Autor: Teeli Remmelg • 4. aprill 2023

Kontroll karmistub: vale energiamärgise kinnitanud spetsialist võetakse pihtide vahele

Viimasel ajal suurt tähelepanu pälvinud renoveerimismaratoni varjus on jäänud tähelepanuta oluline probleem – ärihoonete renoveerimist on riigil eluhoonetest raskem toetada ja tõenäoliselt peavad ärikinnisvara omanikud ise selle töö ära tegema. „Samuti saab peagi võtta vahele need energiatõhususe spetsialistid, kes on andnud allkirja valele energiamärgisele,“ rääkisid Eetris on ehitusuudised saates Majandus ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Ivo Jaanisoo ja Tallinna Tehnikaülikooli professor Jarek Kurnitski.
Majandus ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Ivo Jaanisoo ja Tallinna Tehnikaülikooli professor Jarek Kurnitski Äripäeva kontoris. Foto Teeli Remmelg.

Saates räägime, et kui plaanitav direktiivi jõustub, tuleb Eestis pea 25% mitteeluhoonetest viia  kohustuslikus korras paari energiaklassi võrra kõrgemale tasemele. „Siin on aktuaalne küsimus, et kui riik suunab toetusvahendid elamutesse, siis peavad ärikinnisvara omanikud ise hakkama saama, sest muidu hakatakse seadma piiranguid nende hoonete müümisele ja rentimisele – see on põhimõtteline muudatus, mida direktiiv on toomas,“ rääkis Jarek Kurnitski, et ärihoonete energiatõhususe tõstmine võib toimuda turumajanduse tingimustel.

Ka on oodata olulist muudatust arendajatele, et kasutusloa saamisel muutub uue energiaklassi arvutus kohustuseks ja kui lubatud energiaklassi ei täideta, siis jäävad probleemid arendaja kaela ja tal tekib kohustus hakata hoonet parendama.

Riik suurendab omalt poolt kontrolli energiamärgiste üle, et saavutada olukord, et uute hoonete arvestuslikud ja tegelikud energiamärgised oleksid sarnased ja nende vahel ei tohi olla suuri erinevusi. Ka plaanitakse võtta vahele need energiatõhususe spetsialistid, kes on andnud enda allkirja valele energiamärgisele ja sellega hakata turgu korrastama, et tekitada aus konkurents.

Saatejuht on Teeli Remmelg.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785