Autor: Ehitusuudised • 30. juuli 2021

Kes vastutab, kui ehitaja kaotab töövõime?

Vandeadvokaat Kaia Kuusler toob veebiseminaril esile töösuhte eripärasid ehitussektoris ning analüüsib värsket kohtupraktikat.
Hiljuti tegi Riigikohus ehitusettevõtjate jaoks olulise otsuse. Nimelt juhtus töötajaga ehitusel tööõnnetus, mille tagajärjel kaotas ta püsivalt töövõime. Ta esitas oma tööandja vastu kahju hüvitamise nõude, kuid selgus, et tegeliku vastutaja leidmine on keeruline.

Tööandja väitis, et ta ei vastuta rikkumise eest, kuna ta tegutses objektil alltöövõtjana ning nõue tuleks esitada hoopis sama ehitusobjekti peatöövõtja vastu. Kõik asja menetlenud kohtud leidsid aga, et peatöövõtja-alltöövõtja suhe ei ole tõendatud. Kuna puudus ka tööandjate kirjalik kokkulepe töötervishoiu ja tööohutuse kohta, vastutavad kõik tööõnnetuse toimumise kohas tegutsenud tööandjad solidaarselt.

See lahend tuletab kindlasti meelde, kui olulisel kohal on ehituses lepingute korrektne vormistamine ja õiguste-kohustuste-vastutuse piirides kokku leppimine ning et vormistamata jätmisel võivad olla tagajärjed, millele paljud ettevõtjad ei pruugi üldse mõelda või mida ei pruugita algselt ette näha.

Seega kohus leidis, et mitme tööandja ühisel ehitusplatsil vastutab peatöövõtja selle eest, et ehitustöö ei ohustaks ehitusplatsil töötavaid ega selle mõjupiirkonnas olevaid isikuid. Kui peatöövõtjat ei ole määratud, sõlmivad tööandjad kirjaliku kokkuleppe töötervishoiu- ja tööohutusalase ühistegevuse ning tööandjate vastutuse kohta.

Kui kokkulepet ei ole sõlmitud, vastutavad tööandjad solidaarselt selle eest, et töö ei ohustaks ehitusplatsil töötavaid ega seal viibivaid isikuid. Ringkonnakohtu otsuse kohaselt ei ole tõendatud, et peatöövõtja kogu töömaal, sh tööõnnetuse kohas, oli teine ettevõtja, ning et tööandjad olid sõlminud tööohutuse ja vastutuse kokkuleppe.

Tule kuulama ka teistest ehitusettevõtteid puudutavaid viimase aja kohtulahendistest ja olulistest lepingutest 24. augustil toimuva veebiseminaril Ehituse töölepingute eripärad. Lisainfo leiad siit:

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785