Autor: Kaili Tamm • 25. mai 2020

Uued nõuded ehitamise dokumenteerimisele – vähem on rohkem

On selgunud, et kuigi uus määrus on juba mõnda aega kehtinud, on veel ka ehitusega seotud spetsialiste, kes ei ole muudatustest teadlikud.
Audium OÜ dokumendihalduse projektijuht Kaili Tamm 

Majandus- ja taristuministri 14.02.2020 määrus nr 3 „Ehitamise dokumenteerimisele, ehitusdokumentide säilitamisele ja üleandmisele esitatavad nõuded ning hooldusjuhendile, selle hoidmisele ja üleandmisele esitatavad nõuded“ tõi kaasa olulised muudatused ehitustegevuse dokumenteerimisele.

Kuna on siiani spetsialiste, kes ei ole muudatustest teadlikud, tegi dokumendihalduse projektijuht Kaili Tamm kokkuvõtte, mida võiks ja peaks edaspidi ehitustegevuse dokumentaalsel jäädvustamisel teadma ja järgima.

Pane tähele!

Osale Kaili Tamme veebiseminaril Kuidas taotleda kasutusluba eramule?, mis toimub 16.06.2020. Vaata SIIT.

Vähem on rohkem

Uue redaktsiooni eesmärk on muuta ehitamise dokumenteerimise protsessi lihtsamaks ja samas läbipaistvamaks, süsteemsemaks ja lihtsamini jälgitavaks.

Teisisõnu, edaspidi tuleb vältida elektroonilise ehitisregistri koormamist ebaolulise ja liiga mahuka infoga. Näiteks fotode ja videotega, mis tegelikkuses ei anna mingit teavet ehitustegevusest. Oluline on mistahes dokumendiga tagada minimaalse mahuga tõestus, et ehitatud on vastavalt nõuetele.

Sellest eesmärgist tulenevalt lihtsustub ka näiteks lammutamise ja ilma pädevale asutusele ehitusprojekti esitamise kohustuseta ehitiste (millised ehitised selle alla kuuluvad, leiad ehitusseadustiku lisades 1 ja 2) dokumenteerimine. Edaspidi peab ehitaja vaid tagama, et esitatud dokumentide sisu võimaldab väikseima ajakuluga ja kiirelt arusaadavalt tuvastada ehitise ja ehitamise nõuetele vastavus.

Dokumendid võib esitada ka enne ehitise valmimist

Uus määrus annab võimaluse esitada näiteks ehitaja alltöövõtjal oma dokumentatsioon koheselt, oma töö osa lõpetamisel. Samuti etapiviisiliselt ehitatavatel objektidel, etapi lõppemise järgselt.

Dokumentide allkirjastaja kinnitab oma allkirjaga asjatundlikkuse põhimõtet

Lahtiseletatult allkirjastab ehitusdokumendi isik, kes omab vastava ehitustöö tegemiseks või kontrollimiseks just neid teadmisi ja oskusi (pädevusi), mis on selle ehitustöö nõuetele vastavalt tegemiseks vajalikud.

Näiteks ehitustöö ja omanikujärelevalve tegija pädev isik allkirjastavad kaetud töö akti.

Ehitustöö tegija pädev isik allkirjastab iga ehituspäeviku kande. Teostusjoonise, tehnosüsteemi toimivuse katseprotokolli või tehnosüsteemi nõuetekohasust kinnitava dokumendi, õhulekkearvu mõõtmise akti, töökoosoleku protokolli, hooldusjuhendi ja mahamärkimise akti allkirjastab vastava dokumendi koostaja.

Enda tarbeks ehitamise korral allkirjastab ehitusdokumendi ehitise omanik.

Ehituspäevik ja kaetud tööde akt uues kuues

Ehituspäevik, tingituna uutest nõuetest, peab olema esitatud nüüdsest samuti kaasajastatud vormis. Olulisemad muudatused näiteks:

•Kui ei ole muutunud ehitamise sisuline töö ja materjalid, ei pea ehituspäevikusse koostama täiendavat kannet ja tehtud kannet täiendatakse jätkuvate kuupäevadega.

•Objektile saabuvate ehitusmaterjalide fikseerimine asemel tuleb nimetada tööks kasutatud materjalid.

•Märkida tuleb nii ehitustöö tegija ja tema pädeva isiku nimi kui ka omanikujärelevalve tegija ja tema pädeva isiku nimi. Allkirjastama omanikujärelevalve tegija ei pea.

Kaetud töö akt - uue vormi olulisemad muudatused on:

•Tuleb kirjeldada kaetud töö kontrollimise läbiviimisel kasutatud meetodeid või seadmeid ning anda põhjendatud hinnang kaetud töö vastavusele kehtivatele nõuetele ja ehitusprojektile.

•Enam ei fikseerita kaetud töö tegemise ajavahemikku, vaid märgitakse kaetud töö kontrollimise aeg.

•Märkida tuleb kaetud tööd kontrollinud ehitustöö tegija ja tema pädeva isiku nimi ning kaetud tööd kontrollinud omanikujärelevalve tegija ja tema pädeva isiku nimi. Allkirjastavad mõlemad.

Tulevikuvõimalused BIM kasutajale

Alates vastava võimaluse loomisest 2021. aasta juulis on võimalik ehitusdokumente esitada ehitisregistrile ka ehitise infomudelis (BIM).

Uued nõuded kehtivad sõltuvalt ehitusdokumendi koostamise alustamise ajast

Ehitusdokumendile, mille koostamist alustati enne käesoleva määruse jõustumist, kohaldatakse dokumendi koostamise alustamise hetkel kehtinud dokumenteerimise nõudeid. Kui praegu kehtivate nõuete järgi on dokumenteerimise nõudeid eelnevalt kehtinud õigusega võrreldes leevendatud, lähtutakse praegu kehtivast määrusest.

Kui ehitamist alustati enne uue määruse jõustumist, kohaldatakse dokumenteerimisele ehitamise alustamise hetkel kehtinud dokumenteerimise nõudeid.

Määrus on leitav Riigi Teatajast. Kasutatud allikas.

Registreeru Kaili Tamme veebiseminarile SIIN.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785