Autor: Ehitusuudised • 23. oktoober 2019

Tulekul Eesti Ehituskonverents 2019

Ehitussektori traditsiooniline aastalõpu suursündmus toimub tänavu 4. detsembril Noblessneri valukojas. Käesoleval kuul on konverentsile võimalik registreeruda veel soodushinnaga!

Üks paremaid võimalusi järgmise aasta ehitussektori majandusprognooside kuulamiseks on Äripäeva teemaveebi ehitusuudised.ee korraldatav aastakonverents, kus kohtuvad ehitusvaldkonna otsustajad, mõjukad ja aktiivsed juhid ning omanikud.

Eesti Panga septembris avaldatud prognoosi järgi on tänavu Eesti majanduskasv 3 %, kuid järgmisel aastal vaid 1,9% ja 2021. aastal 2 %. Kuigi ehitusektor on inertne ja majanduse jahtudes hakkavad ehitusmahud vähenema alles aasta-paari jooksul, tähendab hoo mahavõtt paratamatult viletsamaid aastad ka viimastel aastatel kuldaega nautinud ehitussektorile.

Aastaga on muutunud palju, kui eelmise ehituskonverentsi alapealkiri oli "Ajaloo parim aasta", siis sel aastal on selleks "Kas kriis on Sinu võimalus?" Eesti ehitusturgu iseloomustavad väga kõrge konkurents ja sisendhindade kasv, aga ka tööjõunappus. Positiivsete prognooside järgi sügavat kriisi ei tule, negatiivse vaate järgi ootab lähiaastatel ees hulk konsolideerumisi ja pankrotte. Kuidas näevad edukad ehitussektori ettevõtjad aastat 2020? Milliseid ärivõimalusi pakuvad jahtuv majanduskeskkond ja teravnev kliimakriis ehitusettevõtjaile?

Tänavuses Eesti rikaste TOP 500s 95. kohale jõudnud Raivo Rand on koos äripartneriga kasvatanud 1993. aastal asutatud ehitusfirma Rand & Tuulberg Eesti üheks suurimaks ehituskontserniks. Paraku teenis ettevõte 2018. aastal 75,18 miljoni eurose käibe juures 3,39 miljonit tegevuskahjumit. 2018. aasta lõpul oli Rand veendunud, et ehitusturul järgmisel aastal kergemaks ei lähe. “On kaks varianti: maht jääb samaks või langeb natuke,” prognoosis ta toona. Konverentsil esindab Raivo Rand juhatuse liikmena ka Eesti Ehitusettevõtjate Liitu.

Eesti ehitusettevõtete esipaari kuuluva Nordeconi 2018. aasta müügitulu kahanes võrreldes 2017. aastaga kolm protsenti – 231 miljonilt 223 miljonile eurole. Ettevõtte ärikasum kasvas 1,1 miljonilt neljale miljonile. „Jätkuv probleem on killustatus: ehitusettevõtete tulemusi vaadates võib üks objekt või projekt ettevõtte majandusaasta kihva keerata,“ tõdes ettevõtte juhatuse esimees Gerd Müller tänavusi teise kvartali tulemusi kommeteerides. „Kasumlikkuse surve ja ebaefektiivsus on ehituses alaline mure.“ Varem panganduses tegutsenud Gerd Müller vastutab Nordeconis üldjuhtimise ja juhatuse töö korraldamise eest.

Pea 20-aastase kogemusega Mapri Ehitus osutab peaasjalikult projektipõhist peatöövõttu, on seotud põllumajandusehitusega ning teostab betoonitöid üle Eesti. Mapri Ehituse müügitulu oli 2018. aastal üle 70 miljoni euro ja kasum ligi 1,8 miljonit eurot. Oleme tormiliselt arenenud, aga nüüd on käsil stabiliseerimine, automatiseerimine ja efektiivsus, ütleb ettevõtte tegevjuht Tarmo Roos. T prognoosib, et käesolev aasta on ehitussektoris riskide haldamise aasta ning ehitushinnad kerkivad võrdselt kogu inflatsiooniga. „Riskide haldamise puhul ei pruugigi hind olla kõige suuremaks riskiks, tuleb hallata riske, mis võivad tekkida seoses kliendi, tähtaja ja kvaliteediga,“ leiab Roos.

Ehitusettevõtete müügitulu pingereas mullu kümnendaks Mitt & Perlebachi käive kasvas eelmisel aastal 15,68 miljonit eurot. Ettevõtte müügitulu oli 51,5 miljonit eurot ja ärikasum kasvas 2017. aasta ühelt miljonilt eurolt 1,14 miljonile eurole. “Oleme alates ettevõtte loomisest 2010. aastal kiiresti kasvanud. Nüüd on olukord meie jaoks stabiliseerunud ja see on toimunud meie jaoks üllatavalt murevabalt,” selgitab ettevõtte juhatuse liige Kristjan Mitt. Varuplaani juhuks, kui jätkub majanduskasvu aeglustumine, ettevõttel Miti sõnul pole. “Ma ei usu, et ühegi ettevõtte jaoks oleks liiga suurt vahet, kas majandus kasvab kaks või kolm protsenti,” nendib ta.

Lisaks ehitusettevõtjate sõnavõtule oleme palunud oma visioonist rääkima ka ehituskonsultandi ja materjalitootja.

1989. aastal traditsioonilise arhitekti- ja inseneribüroona asutatud Esplan on tänaseks andnud klassikalisele projekteerimisteenusele uue kuue. Aastal 2012 Eesti Konkurentsivõimelisima projekteerimisettevõtte tiitli pälvinud ettevõte arendab uut ärimudelit, mis võimaldab pakkuda projekteerimisteenust kordades kiiremini. „Projekteerimise valdkond on praegu nii põnev, nagu oli telekommunikatsiooni valdkond enne Skype´i. Kui arvestada kui palju on vaja uusi elamispindu, infrastruktuuri ja kõike muud, siis on järgnevad aastakümned globaalses perspektiivis täidetud kasvuga,“ leiab ettevõtte tegevjuht Kadi Metsmaa.

Aasta Tehasemaja 2019 konkursi võtja Timbeco on 26-aastase tegevusajalooga puitmajatootja, mis koondab enda ümber mitmeid edukaid ettevõtteid: element- ja moodulhoonete tootmisega tegelev Timbeco Woodhouse OÜ, saematerjali töötlemisele ja palkmajade tootmisele keskendunud Timbeco Woodmill OÜ, Eestis ehituse ja kinnisvara arendamisega tegelev Timbeco Ehitus OÜ ning välisturgudel element- ja moodulhoonete püstitamisega tegelev Timbeco Construction OÜ. Timbeco grupis töötab kokku enam kui 160 inimest. Visiooni aastaks 2020 jagab laval ettevõtte tegevjuht Siim Leisalu.

Konverentsil tuleb juttu ka riigihangetes planeeritud muudatusest. 2017. aastal jõustunud riigihangete seadus on saanud kaheaastaseks. Senises rakenduspraktikas on esile tulnud mitmeid praktilisi probleeme, mille adresseerimiseks planeeritakse riigihangete seadust järgmisel aastal põhjalikult remontida. KPMG Law advokaadibüroo partner Kristina Laarmaa räägib olulisematest kavandatud muudatustest ehitushangete kontekstis ja vaidlustuspraktika trendidest.

Vaata konverentsi kava ja pane ennast kirja SIIN.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785