Autor: Ehitusuudised • 31. oktoober 2019

NOBE: ka erasektori tellija küsib juba BIM-i

BIM on praktilises ehituses, ennekõike projekteerimisprotsessis ehitise 3D mudelite koostamisel vajalik abimees. Ühest küljest on BIM ehk ehitise infomudel teatud tüüpi tarkvara, teisalt hoonete virtuaalne 3D mudel. Samas tähistab BIM ka protsessi ja selle juhtimist ning lõppeks ka kõiki ehitusandmeid strukturaalselt koondavat infokogu.
Foto: NOBE

Projekteerimisprotsess BIMi abil käib lihtsustatud kirjelduse järgselt nõnda, et kõigepealt koostatakse hoone karkassi esialgne 3D mudel, seejärel teeb konstruktor karkassi arvutusmudeli, analüüsib mudelit jäikuse poolelt, paneb paika koormused jmt, edasi tehakse tööprojekti tasemeni detailiseeritud mudel. Selle alusel saab andmed esitada juba eelarvestusosakonda ja projektimeeskonnale ning hakata vormistama ja haldama jooniseid.

Kaubamärgi NOBE all tegutseva Nordecon Betooni projekteerimise valdkonna juht Maidu Tamm selgitas Betooni Tehnoloogiapäeval, et üldiselt pole kunagi nii palju aega, et hoone lõpuni valmis projekteerida ja alles seejärel ehitama hakata: ehitatakse ikka etappide kaupa, nagu projekt valmib. BIMi kasutades võiks reaalne ehitamine käia projekteerijate tööst etappide kaupa umbes paari-kolme nädala jagu aega eespool, aga kindlasti ei saa projekteerijate töö jääda ehitajate töögraafikust maha.

Kui 3D mudel järgmise etapi kohta on tehtud, saab objektimeeskond hakata selle ehitamiseks juba ettevalmistustöid tegema, kuigi päris joonised selle etapi ehitamiseks veel tehtud pole.

„3D mudeliga saab lihtsamalt lahendada ka keeruliste armeerimissõlmede lahendusi – mudelarvutused ja mudelis projekteerimine annavad väga täpsed tulemused, annavad enesekindluse projekteerijale,” rääkis Tamm. „See annab veendumuse, et ühte või teist asja saab objektil tõepoolest ka tehniliselt teostada.”

Esimesed NOBE parkimismajad veel BIMis polnud, nüüd lähevad aga juba kõik sinna – näiteks annab BIM teadmise, kuidas erinevate tasapindadel moodustuvad kalded vee ärajuhtimiseks, näitab kohe ära, kus tekivad kõige hullemad kohad ning ka tellijale on mõnda konstruktsiooni iseärasust lihtsam selgitada.

TAHAD BIM-IST ROHKEM TEADA?

Koolitus "Kuidas targalt ehitusprojekti tellida?" annab ehitise tellijale teadmisi ehitusprojekti efektiivsemaks planeerimiseks ja hilisemaks korrashoiuks.

Koolitusele on oodatud kõik arendus- ja ehitusprojekte tellivad ettevõtted ja organisatsioonid: kinnisvaraarendajad, tootmis-, kaubandus-, tervishoiu-, majutus-, põllumajandus- ja logistikaettevõtete esindajad, büroohoonete ja tehnoparkide omanikud, kohalike omavalitsuste esindajad jt, aga ka ehituse peatöövõtjad.

Koolitus toimub 7. novembril. Pane ennast kirja SIIN.

Tamm kinnitas, et ka tellija muutub üha teadlikumaks: mitte ainult riigihangetel, vaid ka erasektori tellija küsib juba BIM projekteerimist.

Ta on seda meelt, et BIMi n-ö kasutegur ei joonistu välja ainult suurte objektide puhul. Sellepärast on NOBE pannud nüüd BIM-projekteerimisse ka põllumajandusobjektid, silohoidlad jmt.

„BIMi eelis seisneb viimse piirini viidud detailsuses – kõik kõrvad, augud, kinnitusvahendid sisalduvad mudelis,” kinnitab Tamm. „Mudel on valmis ja objektimeeskonna valduses juba enne jooniseid, objektijuht saab koostada nimekirja, milliseid materjale ja kui palju ta vajab. See kiirendab oluliselt planeerimist ja muudab selle ka täpsemaks.”

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785