Autor: Teeli Remmelg • 17. aprill 2024

Ehitajad: eksimine on inimlik, kuid me ei ole selgeltnägijad

Eesti ehitusettevõtjate liidu esimehe Kaupo Kolsari sõnul on ebapiisav pakkumisprojekt tülide eelpõhjus.
Foto: Raul Mee
Ehitushangete tingimused lähevad järjest karmimaks ja konflikt on sageli sinna juba sisse kirjutatud, sest tellija eeldab ehitajalt projekti kõigi vigade märkamist ebamõistlikult lühikese ajaga. See tekitab aga pakkujates tunde, et nad peavad olema selgeltnägijad, samas kui tellija kõik enda riskid ära maandab. Kas siin on üldse kõigile osapooltele sobivat lahendust?

Astlanda Ehituse juhi Kaupo Kolsari sõnul viiakse riigihanke projekteerimishange tavaliselt läbi põhiprojekti staadiumis, mille dokumentides on määratud hankeobjekti põhilised parameetrid, aga ei määrata konkreetseid tooteid, materjalitarnijaid ega ka täpseid tehnoloogiaid. „Need viimased määratakse õige hankeprotsessi korral koostöös ehitusettevõtjaga. Siit tekibki vaba ja läbipaistev turumajanduslik konkureerimine,“ ütles Kolsar, kuid lisas, et kahjuks ei tähenda projekti nurka kirjutatud staadium ilmtingimata, et projekt on tehtud piisaval tasemel.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785