Konkurendid investoritelt saladuseloori ei kergita

Ärikinnisvaraturul tegutsejatele on Igor Mölder ja Marko Kull hästi teada, samuti see, et nad investeerivad ida päritolu raha. Meeste Eestisse vahendatud investorite nimesid ei tulnud siiski kellelgi üle huulte.

“Tegemist on väga asjalike, kinnisvaraturgu hästi tundvate inimestega, kes on siin tõesti hulga tehinguid teinud. Nende kapitalibaas pärineb peamiselt idast, meie kapital on kohalik, see on üks meie erinevustest,” rääkis Mölderist ja Kullist nende ühe põhikonkurendi EfTEN Capitali juhatuse liige Viljar Arakas.

Kuigi Arakas tervitas konkurentsi, mis ärikinnisvaraturu likviidsust ja läbipaistvust suurendab, nentis ta, et turu elavnemine sunnib neidki investeerimispõhimõtteid muutma. “Kui keskkond muutub aktiivsemaks, peame hakkama võtma teatud määral ka arendusriski, näiteks hoone ise ehitama ja ise üürnikega täitma, aga seda muidugi sobivates asukohtades ja projektidele, kus näeme kindlat väljumist. Selles mõttes turg meie jaoks muutub, aga see pole sugugi halb,” märkis ta.

Arco Vara juht Lembit Tampere näeb Mölderis ja Kullis pigem kliente kui konkurente, rohkem ostjaid on tema sõnul parem kui vähem ostjaid. “Nii palju kui meie teame, siis nemad toovad maale venelaste raha. Viimasel ajal on venelased oluliselt aktiveerunud, see paistab välja,” sõnas Tampere.

Ta lisas, et ida investorite motivaatoriks pole mitte Eesti tohutult atraktiivne kinnisvarasektor, vaid see, et kodumaalt on vaja teenitud kasum lihtsalt ära viia. “See on Venemaa komme, et varjatakse osalusi, Eestis on vastupidi. Tegelikult anonüümseid tehinguid ikkagi ei tehta, sest kuigi paberil investoreid näha pole, on nad siiski asjaosalistele teada,” rääkis Tampere Mölderi ja Kulli investorite soovist end mitte avalikustada. “Oleme ka ise paariga neist investoritest kohtunud,” lisas ta.


 

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

september 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed