Autor: Ehitusuudised • 22. veebruar 2020

Renee Puusepp: masskohandamine aitab tõhusamalt ja jätkusuutlikumalt ehitada

Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuriteaduskonna vanemteadur Renee Puusepp on kindel, et masskohandamine viib tõhusama ja paindlikuma ehitustegevuseni.
Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuriteaduskonna vanemteadur Renee Puusepp.
Foto: Metsä Woodi Talking Wood sarja video

“Ehitussektor on oma keskpärase tulemuslikkuse poolest tuntud, eriti võrreldes tarbekaupadega, näiteks autode või mobiiltelefonidega. Ehituse tulevik on masskohandamine, mis toob kulud alla ning lisab efektiivsust, aga võimaldab ehitisi kohandada vastavalt inimeste vajadustele ja keskkonnale,” ütles ta uues Metsä Woodi Talking Wood sarja videos. “Me võime kasutada näiteks Kerto LVLi, et luua standardseid kergeid ehitusmooduleid. Neid mooduleid saab omavahel erinevatel viisidel kombineerida, et ehitada erineva iseloomu ja disainiga hooneid,” sõnas ta.

Pane tähele!

Renee Puusepp esineb juba 26. märtsil toimuval konverentsil Säästlik hoone 2020.

Vaata kava ja pane ennast kirja SIIN.

Puit toob jätkusuutlikuma tuleviku

Rohkem puitehitisi tähendab ka jätkusuutlikumat tulevikku. “Teadusuuringut kohaselt kulutame puidust ehitades palju vähem energiat kui terast või betooni kasutades. Et puit aitaks vähendada inimeste poolt õhku paisatava CO2 kogust, peavad puitehitised kestma vähemalt nii kaua, kui nende ehitamiseks vajalik puit kasvab. Metsi kasvatades ja majandades ning CO2 ehitistesse “lukustades” on võimalik CO2 emissioone globaalselt vähendada kuni 30% ja fossiilsete kütuste kasutamist kuni 20%,” rääkis teadur.

Puusepp arvab, et peame maju disainides ja ehitades mõtlema neist rohkem kui toodetest. “Et kliimamuutuse aeglustamisele kaasa aidata, peame puidust maju ehitama palju rohkem. Selle muutuse saavutamiseks tuleb leiutada uued masskohandatavad ehitise tüübid. Need puitmajatooted peavad olema loodud viisil, mis arvestaks kogu ehitise elutsükliga,” sõnas ta.

Paindliku kujunduse võimalused

Kohandatavad moodulehitised muudab atraktiivsemaks ka see, et kujunduses saab arvestada kliendi soovide ja eelarvega – sarnaselt Lego klotsidele saab erinevaid standardseid mooduleid kombineerida erineval moel, arvestades nii kliendi ootuste ja vajaduste, naabruses asuvate ehitiste ning looduskeskkonnaga.

Renee Puusepp on arvutusliku arhitektuuri teoreetik ja praktik. Renee alustas tööd arhitektuuriteaduskonna teadurina 2013.aastal ja alates 2015. aastast töötab ta samas vanemteadurina. Ta on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia Arhitektuuri ja linnaplaneerimise eriala ja kaitsnud 2011. aastal oma doktroitöö University of East Londonis. Praktiliste projektide teostamiseks asutas Renee 2005. aastal Londonis tegutseva Slider Studio, mis kombineerib traditsioonilist arhitektuuriloomet tarkvaraarendusega. Edendamaks arhitektuuri masskohandamise ideed ja tehnoloogiat, asutas ta koostöös partneritega Creatomus Solutions OÜ.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785