7. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Odav aknapaigaldus rikub ka kõige kallimad aknad

Akende ja uste kvaliteedi kõrval on sama oluline nende kvaliteetne paigaldus. Liigne kiirustamine, vale paigaldusmetoodika ning odavad kinnitusvahendid kutsuvad esile pöördumatuid protsesse, mis muudavad investeeringud avatäidetesse kasutuks. Vead paigaldusel võivad tekitada olulist materiaalset kahju paljudeks aastateks.

Üha karmistuvad ehitusnõuded ja küttekuludega kaasnev surve rahakotile sunnivad inimesi mõtlema võimalustele, kuidas minimeerida soojakadusid, hoida majad soojemana ning küttekulud kontrolli all. Ehitusinsenerid ja materjalitootjad leiavad üha uusi ja tõhusamaid lahendusi, aina rohkem pööratakse tähelepanu nendele kohtadele, mis on senini liiga vähe tähelepanu saanud. Hoonete parem soojapidavus ei koosne ainult efektiivsemate isolatsioonimaterjalide kasutamises seintes või lagedes, vaid sama olulised on ka teised hoone sõlmed ja materjalid. Sellisteks olulisteks sõlmedeks on akende ja uste paigaldamine, millesse kohati suhtutakse liiga pinnapealselt või ei pöörata piisavalt tähelepanu. Tihti hoitakse fookus ainult akende U-arvudel ja teistel aknaga seonduvatel näitajatel, unustades, et samatähtis on ka akende õige paigaldamine.

Kiirus ja koonerdamine lähevad kalliks maksma

”Pole harvad olukorrad, kus akende eest ollakse nõus maksma kõrget hinda, aga nende paigalduseks kasutatakse kõige kiiremat, odavamat ja paraku ka kõige ebakvaliteetsemat meetodit. See aga nullib igasuguse otstarbekuse kallite akende soetamisel, näiteks renoveeritavas hoones, kus esmatähtis on just parandada avatäidete kaudu väljuvat soojusenergiat. Oodatud kokkuhoid võib jääda tulemata ja investeering tänapäevastesse akendesse ei ole õigustatud,” kirjeldab olukorda VBH Estonia tootejuht Mehis Tiitsar, ”Täna kohtab Eestis avatäidete paigaldamisel üsna sageli meetodit, kus aknad või ka uksed tõstetakse puidust raamide abil soojustuskihi sisse. Esmapilgul pole sellisel lahendusel justkui viga midagi, kuid kui süüvides sügavamale teemasse, ilmnevad mitmed varjatud puudused.”

Täna on eramute enamlevinud seinamaterjaliks kiirelt püstitatav kiviplokksein, millega saadakse seinad püsti väga kiiresti. Tellija ja ehitaja poolt vaadatuna on see hea, samas aga ei anta kiirustamise tõttu erinevatele hooneosadele piisavalt aega tahenemiseks. Nõnda valmib järgmine etapp ehitusest enne eelmise osa lõplikku kuivamist. Seina püstitamisel saavad kokku erinevad materjalid, antud juhul puit ja vett-täis kivi, mis lõpuks kaetakse õhutiheda isolatsioonimaterjaliga ning esimene ohumärk ongi käes. Lisaks on problemaatiline, kui valmistada akna tugiraam sügavimmutatud puidust, mida ei lasta kogu konstruktsiooni enne akende paigaldamist lõpuni läbi kuivada, olemegi olukorras, kus hilisemad tõsised probleemid on lihtsad tulema.

Puit on oma olemuselt elav materjal ja isegi kvaliteetse materjali kasutamisel jääb alatiseks selle „mängimise“ võimalus õhuniiskuse ja temperatuuri muutumisel. Lisaks valmistatakse tihti sellised abiraamid just kaubandusvõrgust leiduvast kõige soodsamast ja madalakvaliteedilisest materjalist, siis ei saagi loota, et hilisem tulemus on probleemivaba. Näitena võib tuua levinud SILS ehk krohvitud fassaadi kasutuse, kus täna sertifitseeritud süsteemi pakkujad on töötanud välja liitsüsteemid, kus avatäite ja fassaadi maksimaalne nihkumine on lubatud 2 mm, mis ei sobi üldse kokku puitraami lahendusega, mis on >2 mm. Põhjus on avatäidet ümbritseva elastse, liimitava krohvivõrgu servas, mis suurema nihke korral lahti rebitakse, ning hiljem vihmaveega täitudes märgab puitu, tekitades veekahjustusi.

”Ehitustel ringi käies hakkab silma tõsiasi, et aknaid soovitakse viia müüritisest väljapool üha kaugemale, peaasjalikult fassaadide soojustuskihi paksuse või arhitektuursete eripärade tõttu. See aga nõuab väga laia ristlõikega puidu kasutamist. Mida laiem on pruss, seda suuremad võivad olla selle kõmmeldumisel tekkida kujumuutused,” on Mehis Tiitsar veendunud.

Tüüpiline näide ebakvaliteetsest eeltööst enne aknapaigaldust. Kõmmeldunud ja ebakvaliteetne puit ei ole aknaraami ümber sobilik materjal.
Foto: VBH

Aknad tahavad täpset arvestust

Avatäite asukoht, et saavutada maksimaalne U-väärtus, ning parim valgustäitumine siseruumides on tegelikult üks kriteeriumeid, millega isegi arhitektuuris ei arvestata – tihti on tähtsamal kohal disain, rääkimata veel muudest tehnilistest aspektidest nagu kinnitamine ja fikseerimine. Põhjamaades on just kulukamad kindlustusjuhtumid tekkinud läbi akende montaaži, mis võib viia kuni terve fassaadi renoveerimiseni välja.

Tihti minnakse alt sellega, et hoitakse kokku kinnitusvahenditelt puitraami kinnitamisel. Esiteks ei arvestata, kui suured ja rasked tulevased aknad on ning sellega alahinnatakse raamile mõjuvaid koormuseid. Kolme-neljasaja kiloste suurte akende stabiilselt paigalpüsimiseks on vaja hulk korralikke ja tugevaid kinnitusvahendeid. Kui lisada juurde teadmine, et mõni sellistest suurtest akendest hakkab tulevikus ka lahti käima ning sellisel puhul mõjuvad aknale hoopis teised füüsikalised jõud, oleks muretsemiseks juba piisavalt põhjust. Kõik kinnitused ja kinnitusvahendid peavad vastama ettenähtud keskkonnaklassidele, näiteks immutatud puidus ei saa kasutada tavalisi kruve ja montaažinurkasid, vaid nendeks sobivad ainut kas roostevabad või galvaaniliselt kaetud kruvid, mille pinnakate on >55my Zn.

Kui kinnitusvahendite pealt kokku hoida, võib happeline keskkond juba mõne aasta pärast kahjustada kruve nii, et puidu „mängides“ need lihtsalt murduvad. Puidust abiraam ning selles olev aken muutub veelgi ebastabiilsemaks. Kui aga raam on juba saanud võimaluse liikuda, liigub ka sellesse paigaldatud aken ja tavaliselt ei toimu selline liikumine kontrollitult. Tulemuseks on ebatihedad lekkivad aknaümbrused, lahti rebenenud auru/tuuletõkke teibid. Ruumi seest tulev niiske õhk pääseb aknaümbruses olevasse tihendusvuuki, muudab selle märjaks, mistõttu tihendus ei toimi enam soojapidava materjalina. Talvel lisandub märjale vuugile veel ka oht külmuda ning jääkristallide purustav mõju muudab vuugi veelgi lekkivamaks. Kui aknaümbrus ei ole stabiilne ja kisub akent kaasa, siis akende reguleerimine võib osutuda võimatuks ning tulemuseks on halvasti sulguvad aknad.

Aknapaigalduse väljavaated paranevad

Täna on parimat kvaliteeti pakkuvad ehitajad ja aknapaigaldajad teadlikud sedalaadi ohtudest ning kasutavad üha rohkem spetsiaalselt väljatöötatud aknapaigaldussüsteeme. Need on katsetatud, omavad kindlaid arvväärtusi koormuste suhtes ja pole ohtu, et paigaldusjuhendist kinni pidades tekib hiljem probleeme akende stabiilsuses.

Kuna aknad ja uksed on muutunud üha kvaliteetsemateks ja ajas hästi vastupidavateks, siis ei tohi erandeid teha nende paigaldamisel. Soetades korralikud, kümneid aastaid kestvad aknad – tuleb aknad ka korralikult ja kvaliteetselt paigaldada, mitte teha mööndusi paigaldusmaterjalide osas. Hilisem vigade parandus osutub kindlasti palju kallimaks ja närvesöövamaks, kui algne sääst kokkuvõttes väärt on.

Professionaalse ja kaaseaegse valiku vahendeid akende õigeks paigalduseks leiab vbh24.ee veebipoes. Enne ostu on soovitav konsulteerida VBH Estonia asjatundjatega, kes aitavad parimate tulemuste saavutamiseks kokku panna optimaalse komplekti.

Vaata lähemalt samal teemal:

Klima Konform: tuleviku aknapaigaldus on kohal.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785