Autor: Ehitusuudised • 21. november 2022

Ragn-Sells COP27-l: võtke Eestist eeskuju ja muutke oma tuhamäed toorainepankadeks

Ragn-Sellsi põlevkivituhkade väärindamise projekti juht Alar Saluste tegi Egiptuses ÜRO kliimakonverentsil COP27 üleskutse: võtke Eestist eeskuju ja kaardistage oma kasutuna seisvad tuhamäed ja kaevandusjäägid, sest seal on peidus lahendus järjest süvenevale toorainekriisile.
Ragn-Sells OSA projekti juht Alar Saluste (paremal) ja Ragn-Sells Groupi jätkusuutlikkuse valdkonna juht Pär Larshans, kes hoiab Egiptuses, COP-27-l käes purki Ida-Virumaa põlevkivituhast toodetud kaltsiumkarbonaadiga ja sellest omakorda toodetud aknadetailiga.
Foto: Ragn-Sells

“Arvatakse, et ainuüksi Eestis, Ida-Virumaal seisab erinevates mägedes kasutuna üle ühe miljardi tonni erinevaid tuhkasid ja kaevandusjäätmeid, mis sisaldavad tooraineid, mille Euroopa Liit on kuulutanud kriitilisteks ning mille kaevandamine saastab keskkonda väga oluliselt. Oleme ise oma projekti jaoks puurinud juba viite elektritootmisest tekkinud põlevkivituhkade mäge ja tuvastanud, et seal on küllaldaselt kaltsiumit, magneesiumit, rauda, alumiiniumit, räni ja muid tooraineid, mida saaks meie targa lahenduse abil tuhast välja võtta ja säästlikult taaskasutada,” lausus Saluste.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785