Autor: Ehitusuudised • 3. veebruar 2023

Ehituse e-hüppe projektid saavad esimest korda riigilt toetust

Riigi Tugiteenuste Keskus ning majandus- ja kommunikatsiooniministeerium viisid läbi esimese ehituse e-hüppe taotlusvooru, millega toetatakse uudsete digilahenduste arendamist ja kasutuselevõttu ehitusvaldkonnas. Rahastuse saab 63 projekti.
Üks toetuse saajatest on kinnisvaraarendaja Liven.
Foto: Liis Treimann

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ehituse asekantsleri Ivo Jaanisoo sõnul täitis esimene ehituse e-hüppe toetuse taotlusvoor kõik püstitatud eesmärgid. „Rõõmu valmistab kandideerinud projektide mitmekülgsus. Toetust sooviti paljudele ideedele, mille abil saab parandada tarne- ja väärtusahelaid ning panustada seeläbi ehitusvaldkonna tootlikkuse ja kvaliteedi kasvu. Ehitussektoril on meie majandusele suur mõju ning võib eeldada, et tänu efektiivsuse tõstmisele jõuab juba lähiaastatel toetusrahast suurem summa riigieelarvesse tagasi maksutuluna,“ rääkis Jaanisoo.

Ehituse e-hüppe taotlusvooru esitati 103 taotlust toetussummale 4,5 miljonit eurot. Hindamiskomisjon valis nende hulgast välja 63 projekti, millele makstakse toetust kokku summas 2,6 miljonit eurot. Keskmine toetuse summa rahastatud projektides on 42,5 tuhat eurot ning viie projekti toetus küündib 200 tuhande euroni. Kõikidele projektidele lisandub ka toetuse saajate omafinantseering toetusega võrdses mahus.

RTK elukestva õppe ja IT-arenduse talituse juhi Marge Kõiva sõnul on toetuse saajate hulgas nii väike- ja suurettevõtteid, kohalikke omavalitsusi kui ka ülikoole. „Toetust saavate organisatsioonide hulgas on nii ettevõttesisest innovatsiooni edendavaid tegevusi kui ka projekte, millega arendatakse ehitussektorile uusi või oluliselt täiustatud digitööriistu,“ rääkis Kõiva. „Soov Eesti ehitusvaldkonna digitaliseerimist arendada on üle ootuste suur, mida kinnitab ka esimeses taotlusvoorus esitatud projektide arv.“

Toetuse saanud digitööriistade projektide hulgas on näiteks kinnisvaraarendusettevõte Liven, mis töötab välja virtuaalreaalsusel põhineva tehnoloogia, millega klient saab osaleda oma uue kodu kujundamises. Maamõõdubüroo Geodeesia24 saab toetust laserskänneerimisseadme soetamiseks, et viia geodeetilised andmed 3D kujule, ning Bruce platvorm hõlbustab andmevahetust kinnisvara korrashoiu valdkonnas. TalTechi digilahendus edendab süsinikujalajälje hindamist ehitussektoris, Eesti Kunstiakadeemia loob tööriista kortermajade tehaselise rekonstrueerimise planeerimiseks ning Viimsi vallavalitsus arendab edasi kohalikele omavalitsustele sobivat geoinfosüsteemi Vaal.

Toetuse saanud ettevõtetes juurutatakse ka digitaalse mudelprojekteerimise (BIM) tarkvara, mis aitab oluliselt tõsta uute ja renoveeritavate ehitiste kvaliteeti. Struktureeritud andmetega kolmemõõtmeliste BIM-mudelite kasutamine on eelduseks kõige kaasaegsemate tehnoloogiliste lahenduste rakendamiseks nii ehitatud keskkonna planeerimisel, ehitamisel kui ka haldamisel. Ka mitmed e-ehituse platvormi lahendused eeldavad BIM-mudelite olemasolu, näiteks BIM-põhine ehitusloa menetlus ning 3D kaksik.

Ehituse e-hüpet rahastatakse Euroopa Liidu taasterahastu NextGenerationEU vahenditest. Järgmine taotlusvoor avaneb 2023. aasta jooksul.

NB! Täpsemalt saab kuulata ehituse e-hüppe esimesse vooru tulemustest, hindamise põhimõtetest ja uutest võimalusestest 22. märtsil Tark Ehitus konverentsil.

Vaata teisi esinejaid, päevakava ja pane end aegsasti kirja siin

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785