Autor: Sandra Malvik • 16. september 2020

Menukas seminar kinnisvara raamatupidamisest ja maksundusest tuleb taas

Äripäeva teemaveebid Kinnisvarauudised.ee ja Raamatupidaja.ee korraldavad 27. oktoobril 2020 praktilise seminari kinnisvara raamatupidamise ja maksunduse teemal.

Aktiva peab võrduma passivaga, pole vahet, kas tegevusalaks on kinnisvara, kaubandus, ehitus või tegutsed hoopis finantsturul. Ometi on igal ärialal erisused, millega raamatupidamises ja maksunduses tuleb silmitsi seista.

Lisaks arendus- ja ehitusettevõtetele puutuvad kinnisvara kajastamise ja tehingutega kokku ka ettevõtted, kelle peamiseks tegevusalaks võib olla hoopis midagi muud. Olgu tegu ettevõtte põhitegevuseks kasutatava ruumiga, tootmishoonega, investeeringuks ostetud maatükiga või omanikult üüritulu teenimiseks kasutada saadud korteriga – kui üheks osapooleks on juriidiline isik, kerkivad õhku maksuküsimused ning raamatupidamisega seonduvad teemad. Vigade tegemine võib kujuneda kulukaks ning mõjutada suurel määral ettevõtte üldpilti.

Kinnisvaraettevõtja kogemus

Seminari käigus ühendame kinnisvaraarendaja praktilise kogemuse, aastate pikkuse maksunõustaja teadmiste pagasi ning hinnatud raamatupidaja kutseoskused. Seminar on sobilik kõigile ettevõtjatele, kes teevad oma töös kinnisvaraga seonduvaid otsuseid ning raamatupidajatele ja finantsistidele, kes nõustavad juhte selles valdkonnas ning kajastavad antud tehinguid.

Kinnisvaraettevõtte komistuskividest räägib Koidu Ehituse juhatuse liige Karin Vinkel. Koidu Ehitus OÜ on väikese grupi investorite eestvedamisel sündinud ettevõte, mis arendab kinnisvaraprojekte. Esineja jagab enda kui kinnisvaraettevõtte juhatuse liikme kogemusi, räägib aastate jooksul esile kerkinud probleemidest-küsimustest juhtumitest praktikas. Mõned näited: milleks varakaitse? Millal luua tütarettevõtteid? Mis saab käibemaksust, kui ehitad müügiks, kuid oled sunnitud osa kinnisvarast enne müüki välja üürima?

Maksueksperdi nõuanded

Üheks peamiseks kinnisvaraga seonduvaks maksuküsimuseks on käibemaks, selle erinevad käsitlused ning praktikas jõustunud kohtulahendid. Käibemaks krundi, eluruumi, kasutatud eluruumi ja mitteeluruumi puhul – ostu- ja müügitehingutes ning remontimisel. Maksuriskid, levinumad eksimused. Tehingud seotud osapooltega.

Maksundusest räägib seminaril advokaadibüroo ATTELA partner ja vandeadvokaat ning TalTech finantsarvestuse õppetooli rahvusvahelise maksunduse lektor Marko Saag. Marko on tegelenud professionaalse maksunõustamisega üle 15 aasta ning avaldanud mitmeid artikleid ja raamatuid, lisaks töötab ta rahvusvahelise maksuõiguse lektorina ülikoolis ning esineb mitmetel seminaridel ja konverentsidel.

Raamatupidaja soovitused

Kas materiaalne põhivara või kinnisvara investeering? Kajastamine kas õiglases väärtuses või soetusmaksumuses? Mida millal eelistada ning missugusel juhul on vajalik hindamisaktide koostamine? Kuidas kajastada remondikulusid ning millisel juhul tõstavad need vara väärtust? Millisel juhul kajastatakse müügis olevat kinnisvara varuna?

Ülevaate kinnisvara raamatupidamisega seotud küsimustest ja levinumatest vigadest annab raamatupidamisekspert ja ettevõtja, Äripäeva Raamatupidamise teabevara peatoimetaja Krista Teearu. Kristal on raamatupidamisvaldkonnas kogemusi üle 20 aasta, viimased 11 aastat on ta töötanud suurte rahvusvaheliste kontsernide pearaamatupidajana (Magnum, TransferWise). Robby&Bobby’s tegeleb ta turunduse ja müügiga, klientide arendusprojektidega ja keeruliste finantsteemade lahendamisega. Kristale meeldivad numbrid ja kirjutamine, ta on kirjutanud mitmeid e-raamatuid ja peab ka üldist ettevõtluse-finantsteemalist Pilvebüroo blogi.

Kohapeal on võimalus esinejatele küsimusi esitada.

PANE TÄHELE

Seminar toimub 27. oktoobril Ibis hotellis, Juhkentali 28, Tallinn. Registreeru SIIN.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785