Autor: Riina Jussila • 16. oktoober 2021

Aasta Tehasemaja tõelised võidupärlid

Üheteistkümnendat korda toimunud Eesti Puitmajaliidu ja klastri korraldatud Aasta Tehasemaja 2021 konkursil osalenud hooneid oli nii erineva suuruse kui kasutusotstarbega – oli nii suuri kortermaju, eramuid, väikeehitisi kui ka keerukaid erilahenduste projekte.
Üldvõitja katused on eri kaldega viilkatused, mis on kaetud kolme erinevat tüüpi profiilplekiga.
Foto: Hundven-Clements Photography

Konkursil osales 15 majatootjat ja kokku 20 objekti Eestist, Soomest, Rootsist ja Norrast. Sisustaja ajakiri uurib lähemalt kolme auhinnalist kohta saanud tööd. Aasta Tehasemaja konkursi eesmärk on esile tõsta Eesti ettevõtete toodetud puitmaju ja erilahenduste projekte ning seeläbi propageerida puitu kui mitmekülgset ehitusmaterjali.

Üldvõitja - õdus hotellihoone Norras

Eesti Puitmajaliidu ja klastri korraldatud Aasta Tehasemaja 2021 konkursi üldvõitjaks valiti Kodumaja poolt toodetud hotellihoone Vossenvageni külas Norras. Tänavusel konkursil osales 15 majatootjat ja kokku 20 objekti Eestist, Soomest, Rootsist ja Norrast.

Üldvõidu pälvinud hotellihoone koosneb kahest betoonkorrusest ja neljast puitkonstruktsioonil korrusest. Hotell asub küla transpordisõlmes, asumi keskpunktis — vahetult rongi-, bussi- ja gondlijaama kõrval. Konkursi žüriile jäi võistlustöö silma oma esinduslikkuse ja mahu poolest, sobides arhitektuurselt lahenduselt samal ajal hästi konteksti. Otsustavaks sai see, et hoones on kasutusotstarbest ja asukohast tingitult palju keerukaid tehnilisi lahendusi — põhjalikult on läbi mõeldud nii tuleohutuse kui ka akustika aspektid. Lisaväärtust andis asjaolu, et tehnoloogiline lahendus toetab edukalt arhitektuurset visiooni. Hotell on kahtlemata linnaruumi rikastav dominant ning asumi maamärk.

„Kodumajale on suur au olla tunnustatud oma ala professionaalide poolt. Eks me kõik teeme oma parima ning usume ise sellesse, mida teeme, kuid tunnustus kõrvalt annab kindlasti jõudu ja kindlustunnet juurde. Kuid siiski isegi tähtsam võidust on see, et Aasta Tehasemaja konkurss toimub. Ütleks, et kõik osalejad on juba eos võitjad, sest nii saame koos heade kolleegidega võimaluse näidata koduturul, mida tegelikult üks tehasemaja endast kujutab. Puidust ning tehaselist ehitusviisi kasutades saab ehitada väga eriilmelisi ning ka mahukaid projekte,“ ütleb Kodumaja müügidirektor Indrek Rehme.

Hoones on 215 hotellituba erinevate valikutega: standardtoad, peretoad, juunior-sviidid ja sviidid.
Foto: Hundven-Clements Photography

Hoones on 215 hotellituba erinevate valikutega: standardtoad, peretoad, juunior sviidid ja sviidid. Kuuendal korrusel paikneb lisaks hotellitubadele jõusaal, saun, riietus- ja pesemisruumid. Sauna eesruumist pääseb katuseterrassile, kus on võimalik imetleda vaateid järvele.

Vältimaks jõusaalis tulenevat müra ja vibratsiooni hotellitubadesse, ehitati jõusaali eraldi ujuvpõrand ja kasutati müra summutavaid põrandakatteid. Hoonete pööningutele on paigutatud kuus ventilatsiooniseadet koos torustikega ja teiste vajalike kommunikatsioonidega.

Fassaadidel on kasutatud nelja erinevat viimistlusmaterjali: söestatud vertikaallaudist, termotöödeldud vertikaallaudist, raudvitrioliga töödeldud horisontaallaudist ja vertikaalseid patineeritud vaskplekkist fassaadipaneele.

Parim eramu - lummav eramu Haapsalus

Parima eramu ja parima valguslahenduse tiitli viis tänavu endaga Haapsalus asuv ja Finnlogi ehitatud minimalistliku disainiga puiteramu.

Tegu on kahekorruselise hubase hoonega, kus suletud netopinda ühtekokku 270,5 ruutmeetrit ning milles elamiseks viis avarat tuba.

Arhitektuurse lahenduse kavandamisel on detailides hoitud minimalistlikku joont ning detailid kavandatud kirka klaasiga.

Arhitektuurse lahenduse kavandamisel hoiti minimalistlikku joont. Hoone esimesel korrusel asub paadikuur, maja otsaseina on aga nihutatud nii, et teise korruse magamistuppa tekiks rõdu, millelt avaneb vaade Haapsalu lahele. Merevaadet saab nautida ka teise korruse puidust vertikaalsetest katuseakendest.

Elamu esimesele korrusele on lisaks esikule ja tualetile ka puhkeruum, pesuruum, leiliruum, köök, elutuba ning panipaigad. Teisel korrusel asuvad magamistoad, garderoob ja duširuum ning trepihall, kust pääseb hobiruumi. Esimese korruse põrandate viimistlus on jäetud tööstuslikult betoonina ning eksponeeritud metall-puid komposiit vahelae talasid elutoas. Teise korruse viimistlus on puidune – efekse vineerist sisetrepi materjalikasutus on viidud viimistlusena seintesse.

Puidukasutuse eripreemia – õdusad ridaelamud Rootsis

Timbeco Woodhouse OÜ loodud ridaelamutes on kokku 29 korterit suuruses 116-157 ruutmeetrit. Korteritel on 3-korrust. Ridaelamutel on klassikaline arhitektuur, mis loob mõnusa väikelinna tunde ja need sulanduvad kaunilt ümbritsevasse. Lillgårdenis saavad lapsed majade vahel vabalt joosta ja ala kujundus loob kogukonnatunde ja heaolu nii noortele kui vanadele.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785