Autor: Ehitusuudised • 25. september 2019

Võsu kooli ja lasteaia kavandaja leitud

Haljala Vallavalitsus kuulutas suve hakul välja Võsu kooli ja lasteaia hoone ehitamise eesmärgil eskiislahenduste ideekonkursi. Nüüdseks on konkurss leidnud õnneliku lõpu, mis tähendab, et žürii järjestas ja pärgas parimaid. Võidutööst oodatakse Võsu Kooli lastele kaasaegset õpikeskkonda.
Foto: 3+1 Arhitektid

Võsu kooli ja lasteaia hoone ideekonkursile laekus 15 tööd. Nende hindamiseks moodustati seitsmeliikmeline zürii: Haljala vallavanem Ivar Lilleberg, Haljala Vallavolikogu liige Anti Puusepp , Võsu Kooli direktor Liina Altrof ja Eesti Arhidektide Liidu liikmed Ülo-Tarmo Stöör, Jaan Tiideman, Helin Vahter ja Ülar Mark.

Haljala vallavanem Ivar Lilleberg, kes oli ühtlasi ka zürii esimees, nimetas konkurssi õnnestunuks. „Arvestades seda, et konkurss toimus suvepuhkuste ajal, laekus väga palju heal tasemel töid," märkis ta. „Kuigi parimate tööde vahel oli väga tihe konkurents, sündis tööde järjestus üsna üksmeelselt."

Konkursil anti välja kaks ergutuspreemiat, millest üks läks Hirvesoo Arhitektuuribüroole ideekavandi Kukeaabits eest ja teine Arhitektuuribüroo Luhse & Tuhal OÜ tööle Valgele Klaar. Mõlemad said preemiaks 1 500 eurot.

III koha pälvis Ateljee Null OÜ ideekavandiga Vaskuss, II koha sai OÜ b210 ja Platvorm OÜ ühisprojekt Luide. Preemiate suuruseks oli vastavalt 3000 ja 5000 eurot.

Võidutööks kuulutati ideekavand REHE, preemia suuruseks oli 10 000 eurot. Ideekavandi taga seisab osaühing Kolm Pluss Üks.

Võidutöös on uus hoone paigutatud ajaloolise hoone taha, olles samal ajal ka eraldi vaadeldav. Peasissekäik on planeeritud vanast koolimajast, mis võimaldab eksponeerida vana ja uut harmoonias.

Kuigi sarnase kontseptsiooniga - pikk maja ajaloolise hoone taga - võistlustöid oli veel, edestas Rehe teisi konkurente plaanilahendusega. Žürii hinnangul oli selle töö puhul logistika paremini lahendatud: lasteaia paigutus, eraldi saalimaht hoone otsas ja selle juures sissepääs, ajaloolise hoone lahendus, keskne vaheruum, arvutiklassi lahendus.

Ka Võsu kooli direktor Liina Altrof leidis, et võiduprojekt on hea lahendus, kuid rõõmustas kõige rohkem selle üle, et asjad hakkasid liikuma ja on lootust saada lastele paremad tingimused. „Võsu koolimaja vanem osa on kohe saamas 90aastaseks ja Võsu lasteaiarühm tegutseb kümnendat aastat „ajutiselt" Võsu kooli ruumides," märkis ta. „ Samuti on Võsu lasteaiarühm lastega täitunud ning oleme päris mitmele vanemale pidanud ütlema, et tema last me sel sügisel vastu võtta ei saa."

„Kuna vabu kohti ei ole ka Võsupere rühmades, on lasteaiakohtade puudus saamas oluliseks piirkonna arengut takistavaks teguriks: kui lasteaiakohti lapsevanematele pakkuda pole, ei saa ka kool ega piirkonna elanike arv kasvada," järtkas ta. Seetõttu on mul väga hea meel, et on tekkimas ühine arusaam, et Võsu ei ole ainult suvituspiirkond, vaid ka väga kvaliteetne elukeskkond. Ning tänapäevane koolikeskkond on elementaarne asi, et mitte öelda hügieeniküsimus. Meie koolis ja lasteaiarühmades käivad lapsed on tänapäevast kooli- ja lasteaiakeskkonda ammu väga väärt."

Haljala valla majandus- ja hankejuht Annes Naan tõi välja, et kõik konkursil osalejad olid valmis koostama võidu korral tööprojekti 170 000 euro eest. „See oli juba konkursi tingimustesse sisse kirjutatud," ütles ta. „Selle jaoks on finantsid ka järgmiseks aastaks valla eelarvestrateegiasse planeeritud. Kooli ehitamiseks vaja minevad vahendid tuleb aga alles leida."

Õige pea hakkavad osapooled läbirääkimisi pidama, et sõlmida hankeleping novembri lõpuks. Seejärel tehakse eelprojekt ja põhiprojekt, viimase jaoks on lepingujärgselt aega pool aastat.

Ka Haljala Kooli ootab ees sarnane konkurss. Nimelt otsustati viimasel volikogul anda Haljala Vallavalitsusele volitus korraldada uus Haljala koolimaja arhitektuuri ja projekteerimiskonkurss, lükates tagasi aastaid planeeritud olemasoleva projektikavandi.

Haljala vallalavanema Ivar Lillebergi sõnul peaks detsembriks olema ka selle konkursi võitjad teada. „Praegu koostame lähteülesannet, et saaksime juba sellel kuul konkursi välja kuulutada".

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785