Autor: Powerup • 23. aprill 2024

Eesti iduettevõte muudab ehitussektorit jätkusuutlikumaks

Eesti vesinikutehnoloogia ettevõte PowerUP Energy Technologies töötab koos Norra koostööpartneritega ja Eesti-Norra koostööprogrammi „Green ICT“ rahastuse toel välja uudset energiasüsteemi ehitus- ja kaevandustööstusele. Vesinik-kütuseelemendist ning kõrge võimsusega liitiumioonakust koosnev UPMobile pakub alternatiivi diiselgeneraatorile.

Kujutage ette ehitusplatsi ilma diislita. See võib esialgu tunduda võimatuna, sest EngineTechnology Forumi andmetel varustab diislikütus ca 98% kogu ehitustööstuses kasutatavast energiast. Diislist sõltub nii raske ehitustehnika, elektrigeneraatorid kui ka kompressorid, mistõttu võib fossiilsele kütusele olla asendust leida keeruline. Eesti iduettevõtte PowerUP Energy Technologies asutaja Ivar Kruusenberg i sõnul on lahenduseks vesinik.

“Euroopa Liit on seadnud ambitsioonikad keskkonnaeesmärgid, et leevendada ehitus- ja kaevandustööstuse mõju keskkonnale, muuhulgas vähendada süsinikdioksiidi heitkoguseid. Vesinik, mis on tänu rohepöördele ka kütusena järjest rohkem kättesaadav, mängib selle juures järjest suuremat rolli,” selgitas Kruusenberg. Ta lisas, et vesinikutehnoloogia kasutusalad laienevad pidevalt ning puutumata ei jää ka suure energiavajadusega ehitussektor.

Kuigi ehitus- ja kaevandustööd on tuntud oma suure süsinikujalajälje poolest, siis häid lahendusi heitmete vähendamiseks pole siiani leitud. Eesti iduettevõte PowerUP Energy Technologies asus koos Norra parterite Nordic Batteries AS ja Beyonder AS-ga töötama välja ainulaadset energiasüsteemi, mis pakub jätkusuutlikku alternatiivi fossiilsetele kütustele.

Eesti-Norra koostööprogrammi “Green ICT” rahastuse toel ellu viidava projekti eesmärk on luua 10 000 W võimsusega vesinik-kütuseelemendil ning liitiumioonakul põhinev kaasaskantav generaator, mis varustab puhta energiaga suure energiavajadusega tööstusharusid, peaasjalikult ehitus- ja kaevandussektorit.

Hüvasti, diisel!

Uudne energiasüsteem UPMobile kasutab kütusena kokkusurutud vesinikku, mis ei saasta keskkonda ning on seetõttu ideaalne asendus saastavatele ja rasketele diiselgeneraatoritele. Vesinik-generaatorid on erinevalt diiselgeneraatoritest ka praktiliselt hooldusvabad. Üks väga oluline eelis vesinikul põhineva energia kasutamisel on ka energiasõltumatus fossiilseid kütuseid tootvatest riikidest, mis on tänast geopoliitilist olukorda arvestades aina relevantsem.

UPMobile sisaldab lisaks vesinik-kütuseelemendile ka kõrge võimsusega liitiumioonakut, mille abil suudab generaator pakkuda lühikese aja jooksul kuni 100 kW võimsust rakendustele, mis tarbivad piiratud aja jooksul rohkem energiat, näiteks ehitustõstukid. Vesinik-kütuseelement sealjuures katab edukalt ära kuni 10 kW pideva madalvõimsusvajaduse. Selline lähenemine mitte ainult ei vähenda heitmeid, vaid pakub ka efektiivsemat ja kulutõhusamat lahendust kui praegused valikud.

“On vaid aja küsimus, millal vesinik laiemalt ehitussektorisse jõuab. Eestis on juba täna arvestatav vesiniku tootmise võimekus ning nii riik kui ka Euroopa Liit laiemalt toetavad vesinikutaristu projekte aina jõulisemalt. Samuti kinnitab sektorist tulnud tagasiside, et selliste tehnoloogiate kasutuselevõtt pole mitte ainult keskkonnasõbralik, vaid ka strateegiliselt kasulik,” nentis Kruusenberg. Ta lisas, et toode on kõige eelduste kohaselt kättesaadav 2024. aasta lõpust.

PowerUP Energy Technologies, Nordic Batteries AS ja Beyonder AS tuvtvustavad uudset UPMobile`i ka põneval veebiseminaril “Best of both worlds: A combined fuel cell and high-power battery system”, mis toimub 26. aprillil kell 13-14 Zoom keskkonnas. Lisainfo ja registreerimine: PowerUP Energy Technologies LinkediN lehel.

Lisaküsimuste korral võta ühendust: [email protected]

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785