Autor: Ehitusuudised • 13. veebruar 2024

KPMG: langus on tabanud Eesti insenere, aga tasub vaadata Soome poole

Foto: Andras Kralla
Tundub, et Eestit vaevanud majanduslangus on jõudnud ka inseneribüroode sektorisse, samas kui Soomes on üldine nõudlus inseneribüroode teenuste järele kasvanud, kirjutas Inseneribüroode konkurentisraportis turuanalüüsis KPMG tehingunõustaja Mihhail Sokolov.

Kommentaar ilmus Äripäeva Infopanga avaldatud värskes Inseneribüroode konkurentsiraportis, mille leiab siit

2023. aasta kvartaalsete tulemuste põhjal oli inseneribüroodel aasta teises kvartalis kõigi aegade kõrgeim kvartalitulemus, kuid kahe järgneva kvartali jooksul toimus viimaste aastate kõige järsem kvartalitulu langus.

Kvartalitulu langes ajaloo kõrgeimast, 76 miljonist eurost 2023. aasta teises kvartalis 66,7 miljoni euroni neljandas kvartalis. See on eriti murettekitav, kuna teine poolaastast toob ajalooliselt kaasa kõrgeima tulubaasi, mis omakorda näitab, et langus võib olla struktuurne, mitte hooajaline.

2023. aasta koondkäive olid siiski ajaloo kõrgeimad, ulatudes 289,6 miljoni euroni, mis on 7,7% kõrgem kui 2022. aasta koondkäive. Kõrge inflatsiooni tõttu näitavad nominaalsed tulemused reaalväärtuses endiselt tulu langust.

Soomes on inseneeriaturg kasvanud

Põhjanaabrite juures näeme inseneribüroode sektoris meist erinevat suundumust. Kuigi Soomes on ehitustööde käibeindeks järginud sarnast trendi nagu Eestis, ehkki mitte nii negatiivset, on üldine nõudlus inseneribüroode teenuste järele kasvanud.

Me võime spekuleerida, et Soomes panustavad riigieelarvelised infrastruktuuriprojektid üldiselt inseneribüroode äritegevusse ning Soome ehitusinseneridel on rohkem pikaajalisi projekte, mis võimaldavad jätkata tööd suurema tundlikkuseta kiirete turumuutuste suhtes. Võimalik, et mõned Eesti ettevõtted suudavad kohaliku turu riske leevendada, kui pakuvad oma teenuseid väljaspool meie piire.

Tulevik ebaselge

Kuna Eesti majandus on üldiselt languses, tundub inseneribüroode paranemisvõimalus parimal juhul ebaselge. Suurenev surve tööjõukulude kasvatamiseks koos samaaegse turunõudluse vähenemisega võivad kaasa tuua mõne ettevõtte tegevuse lõpetamise.

Tugevamad ettevõtted, kus tulu töötaja kohta on suurem, leiavad kahtlemata ressursse ellujäämiseks, kuni majandus taas paremini toimib. Teised võivad proovida riskide leevendamiseks pakkuda oma teenuseid väljaspool Eestit, kuid üldine majandusseis ka teistes Euroopa Liidu riikides võib osutuda raskesti ületatavaks.

Vaata ka teiste ettevõtete majandustulemusi ja turuülevaadet Inseneribüroode konkurentsiraportist, mille leiab siit

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785