Autor: Ehitusuudised • 20. september 2019

Haaslava gaasiõnnetuseni viis lohakas ehitustöö

Kolmapäeva õhtul toimus Tartumaal Haaslavas ehitusjärgus majas gaasiplahvatus, milles sai viga hoones viibinud mees. Juhtunu täpsemad asjaolud on selgitamisel, kuid gaasitarnija kinnitusel oli õnnetuse peamiseks põhjuseks lohakalt läbi viidud kaevetöö.

Antud hoone polnud gaasivõrku ühendatud, vaid pidi maaküttel toimima. Magistraaltorustikust suundub kinnistu poole umbes meetri sügavusel asuv ühendustorustik koos gaasikraani ja lühikese väljavõtte toruga, mis on pimekorgiga suletud. Antud lahendus tagab kinnistule liitumisvalmiduse.

„Meie spetsialistid avastasid sündmuskohta jõudes, et pimeklapiga suletud toru on katki ning näha oli kopa jälgi, kuid pimeklappi ennast mitte. Ilmselt oli tegemist lohaka ehitustegevusega, kuid kurbade tagajärgedeni viis mitu eksimust: kaevetöid teostati gaasitorustiku kaitsevööndis ilma võrguettevõtet teavitamata, lisaks ei informeeritud toru lõhkumisest ning gaasilõhna tundmisel ei edastatud infot päästeametile ega võrguettevõttele," ütles Adven Eesti tootmis- ja jaotusjuht Raivo Melsas.

Maagaas on põlev aine, kuid õigesti kasutatuna turvaline. Melsase sõnul lisatakse ohutuse mõttes tootmisjärgselt lõhnatule küttegaasile selgelt tajutavat lõhnaainet koguses, mis võimaldab gaasi olemasolu õhus tajuda veel enne kui selle kogus muutub plahvatusohtlikuks. Plahvatus toimub vaid siis, kui gaasi on palju ja selleks on olemas lahtine tule allikas, näiteks keegi tõmbab tikku, või juhtmestikust lendab säde välja.

Kolmapäeva õhtul veidi enne kella üheksat toimus Tartumaal Kastre vallas Haaslavas gaasiplahvatuse tagajärjel lendas eest majasein ja hoones ehitustööd teinud mees tuli toimetada haiglasse.

Maagaasi ohutuse eelduseks on töötav ja usaldusväärne maagaasi jaotussüsteem, kasutuskindlad gaasiseadmed ning oskuslikud kasutajad. Küttegaasipaigaldise ehitamist, kasutusele võtmist ja kasutamist reguleerib Küttegaasi ohutuse seadus. Gaasivaldkonna tööd nõuavad asjakohast väljaõpet ja tegevusluba. Seepärast on oluline enne gaasitööde tellimust veenduda, et tööde tegijal on olemas vastav pädevus.

Adven kontrollib oma võrku lisaks perioodilistele kontrollidele ka igakuise tarbimise järgi. See tähendab, et omavahel võrreldakse igakuiselt võrku sisse läinud gaasikogust ja klientide arvestite alusel mõõdetud gaasikoguse vahet.

Ettevõte tuletab meelde, et kui hoone gaasipaigaldised töötavad igapäevaselt automaatselt, siis turvalisuse mõttes ei tohiks unustada nende nõuetekohast hooldamist ja kontrolli.

„Gaasipaigaldis tuleks enne iga kütteperioodi algust üle vaadata ja hooldada. Lisaks kütteseadme hooldusele tuleb kontrollida ka seda osa gaasitorustikust, mis algab krundi piiril olevast liitumispunktist ja lõppeb gaasikatla sisendiga ning otsida võimalikke lekkekohti, et need juba ennetavalt likvideerida. Kui see on tehtud, siis muretsemiseks kindlasti põhjust pole,“ rõhutas Melsas kontrollitud võrgu turvalisust.

Adven Eesti on üks suurimaid energiatootjaid Eestis, pakkudes terviklikke energialahendusi ja energiamüüki tööstus- ja kinnisvara sektoris. Lisaks toodab ja edastab Adven toasooja 19 kaugküttepiirkonnas üle Eesti ja edastab maagaasi 18 võrgupiirkonnas.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785