Autor: Urve Vilk • 14. mai 2021

Kaamos Grupp: sellist hinnatõusu pole me 30 aasta jooksul näinud

Kaamos Grupi üks omanik Kaido Jõeleht on hämmastunud tooraine ootamatu hinnatõusu üle ja tõi esile põhjuseid, mis tema arvates turgu on ehmatanud ja kuidas nemad plaanivad jätkata.

“Rääkides puidu saemeetri hinnast, minu silmad kolmekümne aasta jooksul pole selliseid hindu näinud - hinnad on keskmisest kolmandiku võrrra kõrgemad,” ütles Kaamos grupi üks omanik Kaido Jõeleht hommikuprogrammis.

Ühe põhjusena tõi ta esiteks välja Ameerika ehitusbuumi. Teiseks nähtavasti on põhjuseks ka see, et inimesed väga palju remondivad ja tehakse iseendale.

Sellised järsud muutused muidugi ehmatavad turgu ja eks tuleb ka hinnalangus. Aga teistpidi, see on normaalne vajaduse käik, nii see elu käib ja muidugi rõõm on selle üle, et inimesed panustavad oma kodudesse, see on tore, lisas Jõeleht

Olukord siiski roosiline ja sunnitud paus jäi lühikeseks

Eelmisel kevadel 500 korteriga kinnisvaraarendused pausile pannud Kaamos grupi jaoks kestis paus väga lühidalt. Praegust olukorda kinnisvaraturul saab aga kirjeldada kui roosilist.

“Meie paus kestis kuskil paar kuud, siis läksime kõige nende projektidega edasi ja tegelikult korterite müük on väga edukas, isegi uskumatult edukas, inimesed ostavad. Me ei ole ehitama hakanud veel kuutekümmet korterit ja meil on kaks kolmandikku juba müüdud või broneeritud,” rääkis ta.

Praegu on neil ettevõttes viis projekti, millega töötatakse. “Ehitame kuskil kakssada korterit sel aastal.”

Avalas ehitatakse hetkel näiteks ka teist büroohoonet. “Ka seal on enam-vähem, meil on kahe hoone peale kokku kakskümmend tuhat ruutmeetrit ja kahe hoone peale kaks kolmandikku sellest on broneeritud. Ühesõnaga, enam-vähem, suurt langust ei ole olnud, väikseid liikumisi on olnud Tammsaares, aga ka suhteliselt vähe,” kirjeldas ta.

Kaamos Kinnisvara on alustanud oma teise eraelamuarendusprojektiga ka Lätis, investeerides sinna viisteist miljonit. “Eks tuleb areneda ja see on strateegiline eesmärk, et meiesugune firma võiks olla ka väljaspool Eestist, see igatepidi kasvatab meeskonda, muud põhjust polegi,” põhjendas Jõeleht piiri taga tegutsemise tagamaid.

Sellepärast, et ega Lätis tegelikult sellist buumi ei ole nagu Eestis, Lätis on normaalne tavapärane müük - ehitame seal praegu kahte objekti ja ühel objektil hakkab maja valmima ning ka teist maja müüme - seal on meil kuskil kuuskümmend viis protsenti kahe maja peale kokku müüki, nii et pidu seal sellist ei ole, lisab Jõeleht.

Tema sõnul on strateegiliseks eesmärgiks jõuda Lätis kahesaja korterini aastas, seda aastaks 2025. Teisi riike aga laienemise mõttes pigem ei vaadata. “Põhjamaid kindlasti mitte, olime seal, aga tulime tagasi, sest ei suutnud. Seal kaitstakse oma siseturgu ja kapitalism on seal pikemat aega olnud, nii et tuntakse üksteist ja hoitakse üksteist.”

Kuula pikemalt Äripäeva hommikuprogrammist

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785