Statistikaamet: eelkõige kosub elamuehitus

Statistikaameti juhtivstatistiku Merike Sinisaare sõnul võib esimese kvartali ehitusstatistika põhjal prognoosida eelkõige elamuehituse elavnemist.

Statistikaameti andmetel kasvas Eesti ehitusettevõtete töömaht esimeses kvartalis aastatagusega võrreldes 34 protsenti ning Sinisaare sõnul on selle numbri põhjal on ehitus kriisist väljunud. Samas märkis ta, et suurele tõusule aitas kaasa madal võrdlusbaas, vahendab ERR Uudisteportaal.

"Võib arvata, et tulevikus hakkab elamuehitus elavnema. Eelkõige eelistatakse praegu kohti, kus infrastruktuur on juba välja kujunenud," kommenteeris Sinisaar. Ta märkis, et uusehitistele antud ehituslubade statistikat vaadates on mitteeluhoonete puhul nende arv aastaga vähenenud, ent eluruumide puhul suureneb.

Eesti ehitusettevõtete tegevus on endiselt suunatud peamiselt siseturule, kuid üha enam otsitakse tööd ka piiri tagant. Kui ehitusbuumi ajal moodustas välismaal tehtud tööde maht kogumahust 4-5%, siis esimeses kvartalis oli see 16 protsenti. Sinisaare sõnul tegutsevad välismaal aktiivsemalt just väiksemad ettevõtted, kuna neil on lihtsam tööd leida.

Ehitus on aastaga kallinenud 1,5 protsenti ning suurem osa sellest tuleb tööjõukulude kasvust, mis oli 4,9 protsenti.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

september 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed