõlmab kokku nelja kortermaja, kuhu on kavandatud 208 korterit ning ligi 3700 m² büroo- ja kaubanduspinda. Esimese etapi raames valmib vahetult mere kaldale Noblessneri jahtsadama kõrvale 6-korruseline 66 korteriga kortermaja ja 225 parkimiskohaga maa-alune parkla. Staapli 4 kortermaja esimesele korrusele kavandatud eksklusiivsed äripinnad on tulenevalt mereäärsest asukohast ja vaadetest sobilikud söögikohtadele ja merelist elustiili väärtustavatele ettevõtetele. Teise etapi raames valmib kolm kortermaja aadressidel Staapli tn 3, 8 ja 12, teatas ettevõte. 

„Noblessneri sadama naabruses, kuhu suurte laevade müra ei jõua, on ideaalsed tingimused mõnusa elukeskkonna tekkeks. Meil on haruldane võimalus luua vanalinna ja mere vahele uus, elav linnaruum. Kodusadam – rahvusvahelise arhitektuurivõistluse võidutöö märksõnaks valitud nimi -- saab siin nii otsese kui ka kaudse tähenduse. Linn avaneb merele,“ ütles Arhitektuuribüroo Pluss arhitekt Indrek Allmann.

Merko elamuehitusdivisjoni direktori Tiit Kuusiku sõnul on Noblessner unikaalne korteriarendusprojekt, kus kaasaegsed kvaliteetsed korterid kerkivad ajaloolise pärandiga keskkonda. „Terviklik elamukvartal lähtub inimkesksusest – autod viiakse maa-alusele tasandile, majade sisehoovides on privaatsed mängu- ja puhkealad, maju ümbritsevad jalakäijatele mõeldud tänavad, linnaväljak ja promenaad,“ selgitas Kuusik.  

Tulevad promenaad ja uus jahisadam

Kogu Noblessneri sadamalinnaku ala arendava BLRT eesmärk on luua terviklik elu-, äri- ja vabaajakeskkond. BLRT Grupi kinnisvara arendusdirektor Ivar Piirsalu sõnul peetakse piirkonna arendamisel silmas, et sadamalinnak väärtustaks unikaalset ajaloolist pärandit ning maalilist mereäärset asukohta. “Esimese kortermaja valmimise ajaks lõpetame laevaehitustööd siin paiknevas tehases ja lammutame tootmishoone, et anda ruumi igakülgselt meeldiva elukeskkonna tekkimiseks,” sõnas Piirsalu.

Ühtlasi ehitab BLRT välja promenaadi koos uue linnaväljakuga, rekonstrueerib jahtklubi hoone ja korrastatakse Noblessneri valukoda koos ümbritsevaga.

Linnaku vahetus läheduses asuvad Lennusadam, Kalamaja park ning 2017. aasta lõpuks valmiv Euroopa IT-agentuuri peakontor. Täna pääseb Noblessnerisse Tööstuse tänava kaudu, majade valmimise ajaks rajatakse täiendav ligipääs otse Kalaranna tänavalt, sealhulgas kergliiklusteed, mis tagavad ühendused kergliiklustunneli, linnaväljaku, rannapromenaadi ja Kalaranna teega. Parkimise korraldamiseks rajatakse parklad ning hiljem parkimismajad.

Noblessneri Kodusadama projekti arendab 2014. aasta detsembris AS-i Merko Ehitus ja BLRT Grupp AS-i poolt loodud ühisettevõte Kodusadam OÜ, millest kumbki osanik omab 50%.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785