Autor: Ehitusuudised • 18. september 2019

Viimased pääsmed Ärikinnisvara halduse konverentsile!

Tänavu 10. oktoobril toimub neljandat korda Ärikinnisvara Halduse konverents, kus lahatakse päevakajalisi kinnisvara korrashoiu küsimusi ning jagatakse parimaid halduskogemusi. Menukale konverentsile on registreerunud juba ligi 100 inimest ja saadaval veel viimased kohad!

Konverentsil kuuled nii BIM haldusest kui haldaja kaasamisest projekteerimise faasis. Juttu tuleb kaubanduspindade haldusest väljaspool Eestit ning kuidas saab haldamisteenus ärikinnisvarale väärtust lisada. Nagu mujal, ei saa ka halduses rääkimata jätta tööjõu olukorrast. Lisaks põnevad kogemuslood ja süsteemid, millega haldaja igapäeva tööd hõlbustada. Päeva lõppu jääb kõlama küsimus: kas osta või üürida?

Esimeseks teemaks on kaubanduspindade haldus Baltikumis, sellest räägib BPT Eesti tegevjuht Janek Hintsov. BPT Real Estate on alates 2001. aastast Balti riikides juhtiv ärikinnisvara täisteenusepakkuja, mis omab kontoreid Tallinnas, Riias ja Vilniuses.

Kui mõtleme ajale, mil maja on arhitektide laual, siis see on umbes 2 aastat. Maja ehitatakse 2-3 aastat. Ülejäänud 50 ja edasi aastaid on hoone haldusettevõtte käes. Eestis kutsutakse haldusfirma paljudel juhtudel töölaua juurde juba siis, kui hoonet alles projekteritakse. Kõige suurema kasu saab siiski omanik, kuuleme kogemuslugu kas ja kui oluline haldaja kaasamine tegelikkuses on. Meile kirjeldab oma kogemust Baltic Horizon Fund tegevjuht Tarmo Karotam.

Selge on see, et kasutamise faas on iga ehitise elukaare pikim osa. Seega on mõistlik selleks valmistuda juba planeerimise faasis, kuid mitte hiljem kui ehitamise ajal. BIM annab efektiivseks korrashoiu korraldamiseks ainulaadse võimaluse, kui vaid omanik seda soovib. Kõik teised projekti osapooled on huvitatud vaid ehitise valmimisest. RB Rail BIM ja AIM koordinaator Urmas Alber räägib kas korrashoiu BIM on ulme või reaalsus.

Iga kinnisvarasse investeeriv isik, on see siis oma esimest kodu soetav noor või äri- ja tootmishoonet ehitav ettevõtja, jõuab varem või hiljem küsimuseni- mis väärtust omab minu kinnisvara 10, 20, 50 aasta pärast? Kuidas teha nii, et täna investeeritud euro teeniks võimalikult palju või ei kaotakse enda tuleviku väärtust? Võimalusi on mitmeid, hea äriplaan, tulevikku suunatud suurepärane asukoht, aga miks mitte hästi korraldatud ja läbimõeldud haldusplaan? Tanel Tiits, haldusjuht ja riiklikult tunnustatud ekspert annab aimduse kuidas luua ja kasvatada väärtust läbi professionaalse haldamisteenuse.

Suurte välismaiste tegijate konkurentsis on aasta-aastalt kasvanud kodumaine ligi 650 töötajaga puhastus- ja hooldusfirma Kinnisvarateenindus OÜ. Oma väärtuslikke oskusi ja teadmisi, mida on saadud peamiselt riigisektori suuri ja olulisi objekte hallates, soovitakse üha enam ära kasutada ka suurtele arendajatele teenuseid osutada. Kinnisvarateenindus juhatuse esimees Ivar Bank jagab kogemust, kuidas kasvada hooldusäris.

Kinnisvarakorrashoidjatel on raskusi töötajate leidmisega, puudu on nii halduritest kui tehnilistest töötajatest. Teravaks probleemiks on ka koristajate leidmine. Tegemist on valdkonnaga, kus ajalooliselt väiksed palgad ja kliendid ei ole nõus koristusteenuse eest rohkem maksma, mistõttu on raskused just pikaajaliste lepingutega, kuidas jätkusuutlikku teenust pakkuda. Need on väljakutsed, kus ettevõtjad otsivad lahendusi. Pindi Kinnisvara juhatuse liige Elari Udam kirjeldab, kuhu tema arvates on suundumas halduse tööjõud.

Ettevõtted on tihti teelahkmel, kas osta enda vajadusi kattev kinnisvara välja või minna endiselt üürida. Arutlusringis osalevad nii kinnisvarabüroo esindaja ja arendaja, kui ka ostmise ning üürimise teed läinud firmad. Kas siis ikkagi osta või üürida ärikinnisvara? Vastavad Äripäeva peadirektori asetäitja Toomas Truuverk, Restate Property Advisors partner Ardi Roosimaa, Domus Kinnisvara ärikinnisvara valdkonna juht Alar Voogla.

Lisaks kõigele sellele kuuleme võtmekapi uudsest lahendusest ning asjade interneti võimalustest kinnisvara halduses. Tooteid ja teenuseid tutvustavad Raul Parusk USS Security juhatuse esimees ja Taavi Kalvik Valnes elektroonika osakonna juht.

Ärikinnisvara Halduse konverents toimub 10.10.2019 Kaubanduskeskuse T1 Mall of Tallinn asuvas Cinamon kinos (Peterburi tee 2, Tallinn). Vaata kava ja pane ennast kirja SIIN.

Ärikinnisvara halduse konverentsile saab registreerida ka läbi töötukassa! Kui olete hetkel tööotsingutel ja kinnisvara haldus pakub huvi, täitke taotlus töötukassa lehel ning kohtume konverentsil. Koolituse andmed leiab SIIT.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785