Märts viis hindadest eurovaimustuse

Aasta alguses eurovaimustuses pisut tõusnud hinnasoovid langesid kevade hakul tagasi mõistlikule tasemele, kirjutab Seven Real Estate Advisorsi partner Urmas Laur.

Seven Real Estate Advisorsi koostatav kinnisvaramulli indeks võrdleb kinnivara praegust väärtust buumi tipuga 2007. aastal. Pärast aasta alguse põgusat tõusu indeks märtsis langes.

Märtsikuine kinnisvaraturg oli jaanuarist-veebruarist märksa aktiivsem. Aasta alguses eurovaimustuses pisut tõusnud hinnasoovid langesid kevade hakul tagasi mõistlikule tasemele. See aktiveeris tehingute arvu, kuid teisalt viis kinnisvara väärtust kajastava indeksi põgusasse langusesse.

Kinnisvaramulli indeksit tõususuunas mõjutavad tegurid jäid märtsis nõrgaks. Indeksi langus on peamiselt põhjustatud ärimaa ja äripindade tehingu- ja pakkumishindade langusest. Vähene tehingute hulk ärikinnisvaraga pole võimaldanud turul markeerida mullijärgset uut hinnataset.

Ettevõtete bilanssides on kinnisvara valdavalt ülehinnatud ning hinnakorrektsioon  toimumata. Seega võib lähiperspektiivis  ärikinnisvara tehinguarvu kasv kaasa tuua keskmise  hinna languse turul. Muude varaliikide hinnatasemed olid märtsis  stabiilsed.

Kinnisvaramulli indeksi tipp oli kinnisvaraturu väärtuse tipus veebruaris 2007, turu põhi aga oli juunis 2010, mil indeks näitas 49,8 punkti. Siis oli elamispindade turg pealinnas küll taastuma asunud, kuid äripindade ja maa turg kompis alles põhja . Praeguse seisuga on indeks tipust 46,7 punkti allpool ja põhjast 6,8% kõrgemal.

Osale arutelus

  • Urmas Laur

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

september 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed