Autor: Ehitusuudised • 22. november 2021

Rootsi ja Norra hakkavad nõudma hoonete EPDsid

EPD deklaratsioonid on juba laialdasemalt kasutusel Skandinaavias ning muutuvad hoonetele kohustuslikuks Norras ja Rootsis juba järgmisel aastal ning Soomes 2024. aastal. Teised riigid sealhulgas Eesti kavatsevad samuti need kasutusele võtta, sest muidu muutub raskeks enda ehitusmaterjale eksportida.

EPD deklaratsioonid kajastavad üheselt toote toorainete, tootmisprotsesside ja kasutusea lõpu keskkonnamõju. Need deklaratsioonid on väärtuslikud tootjatele, et võrrelda oma toodangut turul olevate sarnaste toodetega ja seda täiustada,

"EPD on teaduspõhine number, mille põhjal saab võrrelda enda toodet teiste omadega. Tõesti on märgata ka Eesti tootjate kasvavat huvi, sest seoses Skandinaavia turgude regulatsioonidega on raske sinna ehitusmaterjale ilma EPDta müüa. Kõigil, kes eksportida tahavad, on seda juba reeglina vaja," väidab Anni Oviir, kes on eesti kogenuim ehituse olelusringi hindamise ekspert.

Ka TMB Elemendi keskkonna- ja tööohutusspetsialist Kätlin Rahuelu kinnitab, et nemad enda tooteid Rootsi turule ilma EPD-ta müüa ei saagi, sest neid nõutakse juba enamustes järgmise aasta hangetes.

"Aga samuti on väga oluline rõhutada, et saime ka ise teada, kui kõrge on meie toodete süsiniku jalajärg ja oskame nüüd teadlikult hakata seda vähendama. Näiteks tahame turu taastumisel hakata ostma metalle, milles on võimalikult suur vanametalli osakaal, sest sellega saame ka järgmine kord enda toodetele paremat EPD väärtust taotleda," toob Rahuelu esile teise olulise kasu.

Et esimesed sammud paremini sujuksid, kutsume teid kuulama Eesti parimate praktikute kogemust koolitusel EPD deklaratsioonid- kuidas, miks, kellele?, mis toimub 2. detsembril Äripäeva Lutheri majas. Koolitus annab Eesti Ehitusinseneride Liidu poolt 2,3 TP.

Vaata lisainfot ja registreeru siin:

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785