Autorid: Meelika Sander-Sõrmus, Metsamajandusuudised.ee • 12. august 2019

Ruumelementide tootja: oli keskpärane aasta

Maailma kõrgeima puitelamu ehitanud Kodumaja teenis 2018. aastal 57,94 miljoni eurose käibe juures 3,15 miljonit eurot tegevuskasumit. Kodumaja juhatus peab aastat 2018 pigem keskpäraste hulka kuuluvaks.
Kodumaja AS tootmine Tartus.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Mullusega võrreldes ettevõtte müügitulu kahanes pea 7% – 2017. aastal oli ettevõtte müügitulu 62,27 miljonit ja tegevuskasum 5,18 miljonit eurot.

Kontserni majandusaasta aruandes toovad nad välja, et ettevõtete 2018. aasta müügitulu ja kasum jäid väiksemaks eesmärgistatust – müügituluks oli planeeritud 71 miljonit ja tegevuskasumiks 7,8 miljonit.

„Kui müügituluga võib arvestades asjaolusid siiski rahule jääda, siis kasumiootus oli kõrgem. Paremate tulemuste saavutamist takistasid turgudel valitsevast olukorrast tingitult, näiteks ehituslubade kättesaamine, projektide käivitamise viibimine, mis omakorda tingis lühikesi projektide ettevalmistusperioode. Jätkuvalt olid Kodumaja põhilistel turgudel Norras ja Rootsis nende riikide rahvusvaluutad NOK ja SEK nõrgad euro suhtes, mis mõneti raskendas äritegevust. Ka viis soovitud tulemust alla surve otsekuludele, mis vähendas projektide kasumlikkust ning tööjõuturul valitsev olukord,“ toovad nad välja põhjused, mille taha jäi soovitud tulemus.

Peamiseks turuks Skandinaavia

Aastal 2018 oli Kodumaja kontserni ettevõtete domineerivaks turuks Norra, osakaaluga müügitulust 87,5%, kuid jätkuvalt tegutseb kontsern aktiivselt ka Rootsi turu suunal, mille osakaal oli 2018 a. müügitulust 10,7%. Ülejäänud osa müügitulust moodustasid Eesti projektid, mis on ehitatud oma arendusprojektide raames. Elavnemist on Kodumaja jaoks täheldada ka Soome turul.

Loe täismahus artiklit Äripäeva teemaveebist Metsamajandusuudised.ee.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785