13. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hea ehitusinseneri 3 omadust

Ehitusuudised.ee uuris värskelt Aasta ehitusinseneri tiitliga pärjatud OÜ Pakrum insener-projekteerija Jaanus Somelarilt, mis on hea insener-projekteerija 3 tähtsat omadust.

1. Ära lähtu normidest, vaid tellija soovist

Olen projekteerinud 15 aastat ja kogemus on õpetanud, et ära lähtu normidest, vaid oluline on see, et tellija peab saama hoone vastavalt vajaduse. Oli kogemus, kus tegime üht tootmishoonet ja müratase projekteerisime kõigi kehtivate normide järgi, ent tellija soovis oluliselt madalamat mürataset. See õpetas, et tellija soovid ei pruugi alati vastata standarditele ning lähteülesanne ja hoone protsessid tuleb teha võimalikult maksimaalselt selgeks.

2. Kõik andmed ehitajale valmis

Praktika on see, et projekteerija ei projekteeri vaid tellijale, vaid ka ehitajale. Ehitajal peavad olema kvaliteetseks ehituseks kõik vajalikud andmed valmis. Projekteerijana võin ise küll teada, aga ei saa eeldada, et ehitaja samamoodi aru saab ja tausta teab. Kõik vajalik info peab ehitajal olemas olema.

3. Projekt peab olema lihtne

Projekt tuleb teha võimalikult lihtne. See ei tähenda seda, et projekt peab olema lakooniline, vaid olema maksimaalselt lihtsustatud, et sellest kõik osapooled aru saavad. Kui projekt on tehtud nii, et sellest on lihtne aru saada, siis ei pea ehitaja sult kõike üle küsima. Ei ole üle- ja topelttegemist ei projekteerijal ega ehitajal.

OÜ Pakrum insener-projekteerija Jaanus Somelar valiti Eesti Ehitusinseneride Liidu poolt Aasta ehitusinseneriks 2014, mille tõi TÜ Siirdemeditsiini keskuse (SIME) kliimasüsteemide projekteerimine. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785